Hummus na każdą porę dnia

Ma wspaniały smak i przygotowuje się go błyskawicznie. Mimo to w Polsce hummus jest mało znany. Czas na nadrobienie zaległości, tym bardziej, że jego podstawą jest ciecierzyca, która posiada wspaniałe właściwości zdrowotne.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Historia powstania hummusu sięga tysięcy lat wstecz. Dziś znajdziemy go w menu chyba każdej restauracji, w której serwuje się dania kuchni arabskiej.

- Hummus jest bardzo rozpowszechniony w Egipcie. Ten typowy składnik kuchni krajów Bliskiego Wschodu wywodzi się właśnie z Egiptu. Jada się go codziennie i do każdego posiłku. To rodzaj przystawki, którą można jeść zarówno rano, w ciągu dnia i wieczorem - opowiada Mohamed Shawky, doradca ds. turystyki w ambasadzie Egiptu w Polsce. - Występuje w dwóch wersjach: zmiksowanej pasty i bardzo popularnej w Egipcie mieszanki całych, nieroztartych ziaren ciecierzycy z pozostałymi składnikami. Najczęściej wykonywany jest przez gospodynie w domu. Świeże rośliny, zioła i aromatyczne przyprawy sprawiają, że smakuje znacznie lepiej niż ten sprzedawany w sklepach. Występuje w różnej postaci i podawany może być na różne sposoby. Hummus z tahini (masłem sezamowym) i przyprawami używany jest jako smarowidło do chlebków pita lub jako sos do mięs lub warzyw. W wersji niezmiksowanej służy jako zimna przekąska.

Hummus wbrew pozorom jest bardzo prosty do przygotowania w warunkach domowych i w krajach, w których nie można dostać świeżej pasty, najlepiej wykonać ją na własną rękę.

Ciecierzyca to podstawa

Bazą hummusu jest zawsze, bez względu na przepis, ciecierzyca. To roślina strączkowa. Jej jasne ziarenka o dziwnym kształcie przypominające trochę orzeszki. Ma delikatny, wręcz słodkawy i orzechowy smak. Ciecierzyca wywodzi się z zachodniej Azji (gdzie znana jest już od tysięcy lat), ale dziś jest uprawiana niemal na całym świecie. W Polsce roślina ta jest dobrze znana wegetarianom, ponieważ do oryginalnego smaku dochodzą jej wyjątkowe właściwości. Ze względu na skład aminokwasów jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Ciecierzyca, zwane również grochem włoskim, jest dobrym źródłem białka i węglowodanów. Bogata jest w fosfor, potas, cynk, witaminy z grupy B (B9 i B6), a także żelazo, magnez oraz błonnik.

Często wykorzystuje ją kuchnia indyjska. Używa się jej do sporządzania potraw typu curry, przekąsek czy chana masala. Młode nasiona i liście cieciorki je się na surowo, na przykład jako dodatek do sałatek. Ciecierzyca dobrze komponuje się z awokado, oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowym, rukolą, makaronem, owocami morza, boczkiem, cytryną, pomidorami i parmezanem. To wspaniały dodatek do dań mięsnych i ryb. Jest idealna jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych, a pasta z niej zrobiona świetnie sprawdzi się jako baza zupy. W wielu kuchniach wykorzystuje się mąkę sporządzoną z ciecierzycy. Służy do wyrobu rozmaitych placków chlebopodobnych. We Włoszech jest to farinata. Z kolei bliskowschodni falafel jest wegetariańską odpowiedzią na kebab. Aromatyczne i pikantne kulki sporządza się właśnie z ciecierzycy i serwuje w chlebku pita.

Właściwości lecznicze ciecierzycy znane są od dawna. Dziś stosuje się ją choćby do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. Udowodniono, że jedząc potrawy zawierające cieciorkę obniżamy poziom cholesterolu we krwi i wzmacniamy odporność. Naukowcy z Harvard School of Public Health podkreślają jej korzystny wpływ na płodność. Okazało się, że ciecierzyca zawiera dużo tryptofanu - aminokwasu niezbędnego do wytwarzania ważnego neuroprzekaźnika, serotoniny. Wyższy poziom serotoniny pomaga radzić sobie ze stresem, a także sprzyja owulacji i zwiększa płodność kobiet.

Ważny dodatek

W skład hummusu, poza ciecierzycą, wchodzi też czosnek, tahini, oliwa, sok z cytryny i przyprawy. Z tych składników warto zwrócić szczególną uwagę na tahini. To nic innego jak pasta z ziaren sezamu, kolejna nieodzowny produkt w kuchni bliskowschodniej. Wykorzystuje się ją do przyprawiania mięs, ryb i warzyw, ale również do wypieków i zup. Wymieszana z miodem nadaje się do deserów i na kanapki. Jest też świetną bazą do koktajli. Tahini można kupić, ale równie dobrze możemy zrobić ją sami – tanio i szybo. Nie wymaga to żadnej większej wiedzy ani specjalnych zabiegów. Wystarczy dobrze uprażyć sezam, dzięki czemu zintensyfikujemy zapach i smak ziaren, po czym wszystko dobrze zmielić. I gotowe.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟