Gumowate i rozmoknięte frytki? Zobacz, jak tego uniknąć

Idealne frytki powinny mieć złoty kolor, chrupiącą warstwę na zewnątrz, a jednocześnie delikatny, puszysty środek. Przygotowanie ich nie jest proste. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, kiedy chcesz odgrzać porcję frytek z wczorajszego obiadu.

Kluczem do uzyskania chrupiących frytek jest rozpoczęcie odgrzewania na dużym ogniu.
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

Pierwsza zasada kulinarnego recyklingu mówi: nie marnuj jedzenia. Jeśli więc została ci porcja frytek z kolacji lub pieczone ziemniaczki z obiadu, nie wyrzucaj ich. Niestety po podgrzaniu w mikrofalówce czy piekarniku stają się miękkie i wodniste. Nie ma mowy o chrupiącej skórce i puszystym wnętrzu. Wystarczy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, by tego uniknąć.

Ziemniaki zawierają sporo wody. Po podgrzaniu w piekarniku czy kuchence mikrofalowej stają się więc wodniste. Para wodna nie ma gdzie uciec i frytki po prostu się gotują. Aby następnego dnia móc się cieszyć złocistymi i chrupiącymi ziemniaczkami, schłódź je najszybciej, jak to jest możliwe. Umieść je pojemniku, ale nie zamykaj szczelnie. Pozbawienie ich dostępu powietrza spowoduje namnażanie bakterii.

Jak odgrzać frytki lub pieczone ziemniaczki? Przede wszystkim dokładnie je osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Możesz je także delikatnie oprószyć solą, by wyciągnąć nadmiar wilgoci. Podgrzewamy je w taki sposób, by pozbyć się wody, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest usmażenie w głębokim tłuszczu. Możesz również użyć suchej teflonowej patelni, posmarowanej jedynie odrobiną oleju. Jak sprawdzić, czy olej ma odpowiednią temperaturę? Wystarczy wrzucić kawałek skórki chleba. Powinna po ok. 12 sekundach zbrązowieć. Innym rozwiązaniem jest grill elektryczny.

Niezależnie od metody, którą wybierzesz, pamiętaj o tym, by cały czas mieszać frytki. Kluczem do uzyskania chrupiących frytek jest rozpoczęcie odgrzewania na dużym ogniu.

Zobacz też: Karolina Szostak zdradza sekret diety i przepis na frytki

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze