Trwa ładowanie...

Gumowate i rozmoknięte frytki? Zobacz, jak tego uniknąć

Idealne frytki powinny mieć złoty kolor, chrupiącą warstwę na zewnątrz, a jednocześnie delikatny, puszysty środek. Przygotowanie ich nie jest proste. Sprawa komplikuje się jeszcze bardziej, kiedy chcesz odgrzać porcję frytek z wczorajszego obiadu.

Gumowate i rozmoknięte frytki? Zobacz, jak tego uniknąćŹródło: 123RF.COM
d2hhaum
d2hhaum

Pierwsza zasada kulinarnego recyklingu mówi: nie marnuj jedzenia. Jeśli więc została ci porcja frytek z kolacji lub pieczone ziemniaczki z obiadu, nie wyrzucaj ich. Niestety po podgrzaniu w mikrofalówce czy piekarniku stają się miękkie i wodniste. Nie ma mowy o chrupiącej skórce i puszystym wnętrzu. Wystarczy jednak pamiętać o kilku prostych zasadach, by tego uniknąć.

Ziemniaki zawierają sporo wody. Po podgrzaniu w piekarniku czy kuchence mikrofalowej stają się więc wodniste. Para wodna nie ma gdzie uciec i frytki po prostu się gotują. Aby następnego dnia móc się cieszyć złocistymi i chrupiącymi ziemniaczkami, schłódź je najszybciej, jak to jest możliwe. Umieść je pojemniku, ale nie zamykaj szczelnie. Pozbawienie ich dostępu powietrza spowoduje namnażanie bakterii.

Jak odgrzać frytki lub pieczone ziemniaczki? Przede wszystkim dokładnie je osusz przy pomocy papierowego ręcznika. Możesz je także delikatnie oprószyć solą, by wyciągnąć nadmiar wilgoci. Podgrzewamy je w taki sposób, by pozbyć się wody, dlatego najlepszym rozwiązaniem jest usmażenie w głębokim tłuszczu. Możesz również użyć suchej teflonowej patelni, posmarowanej jedynie odrobiną oleju. Jak sprawdzić, czy olej ma odpowiednią temperaturę? Wystarczy wrzucić kawałek skórki chleba. Powinna po ok. 12 sekundach zbrązowieć. Innym rozwiązaniem jest grill elektryczny.

Niezależnie od metody, którą wybierzesz, pamiętaj o tym, by cały czas mieszać frytki. Kluczem do uzyskania chrupiących frytek jest rozpoczęcie odgrzewania na dużym ogniu.

Zobacz też: Karolina Szostak zdradza sekret diety i przepis na frytki

d2hhaum
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2hhaum
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj