Trwa ładowanie...

Grzyb nazywany kurczakiem z lasu. Jak szukać i w jaki sposób przygotować żółciaki siarkowe?

Choć do sezonu grzybowego jeszcze daleko, w lasach możemy odnaleźć ciekawe gatunki, takie jak żółciak siarkowy. Ten charakterystyczny i wciąż mało znany grzyb jest nie lada rarytasem. Jak go odnaleźć i jak przyrządzić żółciaka siarkowego?

Żółciak siarkowy to pospolity, ale niedoceniany grzybŻółciak siarkowy to pospolity, ale niedoceniany grzybŹródło: Adobe Stock
d1jz0wn
d1jz0wn

Żółciak siarkowy – charakterystyka i występowanie

Żółciak siarkowy (Leariporus sulphureus) to pospolity grzyb, który niemal każdy z nas widział. Jego intensywna żółta barwa oraz charakterystyczny kształt sprawiają, że trudno pomylić żółciaka z czymkolwiek innym. Nazywany także hubą, traktowany jako niejadalny, nie zajmuje naszej uwagi.

A szkoda, bo żółciak jest smaczny i można jeść go bez obaw – w Rumunii jest rarytasem i tam nawet żółciaka siarkowego się mrozi. Grzybów tego gatunku należy szukać w lasach, ale żółciak siarkowy występuje też w parkach, a nawet w ogrodach. Płaskie, pokaźnych rozmiarów kapelusze koloniami dachówkowato porastają pnie drzew liściastych i spróchniałe kłody. Owocniki młode mają kolor jasny, z czasem przechodzący w ochrę, pomarańcz czy brąz. Od spodu wachlarzowate kapelusze są intensywnie żółte, a powierzchnia kapelusza jest lekko pomarszczona. Miąższ młodego żółciaka jest miękki, nieco gąbczasty i tylko taki nadaje się do jedzenia. Stare owocniki są wyschnięte i twarde niczym kamień – takich zdecydowanie nie zbierajmy.

O czym jeszcze trzeba pamiętać, ruszając na poszukiwania żółciaka? Przede wszystkim należy zbierać go z dala od ruchliwych dróg, bo jak wszystkie grzyby, z łatwością kumuluje zanieczyszczenia, w tym szkodliwe metale ciężkie. Poza tym szukajmy żółciaków na wierzbach, topolach czy starych dębach, a unikajmy grzybów porastających cisy i robinie – to rośliny trujące, a niebezpieczne substancje mogą przeniknąć do żółciaka.

Żółciak siarkowy. Groźny grzyb atakuje drzewa liściaste

Żółciak siarkowy – zastosowanie w kuchni

Żółciak siarkowy ma nieco kwaskowaty zapach z nutką siarki, która intensywnieje w trakcie gotowania. W smaku przypomina kurczaka, dlatego też nazywa się żółciaka siarkowego mięsem czy kurczakiem z lasu bądź z drzewa – Anglicy mówią o nim "chicken-of-the-woods". W rzeczywistości jednak to konsystencja tego grzyba sprawia, że jest tak ciekawym kulinarnie okazem – zwarty, mięsisty, faktycznie z powodzeniem może imitować kurczaka, a przez fanów kuchni roślinnej przyrównywany jest do tofu.

d1jz0wn

Należy pamiętać, że jak wiele grzybów leśnych, również żółciaka nie wolno jeść na surowo – może być trujący. Przed spożyciem należy go najpierw dokładnie wypłukać, a następnie obgotować – na przykład w bulionie – przez 20-30 minut.

Potem można żółciaka smażyć, panierować, dusić czy piec, dokładnie tak, jak inne grzyby, ale także mięso.

Co można przygotować z żółciaka siarkowego?

  • kotlety à la schabowe – tak samo, jak kanie, żółciaka można panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażony na głębokim tłuszczu będzie wybornym dodatkiem do ziemniaków i surówki.
  • pulpety i kotlety mielone – po ugotowaniu żółciaka w bulionie z dodatkiem przypraw, w tym czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego, należy grzyby zmielić, doprawić, dodać bułkę namoczoną w mleku i jajko. Z masy można formować pulpety i kotlety – do smażenia czy pieczenia.
  • flaczki, zupa grzybowa – obgotowany i pokrojony w paski żółciak siarkowy będzie świetnie imitował tradycyjną polską zupę – flaki wołowe, można też z powodzeniem dodawać go do zup grzybowych
  • dodatek do ryżu lub makaronów – podsmażony na maśle z ziołami czy orientalnymi przyprawami świetnie skomponuje się z ryżem, np. w curry, lub makaronami w stylu włoskim
  • marynowany – kto powiedział, że marynować można tylko grzyby szlachetne? Również żółciak z octowej marynaty z dodatkiem przypraw będzie wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw.
Żółciak siarkowy 123RF
Źródło: 123RF

Zobacz także:

d1jz0wn
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d1jz0wn
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1jz0wn
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj