Grzyb nazywany kurczakiem z lasu. Jak szukać i w jaki sposób przygotować żółciaki siarkowe?

Choć do sezonu grzybowego jeszcze daleko, w lasach możemy odnaleźć ciekawe gatunki, takie jak żółciak siarkowy. Ten charakterystyczny i wciąż mało znany grzyb jest nie lada rarytasem. Jak go odnaleźć i jak przyrządzić żółciaka siarkowego?

Żółciak siarkowy Żółciak siarkowy to pospolity, ale niedoceniany grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Żółciak siarkowy – charakterystyka i występowanie

Żółciak siarkowy (Leariporus sulphureus) to pospolity grzyb, który niemal każdy z nas widział. Jego intensywna żółta barwa oraz charakterystyczny kształt sprawiają, że trudno pomylić żółciaka z czymkolwiek innym. Nazywany także hubą, traktowany jako niejadalny, nie zajmuje naszej uwagi.

A szkoda, bo żółciak jest smaczny i można jeść go bez obaw – w Rumunii jest rarytasem i tam nawet żółciaka siarkowego się mrozi. Grzybów tego gatunku należy szukać w lasach, ale żółciak siarkowy występuje też w parkach, a nawet w ogrodach. Płaskie, pokaźnych rozmiarów kapelusze koloniami dachówkowato porastają pnie drzew liściastych i spróchniałe kłody. Owocniki młode mają kolor jasny, z czasem przechodzący w ochrę, pomarańcz czy brąz. Od spodu wachlarzowate kapelusze są intensywnie żółte, a powierzchnia kapelusza jest lekko pomarszczona. Miąższ młodego żółciaka jest miękki, nieco gąbczasty i tylko taki nadaje się do jedzenia. Stare owocniki są wyschnięte i twarde niczym kamień – takich zdecydowanie nie zbierajmy.

O czym jeszcze trzeba pamiętać, ruszając na poszukiwania żółciaka? Przede wszystkim należy zbierać go z dala od ruchliwych dróg, bo jak wszystkie grzyby, z łatwością kumuluje zanieczyszczenia, w tym szkodliwe metale ciężkie. Poza tym szukajmy żółciaków na wierzbach, topolach czy starych dębach, a unikajmy grzybów porastających cisy i robinie – to rośliny trujące, a niebezpieczne substancje mogą przeniknąć do żółciaka.

Żółciak siarkowy. Groźny grzyb atakuje drzewa liściaste

Żółciak siarkowy – zastosowanie w kuchni

Żółciak siarkowy ma nieco kwaskowaty zapach z nutką siarki, która intensywnieje w trakcie gotowania. W smaku przypomina kurczaka, dlatego też nazywa się żółciaka siarkowego mięsem czy kurczakiem z lasu bądź z drzewa – Anglicy mówią o nim "chicken-of-the-woods". W rzeczywistości jednak to konsystencja tego grzyba sprawia, że jest tak ciekawym kulinarnie okazem – zwarty, mięsisty, faktycznie z powodzeniem może imitować kurczaka, a przez fanów kuchni roślinnej przyrównywany jest do tofu.

Należy pamiętać, że jak wiele grzybów leśnych, również żółciaka nie wolno jeść na surowo – może być trujący. Przed spożyciem należy go najpierw dokładnie wypłukać, a następnie obgotować – na przykład w bulionie – przez 20-30 minut.

Potem można żółciaka smażyć, panierować, dusić czy piec, dokładnie tak, jak inne grzyby, ale także mięso.

Co można przygotować z żółciaka siarkowego?

  • kotlety à la schabowe – tak samo, jak kanie, żółciaka można panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażony na głębokim tłuszczu będzie wybornym dodatkiem do ziemniaków i surówki.
  • pulpety i kotlety mielone – po ugotowaniu żółciaka w bulionie z dodatkiem przypraw, w tym czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego, należy grzyby zmielić, doprawić, dodać bułkę namoczoną w mleku i jajko. Z masy można formować pulpety i kotlety – do smażenia czy pieczenia.
  • flaczki, zupa grzybowa – obgotowany i pokrojony w paski żółciak siarkowy będzie świetnie imitował tradycyjną polską zupę – flaki wołowe, można też z powodzeniem dodawać go do zup grzybowych
  • dodatek do ryżu lub makaronów – podsmażony na maśle z ziołami czy orientalnymi przyprawami świetnie skomponuje się z ryżem, np. w curry, lub makaronami w stylu włoskim
  • marynowany – kto powiedział, że marynować można tylko grzyby szlachetne? Również żółciak z octowej marynaty z dodatkiem przypraw będzie wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw.
Żółciak siarkowy
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów