Grzyb nazywany kurczakiem z lasu. Jak szukać i w jaki sposób przygotować żółciaki siarkowe?

Choć do sezonu grzybowego jeszcze daleko, w lasach możemy odnaleźć ciekawe gatunki, takie jak żółciak siarkowy. Ten charakterystyczny i wciąż mało znany grzyb jest nie lada rarytasem. Jak go odnaleźć i jak przyrządzić żółciaka siarkowego?

Żółciak siarkowy Żółciak siarkowy to pospolity, ale niedoceniany grzyb
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Karolina Rozmus

Żółciak siarkowy – charakterystyka i występowanie

Żółciak siarkowy (Leariporus sulphureus) to pospolity grzyb, który niemal każdy z nas widział. Jego intensywna żółta barwa oraz charakterystyczny kształt sprawiają, że trudno pomylić żółciaka z czymkolwiek innym. Nazywany także hubą, traktowany jako niejadalny, nie zajmuje naszej uwagi.

A szkoda, bo żółciak jest smaczny i można jeść go bez obaw – w Rumunii jest rarytasem i tam nawet żółciaka siarkowego się mrozi. Grzybów tego gatunku należy szukać w lasach, ale żółciak siarkowy występuje też w parkach, a nawet w ogrodach. Płaskie, pokaźnych rozmiarów kapelusze koloniami dachówkowato porastają pnie drzew liściastych i spróchniałe kłody. Owocniki młode mają kolor jasny, z czasem przechodzący w ochrę, pomarańcz czy brąz. Od spodu wachlarzowate kapelusze są intensywnie żółte, a powierzchnia kapelusza jest lekko pomarszczona. Miąższ młodego żółciaka jest miękki, nieco gąbczasty i tylko taki nadaje się do jedzenia. Stare owocniki są wyschnięte i twarde niczym kamień – takich zdecydowanie nie zbierajmy.

O czym jeszcze trzeba pamiętać, ruszając na poszukiwania żółciaka? Przede wszystkim należy zbierać go z dala od ruchliwych dróg, bo jak wszystkie grzyby, z łatwością kumuluje zanieczyszczenia, w tym szkodliwe metale ciężkie. Poza tym szukajmy żółciaków na wierzbach, topolach czy starych dębach, a unikajmy grzybów porastających cisy i robinie – to rośliny trujące, a niebezpieczne substancje mogą przeniknąć do żółciaka.

Żółciak siarkowy. Groźny grzyb atakuje drzewa liściaste

Żółciak siarkowy – zastosowanie w kuchni

Żółciak siarkowy ma nieco kwaskowaty zapach z nutką siarki, która intensywnieje w trakcie gotowania. W smaku przypomina kurczaka, dlatego też nazywa się żółciaka siarkowego mięsem czy kurczakiem z lasu bądź z drzewa – Anglicy mówią o nim "chicken-of-the-woods". W rzeczywistości jednak to konsystencja tego grzyba sprawia, że jest tak ciekawym kulinarnie okazem – zwarty, mięsisty, faktycznie z powodzeniem może imitować kurczaka, a przez fanów kuchni roślinnej przyrównywany jest do tofu.

Należy pamiętać, że jak wiele grzybów leśnych, również żółciaka nie wolno jeść na surowo – może być trujący. Przed spożyciem należy go najpierw dokładnie wypłukać, a następnie obgotować – na przykład w bulionie – przez 20-30 minut.

Potem można żółciaka smażyć, panierować, dusić czy piec, dokładnie tak, jak inne grzyby, ale także mięso.

Co można przygotować z żółciaka siarkowego?

  • kotlety à la schabowe – tak samo, jak kanie, żółciaka można panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażony na głębokim tłuszczu będzie wybornym dodatkiem do ziemniaków i surówki.
  • pulpety i kotlety mielone – po ugotowaniu żółciaka w bulionie z dodatkiem przypraw, w tym czosnku, ziela angielskiego i liścia laurowego, należy grzyby zmielić, doprawić, dodać bułkę namoczoną w mleku i jajko. Z masy można formować pulpety i kotlety – do smażenia czy pieczenia.
  • flaczki, zupa grzybowa – obgotowany i pokrojony w paski żółciak siarkowy będzie świetnie imitował tradycyjną polską zupę – flaki wołowe, można też z powodzeniem dodawać go do zup grzybowych
  • dodatek do ryżu lub makaronów – podsmażony na maśle z ziołami czy orientalnymi przyprawami świetnie skomponuje się z ryżem, np. w curry, lub makaronami w stylu włoskim
  • marynowany – kto powiedział, że marynować można tylko grzyby szlachetne? Również żółciak z octowej marynaty z dodatkiem przypraw będzie wyśmienitym dodatkiem do wielu potraw.
Żółciak siarkowy
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Wiele osób zawija w ciasto i piecze, nie myśląc o konsekwencjach. Tak wpływa na organizm
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟