WAŻNE
TERAZ

Rosja zamyka polski konsulat

Gruszka w kuchni. Słodka, aromatyczne, wspaniała

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Sezonowe inspiracje

Obraz
© iStock.com

Sezon na polskie gruszki właśnie się zaczyna. Odmian tego owocu jest wiele, ale wszystkie łączy jedno: aromat, słodycz i bardzo charakterystyczny smak. Gruszki jemy przede wszystkim jako smaczny owoc na surowo, przyrządzamy również z nich desery. Możliwości skorzystania tych owoców w kuchni jest jednak o wiele więcej, sprawdzają się bowiem idealnie w daniach wytrawnych. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z gruszką w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tarta z gruszkami i ostrym serem

Obraz
© 123RF

Delikatne gruszki idealnie komponują się z serami, szczególnie takimi o ostrym smaku. Do przygotowania naszej tarty potrzebujemy: jedno opakowanie gotowego ciasta kruchego, kilka dość twardych gruszek, kawałek sera gorgonzola, garść rukoli, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz. Ciasto układamy w formie do tarty, obcinamy nadmiar i podpiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plasterki. Podpieczone ciasto smarujemy oliwą, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Układamy na nim plastry gruszki, a następnie pokruszone lub pokrojone w kostkę kawałki sera. Kolejny raz doprawiamy tymiankiem i pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy 20 minut. Na koniec posypujemy rukolą.

/ 6Sałatka z gruszkami

Obraz
© Fotolia

Sałatka z owocami to danie bardzo zdrowe, nadające się i na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Składniki: kilka słodkich i miękkich gruszek, kilka plasterków dobrej jakości wędzonego sera, kilka winogron bez pestek, mieszankę sałat, kilka orzechów włoskich, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, pieprz, sól i szczyptę mielonej ostrej papryki. Gruszki obieramy, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojony w paski ser, umyte i odsączone liście sałaty, posiekane grubo orzechy i przekrojone na pół winogrona. Z oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu robimy winegret, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

/ 6Gruszki nadziewane wątróbką

Obraz
© 123RF

Gruszki i wątróbka to tylko z pozoru egzotyczny duet. Przygotowane z nich danie to świetna propozycja na nietypową przekąskę. Potrzebujemy: kilka dość twardych gruszek, pół kilograma oczyszczonych i pozbawionych żyłek wątróbek drobiowych, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, łyżkę majeranku, oliwę, pieprz i sól. Gruszek nie obieramy, kroimy je wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy, czosnek kroimy drobno, wątróbkę również. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i wątróbkę, smażymy trzy minuty. Dodajemy majeranek, pieprz i sól do smaku. Masę nakładamy na gruszki, układamy je w naczyniu do zapiekania i pieczemy pół godziny w temp. 160 stopni C.

/ 6Indyk w sosie gruszkowym

Obraz
© 123RF

Sosy owocowe do drobiu znane były już w kuchni staropolskiej. Zazwyczaj używano owoców jagodowych, jabłek i właśnie gruszek. Składnikami naszego dania są: pierś z indyka, kilka słodkich gruszek, masło, kilka łyżek mąki, cynamon, kilka goździków, ostra papryczka chili, ząbek czosnku, pieprz, sól i słodka papryka w proszku. Mięso kroimy na plastry, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, obtaczamy w mące i smażymy trzy minuty z każdej strony na maśle. Odstawiamy. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i chili, dokładamy gruszki, laskę cynamonu, goździki i dusimy, aż owoce się rozpadną. Sos doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do niego mięso i podgrzewamy kilka minut. Podajemy z ryżem.

/ 6Gruszki marynowane

Obraz
© 123RF

Marynowane owoce to bardzo smaczny dodatek do obiadu, szczególnie do potraw z mięsa. Marynowane gruszki możemy przechowywać nawet kilka miesięcy, a ich przygotowanie jest proste. Najpierw robimy zalewę: szklankę octu, dwie szklanki wody i szklankę cukru gotujemy razem z laską cynamonu, kilkoma goździkami pół godziny. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Owoce układamy w słoikach, zalewamy gorącym wywarem i od razu zakręcamy. Są gotowe do jedzenia już po kilku dniach.

Wybrane dla Ciebie
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe