Gruszka w kuchni. Słodka, aromatyczne, wspaniała

Obraz
Źródło zdjęć: © iStock.com

/ 6Sezonowe inspiracje

Obraz
© iStock.com

Sezon na polskie gruszki właśnie się zaczyna. Odmian tego owocu jest wiele, ale wszystkie łączy jedno: aromat, słodycz i bardzo charakterystyczny smak. Gruszki jemy przede wszystkim jako smaczny owoc na surowo, przyrządzamy również z nich desery. Możliwości skorzystania tych owoców w kuchni jest jednak o wiele więcej, sprawdzają się bowiem idealnie w daniach wytrawnych. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z gruszką w roli głównej.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Tarta z gruszkami i ostrym serem

Obraz
© 123RF

Delikatne gruszki idealnie komponują się z serami, szczególnie takimi o ostrym smaku. Do przygotowania naszej tarty potrzebujemy: jedno opakowanie gotowego ciasta kruchego, kilka dość twardych gruszek, kawałek sera gorgonzola, garść rukoli, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz. Ciasto układamy w formie do tarty, obcinamy nadmiar i podpiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plasterki. Podpieczone ciasto smarujemy oliwą, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Układamy na nim plastry gruszki, a następnie pokruszone lub pokrojone w kostkę kawałki sera. Kolejny raz doprawiamy tymiankiem i pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy 20 minut. Na koniec posypujemy rukolą.

/ 6Sałatka z gruszkami

Obraz
© Fotolia

Sałatka z owocami to danie bardzo zdrowe, nadające się i na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Składniki: kilka słodkich i miękkich gruszek, kilka plasterków dobrej jakości wędzonego sera, kilka winogron bez pestek, mieszankę sałat, kilka orzechów włoskich, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, pieprz, sól i szczyptę mielonej ostrej papryki. Gruszki obieramy, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojony w paski ser, umyte i odsączone liście sałaty, posiekane grubo orzechy i przekrojone na pół winogrona. Z oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu robimy winegret, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.

/ 6Gruszki nadziewane wątróbką

Obraz
© 123RF

Gruszki i wątróbka to tylko z pozoru egzotyczny duet. Przygotowane z nich danie to świetna propozycja na nietypową przekąskę. Potrzebujemy: kilka dość twardych gruszek, pół kilograma oczyszczonych i pozbawionych żyłek wątróbek drobiowych, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, łyżkę majeranku, oliwę, pieprz i sól. Gruszek nie obieramy, kroimy je wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy, czosnek kroimy drobno, wątróbkę również. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i wątróbkę, smażymy trzy minuty. Dodajemy majeranek, pieprz i sól do smaku. Masę nakładamy na gruszki, układamy je w naczyniu do zapiekania i pieczemy pół godziny w temp. 160 stopni C.

/ 6Indyk w sosie gruszkowym

Obraz
© 123RF

Sosy owocowe do drobiu znane były już w kuchni staropolskiej. Zazwyczaj używano owoców jagodowych, jabłek i właśnie gruszek. Składnikami naszego dania są: pierś z indyka, kilka słodkich gruszek, masło, kilka łyżek mąki, cynamon, kilka goździków, ostra papryczka chili, ząbek czosnku, pieprz, sól i słodka papryka w proszku. Mięso kroimy na plastry, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, obtaczamy w mące i smażymy trzy minuty z każdej strony na maśle. Odstawiamy. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i chili, dokładamy gruszki, laskę cynamonu, goździki i dusimy, aż owoce się rozpadną. Sos doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do niego mięso i podgrzewamy kilka minut. Podajemy z ryżem.

/ 6Gruszki marynowane

Obraz
© 123RF

Marynowane owoce to bardzo smaczny dodatek do obiadu, szczególnie do potraw z mięsa. Marynowane gruszki możemy przechowywać nawet kilka miesięcy, a ich przygotowanie jest proste. Najpierw robimy zalewę: szklankę octu, dwie szklanki wody i szklankę cukru gotujemy razem z laską cynamonu, kilkoma goździkami pół godziny. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Owoce układamy w słoikach, zalewamy gorącym wywarem i od razu zakręcamy. Są gotowe do jedzenia już po kilku dniach.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja