Sezonowe inspiracje
Sezon na polskie gruszki właśnie się zaczyna. Odmian tego owocu jest wiele, ale wszystkie łączy jedno: aromat, słodycz i bardzo charakterystyczny smak. Gruszki jemy przede wszystkim jako smaczny owoc na surowo, przyrządzamy również z nich desery. Możliwości skorzystania tych owoców w kuchni jest jednak o wiele więcej, sprawdzają się bowiem idealnie w daniach wytrawnych. Oto pięć naszych propozycji na potrawy z gruszką w roli głównej.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Tarta z gruszkami i ostrym serem
Delikatne gruszki idealnie komponują się z serami, szczególnie takimi o ostrym smaku. Do przygotowania naszej tarty potrzebujemy: jedno opakowanie gotowego ciasta kruchego, kilka dość twardych gruszek, kawałek sera gorgonzola, garść rukoli, oliwę z oliwek, suszony tymianek, sól i pieprz. Ciasto układamy w formie do tarty, obcinamy nadmiar i podpiekamy kilka minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C. Gruszki obieramy i kroimy w dość grube plasterki. Podpieczone ciasto smarujemy oliwą, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem. Układamy na nim plastry gruszki, a następnie pokruszone lub pokrojone w kostkę kawałki sera. Kolejny raz doprawiamy tymiankiem i pieprzem, polewamy oliwą i pieczemy 20 minut. Na koniec posypujemy rukolą.
Sałatka z gruszkami
Sałatka z owocami to danie bardzo zdrowe, nadające się i na śniadanie, i na obiad, i na kolację. Składniki: kilka słodkich i miękkich gruszek, kilka plasterków dobrej jakości wędzonego sera, kilka winogron bez pestek, mieszankę sałat, kilka orzechów włoskich, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, miód, pieprz, sól i szczyptę mielonej ostrej papryki. Gruszki obieramy, kroimy w dużą kostkę i wkładamy do dużej miski. Dodajemy pokrojony w paski ser, umyte i odsączone liście sałaty, posiekane grubo orzechy i przekrojone na pół winogrona. Z oliwy, octu, miodu, soli i pieprzu robimy winegret, którym polewamy sałatkę tuż przed podaniem.
Gruszki nadziewane wątróbką
Gruszki i wątróbka to tylko z pozoru egzotyczny duet. Przygotowane z nich danie to świetna propozycja na nietypową przekąskę. Potrzebujemy: kilka dość twardych gruszek, pół kilograma oczyszczonych i pozbawionych żyłek wątróbek drobiowych, jedną cebulę, dwa ząbki czosnku, łyżkę majeranku, oliwę, pieprz i sól. Gruszek nie obieramy, kroimy je wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. Cebulę siekamy, czosnek kroimy drobno, wątróbkę również. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, czosnek i wątróbkę, smażymy trzy minuty. Dodajemy majeranek, pieprz i sól do smaku. Masę nakładamy na gruszki, układamy je w naczyniu do zapiekania i pieczemy pół godziny w temp. 160 stopni C.
Indyk w sosie gruszkowym
Sosy owocowe do drobiu znane były już w kuchni staropolskiej. Zazwyczaj używano owoców jagodowych, jabłek i właśnie gruszek. Składnikami naszego dania są: pierś z indyka, kilka słodkich gruszek, masło, kilka łyżek mąki, cynamon, kilka goździków, ostra papryczka chili, ząbek czosnku, pieprz, sól i słodka papryka w proszku. Mięso kroimy na plastry, oprószamy solą, pieprzem i słodką papryką, obtaczamy w mące i smażymy trzy minuty z każdej strony na maśle. Odstawiamy. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekany czosnek i chili, dokładamy gruszki, laskę cynamonu, goździki i dusimy, aż owoce się rozpadną. Sos doprawiamy solą i pieprzem, wkładamy do niego mięso i podgrzewamy kilka minut. Podajemy z ryżem.
Gruszki marynowane
Marynowane owoce to bardzo smaczny dodatek do obiadu, szczególnie do potraw z mięsa. Marynowane gruszki możemy przechowywać nawet kilka miesięcy, a ich przygotowanie jest proste. Najpierw robimy zalewę: szklankę octu, dwie szklanki wody i szklankę cukru gotujemy razem z laską cynamonu, kilkoma goździkami pół godziny. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Owoce układamy w słoikach, zalewamy gorącym wywarem i od razu zakręcamy. Są gotowe do jedzenia już po kilku dniach.