Trwa ładowanie...
d2isyz5
d2isyz5

Grillowany ananas z orzechową kruszonką

Przepis

Grillowany ananas? Tak, to możliwe i bardzo smaczne! Owoce z grilla są nie tylko pyszne, ale także zdrowe i są doskonałym uzupełnieniem rodzinnego przjęcia czy spotkania ze znajomymi.

5.0
(2 głosy)
Oceń:
d2isyz5
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Grillowany ananas
Getty Images
Grillowany ananas
Składniki

Kruszonka:

  • • 60 g kalifornijskich orzechów włoskich
  • • 1 łyżka syropu klonowego
  • • ½ łyżeczki czerwonej papryki w płatkach

Dodatkowo:

  • • 4 plastry świeżego obranego ananasa (po ok. 50 g)
  • • olej rzepakowy
  • • 4 kulki dowolnego sorbetu
  • • liście mięty lub melisy (do dekoracji)
Przepis

[list=1]
[*]Orzechy grubo posiekać, wymieszać z syropem klonowym i papryką w płatkach. Rozłożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15-20 minut w rozgrzanym piekarniku (piekarnik elektryczny:

160°C, termoobieg: 140°C, gaz: podziałka 1-2). Odwrócić od czasu do czasu.
[*]Wysmarować patelnię grillową olejem rzepakowym, rozgrzać i zgrillować plastry ananasa z obu stron.

[*]Położyć plastry ananasa na talerzu, dodać sorbet i posypać orzechową kruszonką. Udekorować listkami mięty lub melisy. Podawać natychmiast.
[/list]

Przepis dodał użytkownik KuchniaiJa

d2isyz5
Grillowany ananas z orzechową kruszonką
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d2isyz5
d2isyz5

d2isyz5
d2isyz5
d2isyz5