Grillowane szparagi z chrupiącym boczkiem

Wiele osób czeka z utęsknieniem na sezon szparagowy przez cały rok. Szparagi fantastycznie smakują w każdej postaci. Zawinięte w boczek i upieczone na grillu świetnie sprawdzą się jako przekąska.

Przepyszna przekąska ze szparagówPrzepyszna przekąska ze szparagów
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 plastrów wędzonego boczku, bardzo cienkich
  • szczypta soli
  • pieprz do dekoracji

Przepis

  • Zielone szparagi są mało pracochłonne. Wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, czyli zazwyczaj ok 2 cm, umyć je i są gotowe do dalszej obróbki.
  • Przygotowane szparagi wrzucamy na 2 min do osolonego wrzątku. Odcedzamy je, przelewamy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem.
  • Plastry boczku układamy obok siebie na zwykłej patelni, na średnim ogniu. Smażymy przez kilka minut. Po wytopieniu tłuszczu przekładamy plastry na ręcznik papierowy i odsączamy boczek.
  • Patelnię grillową lub grilla rozgrzewamy. Szparagi grillujemy po 2 min z każdej strony.
  • Gotowe szparagi układany na talerzu i dekorujemy chrupiącym boczkiem, całymi plastrami. Możemy całość oprószyć dodatkową solą i pieprzem.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru