Grillowane szparagi z chrupiącym boczkiem
Wiele osób czeka z utęsknieniem na sezon szparagowy przez cały rok. Szparagi fantastycznie smakują w każdej postaci. Zawinięte w boczek i upieczone na grillu świetnie sprawdzą się jako przekąska.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Grillowanie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Zielone szparagi są mało pracochłonne. Wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, czyli zazwyczaj ok 2 cm, umyć je i są gotowe do dalszej obróbki.
- Przygotowane szparagi wrzucamy na 2 min do osolonego wrzątku. Odcedzamy je, przelewamy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem.
- Plastry boczku układamy obok siebie na zwykłej patelni, na średnim ogniu. Smażymy przez kilka minut. Po wytopieniu tłuszczu przekładamy plastry na ręcznik papierowy i odsączamy boczek.
- Patelnię grillową lub grilla rozgrzewamy. Szparagi grillujemy po 2 min z każdej strony.
- Gotowe szparagi układany na talerzu i dekorujemy chrupiącym boczkiem, całymi plastrami. Możemy całość oprószyć dodatkową solą i pieprzem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl