Trwa ładowanie...
d1kk8rb
06-05-2022 08:05

Grillowane szparagi z chrupiącym boczkiem

Przepis

Wiele osób czeka z utęsknieniem na sezon szparagowy przez cały rok. Szparagi fantastycznie smakują w każdej postaci. Zawinięte w boczek i upieczone na grillu świetnie sprawdzą się jako przekąska.

d1kk8rb
3.7
(6 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: Iuliia Nedrygailova
Składniki
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 6 plastrów wędzonego boczku, bardzo cienkich
  • szczypta soli
  • pieprz do dekoracji
Przepis
  • Zielone szparagi są mało pracochłonne. Wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki, czyli zazwyczaj ok 2 cm, umyć je i są gotowe do dalszej obróbki.
  • Przygotowane szparagi wrzucamy na 2 min do osolonego wrzątku. Odcedzamy je, przelewamy zimną wodą, osuszamy ręcznikiem.
  • Plastry boczku układamy obok siebie na zwykłej patelni, na średnim ogniu. Smażymy przez kilka minut. Po wytopieniu tłuszczu przekładamy plastry na ręcznik papierowy i odsączamy boczek.
  • Patelnię grillową lub grilla rozgrzewamy. Szparagi grillujemy po 2 min z każdej strony.
  • Gotowe szparagi układany na talerzu i dekorujemy chrupiącym boczkiem, całymi plastrami. Możemy całość oprószyć dodatkową solą i pieprzem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Grillowane szparagi z chrupiącym boczkiem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Share
d1kk8rb

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1kk8rb
d1kk8rb
d1kk8rb
d1kk8rb
Więcej tematów
d1kk8rb