Grill elektryczny. Szybkość i wygoda grillowania przez cały rok

Rumiane tosty z rozpływającym się serem, z wierzchu przypieczone a w środku krwiste mięso i grillowane warzywa. To wszystko można zrobić na grillu elektrycznym. Ma on więcej zalet niż to, że można go używać przez cały rok.

Grill elektryczny to duża wygoda
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Radosław Rosiejka

Grillowanie to sport narodowy Polaków. Sezon zaczynamy w majówkę i kończymy z końcem wakacji. Chyba że pogoda pozwoli na wydłużenie sezonu grillowego. Ten sposób przyrządzania potraw stał się niemal rytuałem, ale grillować można przez cały rok. Nawet w domu!

Służą do tego grille elektryczne i całoroczność nie jest ich jedyną zaletą. Drugą jest to, że nie wpływają źle na zdrowie. Naukowcy udowodnili, że grillowanie może przyczynić się do zachorowania na raka. Wszystko przez ściekając na rozżarzony węgiel tłuszcz. Wtedy uwalniają się toksyny, które wraz z dymem przesiąkają do mięsa. W grillu elektrycznym, z uwagi na brak węgla, nam to nie grozi.

Grill elektryczny to spora wygoda. Nie trzeba zastanawiać się nad wyborem węgla albo brykietu. Odchodzi problem z jego rozpalaniem i utrzymywaniem odpowiedniej temperatury. W domu włączamy grill i czekamy aż się nagrzeje. Później wystarczy położyć na nim ulubione mięso i warzywa. Zaletą elektrycznych grill jest ich wygoda i czas grillowania. A dzięki zamykanej pokrywie potrawy szybciej są gotowe.

Co więcej, grillując w domu nie musimy go doglądać. W wielu modelach można wybrać odpowiedni program do hamburgerów, kurczaka, ryby oraz warzyw. Na koniec wystarczy wyłożyć gotowe potrawy na talerze. Szybki i zdrowy obiad gotowy w kilkanaście minut.

Kolejną zaletą jest łatwość mycia. Podczas grillowania tłuszcz spływa z rusztu albo płyty do specjalnego zbiorniczka. Wystarczy go wyjąć i wylać zawartość. Drugi brudny element to ruszt lub płyta, które zazwyczaj można myć w zmywarce. Choć w przypadku wielu potraw nie będą one bardzo brudne i szybkie umycie w zlewie nie powinno być zbyt czasochłonne.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia