Trwa ładowanie...

Grill elektryczny. Szybkość i wygoda grillowania przez cały rok

Rumiane tosty z rozpływającym się serem, z wierzchu przypieczone a w środku krwiste mięso i grillowane warzywa. To wszystko można zrobić na grillu elektrycznym. Ma on więcej zalet niż to, że można go używać przez cały rok.

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

Grill elektryczny. Szybkość i wygoda grillowania przez cały rokŹródło: 123RF.COM
d2knbn3
d2knbn3

Grillowanie to sport narodowy Polaków. Sezon zaczynamy w majówkę i kończymy z końcem wakacji. Chyba że pogoda pozwoli na wydłużenie sezonu grillowego. Ten sposób przyrządzania potraw stał się niemal rytuałem, ale grillować można przez cały rok. Nawet w domu!

Służą do tego grille elektryczne i całoroczność nie jest ich jedyną zaletą. Drugą jest to, że nie wpływają źle na zdrowie. Naukowcy udowodnili, że grillowanie może przyczynić się do zachorowania na raka. Wszystko przez ściekając na rozżarzony węgiel tłuszcz. Wtedy uwalniają się toksyny, które wraz z dymem przesiąkają do mięsa. W grillu elektrycznym, z uwagi na brak węgla, nam to nie grozi.

Grill elektryczny to spora wygoda. Nie trzeba zastanawiać się nad wyborem węgla albo brykietu. Odchodzi problem z jego rozpalaniem i utrzymywaniem odpowiedniej temperatury. W domu włączamy grill i czekamy aż się nagrzeje. Później wystarczy położyć na nim ulubione mięso i warzywa. Zaletą elektrycznych grill jest ich wygoda i czas grillowania. A dzięki zamykanej pokrywie potrawy szybciej są gotowe.

d2knbn3

Co więcej, grillując w domu nie musimy go doglądać. W wielu modelach można wybrać odpowiedni program do hamburgerów, kurczaka, ryby oraz warzyw. Na koniec wystarczy wyłożyć gotowe potrawy na talerze. Szybki i zdrowy obiad gotowy w kilkanaście minut.

Kolejną zaletą jest łatwość mycia. Podczas grillowania tłuszcz spływa z rusztu albo płyty do specjalnego zbiorniczka. Wystarczy go wyjąć i wylać zawartość. Drugi brudny element to ruszt lub płyta, które zazwyczaj można myć w zmywarce. Choć w przypadku wielu potraw nie będą one bardzo brudne i szybkie umycie w zlewie nie powinno być zbyt czasochłonne.

icon info

W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.

d2knbn3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2knbn3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj