Grill elektryczny. Szybkość i wygoda grillowania przez cały rok

Rumiane tosty z rozpływającym się serem, z wierzchu przypieczone a w środku krwiste mięso i grillowane warzywa. To wszystko można zrobić na grillu elektrycznym. Ma on więcej zalet niż to, że można go używać przez cały rok.

Grill elektryczny to duża wygoda
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Radosław Rosiejka

Grillowanie to sport narodowy Polaków. Sezon zaczynamy w majówkę i kończymy z końcem wakacji. Chyba że pogoda pozwoli na wydłużenie sezonu grillowego. Ten sposób przyrządzania potraw stał się niemal rytuałem, ale grillować można przez cały rok. Nawet w domu!

Służą do tego grille elektryczne i całoroczność nie jest ich jedyną zaletą. Drugą jest to, że nie wpływają źle na zdrowie. Naukowcy udowodnili, że grillowanie może przyczynić się do zachorowania na raka. Wszystko przez ściekając na rozżarzony węgiel tłuszcz. Wtedy uwalniają się toksyny, które wraz z dymem przesiąkają do mięsa. W grillu elektrycznym, z uwagi na brak węgla, nam to nie grozi.

Grill elektryczny to spora wygoda. Nie trzeba zastanawiać się nad wyborem węgla albo brykietu. Odchodzi problem z jego rozpalaniem i utrzymywaniem odpowiedniej temperatury. W domu włączamy grill i czekamy aż się nagrzeje. Później wystarczy położyć na nim ulubione mięso i warzywa. Zaletą elektrycznych grill jest ich wygoda i czas grillowania. A dzięki zamykanej pokrywie potrawy szybciej są gotowe.

Co więcej, grillując w domu nie musimy go doglądać. W wielu modelach można wybrać odpowiedni program do hamburgerów, kurczaka, ryby oraz warzyw. Na koniec wystarczy wyłożyć gotowe potrawy na talerze. Szybki i zdrowy obiad gotowy w kilkanaście minut.

Kolejną zaletą jest łatwość mycia. Podczas grillowania tłuszcz spływa z rusztu albo płyty do specjalnego zbiorniczka. Wystarczy go wyjąć i wylać zawartość. Drugi brudny element to ruszt lub płyta, które zazwyczaj można myć w zmywarce. Choć w przypadku wielu potraw nie będą one bardzo brudne i szybkie umycie w zlewie nie powinno być zbyt czasochłonne.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości