Trwa ładowanie...
21-11-2008 15:16

Grejpfruty w kuchni

Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B. Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Grejpfruty w kuchniŹródło: archiwum, fot: archiwum
d9bds7w
d9bds7w

Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B. Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Owoce te mają też zastosowanie w kuchni i sprawiają, że smak potraw z ich dodatkiem jest bardziej wyrafinowany.

Mięso w grejpfrutami

Wołowinę, indyczynę albo schab zbić tłuczkiem, oprószyć mąką, zrumienić z obu stron na gorącej oliwie, posolić, popieprzyć i przechowywać w cieple. Dwa wyszorowane grejpfruty obrać, podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Na patelnię z oliwą, pozostałą po smażeniu mięsa, włożyć łyżkę masła, rozgrzać i na mocnym ogniu smażyć cząstki owoców. Następnie kłaść je na usmażonych plastrach mięsa. Do tłuszczu na patelni wlać wydzielony podczas obróbki owoców sok i lekko go posolić. Powstałym sosem polać mięso. Podawać nalepiej z ryżem.

Likier grejpfrutowy

- **trzy grejpfruty;
- pół kg cukru;
- pół łyzeczki kwasku cytrynowego;
- skórka otarta z pomarańczy;
- 0,7 litra spirytusu 96-procentowego;
- po 3 łyżki rumu i brandy.

d9bds7w

Obrane owoce dokładnie oczyścić, podzielić na cząstki i drobno pokroić. Umieścić je w słoju i zalać spirytusem. Zamknięty słój odstawić na dwa tygodnie, po czym przecedzić zawartość słoja przez sitko, odciskając nalew łyżką.

Przygotować roztwór cukru: w 2 szklankach gorącej wody rozpuścić kwasek, a następnie dosypywać cukier mieszając i podgrzewając około 15 minut. Powstałe szumy usuwać łyżką. Jeśli roztworu jest mniej niż 2 szklanki, dolać gorącej wody. Do nalewu grejpfrutowego dodać rum, brandy oraz 2 szklanki roztworu cukru. Wymieszać i uzupełnić wodą do 2 litrów. Mętny likier odstawić na około osiem dni do sklarowania. Przezroczysty zlać przez lejek z filtrem, na końcu przefiltrować osad.

mwm

d9bds7w
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d9bds7w
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj