Grejpfruty w kuchni

Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B. Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Grejpfruty w kuchni
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B. Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Owoce te mają też zastosowanie w kuchni i sprawiają, że smak potraw z ich dodatkiem jest bardziej wyrafinowany.

Mięso w grejpfrutami

Wołowinę, indyczynę albo schab zbić tłuczkiem, oprószyć mąką, zrumienić z obu stron na gorącej oliwie, posolić, popieprzyć i przechowywać w cieple. Dwa wyszorowane grejpfruty obrać, podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Na patelnię z oliwą, pozostałą po smażeniu mięsa, włożyć łyżkę masła, rozgrzać i na mocnym ogniu smażyć cząstki owoców. Następnie kłaść je na usmażonych plastrach mięsa. Do tłuszczu na patelni wlać wydzielony podczas obróbki owoców sok i lekko go posolić. Powstałym sosem polać mięso. Podawać nalepiej z ryżem.

Likier grejpfrutowy

- **trzy grejpfruty;
- pół kg cukru;
- pół łyzeczki kwasku cytrynowego;
- skórka otarta z pomarańczy;
- 0,7 litra spirytusu 96-procentowego;
- po 3 łyżki rumu i brandy.

Obrane owoce dokładnie oczyścić, podzielić na cząstki i drobno pokroić. Umieścić je w słoju i zalać spirytusem. Zamknięty słój odstawić na dwa tygodnie, po czym przecedzić zawartość słoja przez sitko, odciskając nalew łyżką.

Przygotować roztwór cukru: w 2 szklankach gorącej wody rozpuścić kwasek, a następnie dosypywać cukier mieszając i podgrzewając około 15 minut. Powstałe szumy usuwać łyżką. Jeśli roztworu jest mniej niż 2 szklanki, dolać gorącej wody. Do nalewu grejpfrutowego dodać rum, brandy oraz 2 szklanki roztworu cukru. Wymieszać i uzupełnić wodą do 2 litrów. Mętny likier odstawić na około osiem dni do sklarowania. Przezroczysty zlać przez lejek z filtrem, na końcu przefiltrować osad.

mwm

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów