Grejpfruty w kuchni

Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B. Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Wystarczy powiedzieć, że jeden owoc zaspokaja dzienne zapotrzebowanie na witaminę C. Ale oprócz tej witaminy, którą musimy dostarczać naszemu organizmowi co dzień, w grejpfrutach jest jeszcze A i E, P i PP, beta-karoten i witaminy z grupy B. Ponadto znajduje się w nich potas, wapń, magnez, fosfor i żelazo.

Owoce te mają też zastosowanie w kuchni i sprawiają, że smak potraw z ich dodatkiem jest bardziej wyrafinowany.

Mięso w grejpfrutami

Wołowinę, indyczynę albo schab zbić tłuczkiem, oprószyć mąką, zrumienić z obu stron na gorącej oliwie, posolić, popieprzyć i przechowywać w cieple. Dwa wyszorowane grejpfruty obrać, podzielić na cząstki i oczyścić z błonek. Na patelnię z oliwą, pozostałą po smażeniu mięsa, włożyć łyżkę masła, rozgrzać i na mocnym ogniu smażyć cząstki owoców. Następnie kłaść je na usmażonych plastrach mięsa. Do tłuszczu na patelni wlać wydzielony podczas obróbki owoców sok i lekko go posolić. Powstałym sosem polać mięso. Podawać nalepiej z ryżem.

Likier grejpfrutowy

- **trzy grejpfruty;
- pół kg cukru;
- pół łyzeczki kwasku cytrynowego;
- skórka otarta z pomarańczy;
- 0,7 litra spirytusu 96-procentowego;
- po 3 łyżki rumu i brandy.

Obrane owoce dokładnie oczyścić, podzielić na cząstki i drobno pokroić. Umieścić je w słoju i zalać spirytusem. Zamknięty słój odstawić na dwa tygodnie, po czym przecedzić zawartość słoja przez sitko, odciskając nalew łyżką.

Przygotować roztwór cukru: w 2 szklankach gorącej wody rozpuścić kwasek, a następnie dosypywać cukier mieszając i podgrzewając około 15 minut. Powstałe szumy usuwać łyżką. Jeśli roztworu jest mniej niż 2 szklanki, dolać gorącej wody. Do nalewu grejpfrutowego dodać rum, brandy oraz 2 szklanki roztworu cukru. Wymieszać i uzupełnić wodą do 2 litrów. Mętny likier odstawić na około osiem dni do sklarowania. Przezroczysty zlać przez lejek z filtrem, na końcu przefiltrować osad.

mwm

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀