Graviola – sekrety tropikalnego owocu

Tak smakują tropiki – zachwycają się miłośnicy egzotycznego owocu, w miąższu którego można poczuć ananasa, banana, kokosa czy nawet truskawkę. Jakby tego było mało, graviola uchodzi za produkt o imponujących właściwościach leczniczych, m.in. działający antynowotworowo.

Graviola wzmacnia system odpornościowy i oczyszcza organizm
Źródło zdjęć: © 123RF

Wiecznie zielone drzewo, rosnące w amazońskiej dżungli, na Kubie i wyspach Bahama czy w tropikalnych rejonach Afryki i Azji, bywa nazywane guanabaną lub flaszowcem miękkociernistym, jednak najczęściej jest określane mianem gravioli. Kwitnie bez przerwy, o każdej porze roku można też na nim znaleźć owalne owoce, których skórkę pokrywa delikatny meszek, ale również niewielkie kolce. Po dojrzeniu przybierają solidne rozmiary – niektóre okazy potrafią ważyć nawet 5-6 kilogramów.

Zarówno owoce, jak i inne części tego niezwykłego drzewa (kora, liście, korzenie, nasiona, żywica) były już przed wieloma wiekami cenione przez mieszkańców krajów tropikalnych. Wykorzystywano je nie tylko w celach spożywczych, ale również leczniczych.

W Brazylii graviola służyła jako środek przeciwreumatyczny, w Kamerunie czy Jamajce – przeciwgorączkowy, zaś na Madagaskarze uznawano ją za skuteczne remedium na schorzenia serca i wątroby. Owoce były też powszechnie wykorzystywane jako produkt zwiększający laktację.

Zobacz też: Tajemnice popularnych warzyw i owoców. Tego o nich nie wiedziałeś

W ostatnich latach egzotyczny specjał stał się przedmiotem wielu badań naukowych, które potwierdziły jego cenne właściwości. Owocami gravioli, coraz częściej pojawiającymi się także w polskich sklepach, warto zainteresować się również ze względu na walory smakowe i kulinarne.

Graviola – właściwości odżywcze

Dojrzałe owoce gravioli mają jasnożółtą barwę i skrywają soczysty biały miąższ, który charakteryzuje się wysoką wartością odżywczą. Wprawdzie blisko 90 proc. jego składu stanowi woda, ale równocześnie dostarcza solidnej dawki węglowodanów, białek, lipidów oraz błonnika pokarmowego wywołującego uczucie sytości oraz wspomagającego prawidłowe funkcjonowanie jelit – poprawia ich perystaltykę i reguluje proces wypróżniania.

Owoce gravioli zawierają dużo witamin, zwłaszcza zwiększającej odporność witaminy C oraz bardzo ważnych dla naszego zdrowia i samopoczucia witamin z grupy B, m.in. niacyny, ryboflawiny, tiaminy, kwasu foliowego oraz pantotenowego. Są także bogatym źródłem składników mineralnych: wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu i cynku.

Niezwykłe właściwości owoce gravioli zawdzięczają karotenoidom i związkom fenolowym, np. kwercetynie, która działa przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, m.in. chroniąc DNA komórek przed uszkodzeniem. Badania naukowe dowiodły, że może również blokować reakcje alergiczne.

Graviola wzmacnia system immunologiczny, oczyszcza organizm z toksyn, pomaga leczyć wrzody, nadciśnienie tętnicze, reumatyzm, choroby wątroby, astmę i biegunkę. Wykazuje też właściwości przeciwnowotworowe – wykazano, że preparaty zawierające wyciągi z tej rośliny skutecznie niszczą komórki rakowe w przypadku mięsaka płuc i trzustki, nowotworu wątroby, piersi, prostaty, jelit i płuc.

Jak wykorzystać graviolę

Owoce gravioli, ze względu na bogaty i orzeźwiający smak, są od wieków cenionym produktem spożywczym w Ameryce Południowej, Afryce czy na wyspach Oceanii, gdzie wykorzystuje się je m.in. do wyrobu cukierków. Przyrządza się z nich także pyszny sok o charakterystycznym, słodko-gorzkim smaku (doskonale łączy się ze świeżo wyciśniętym sokiem jabłkowym lub pomarańczowym). Egzotyczne owoce świetnie nadają się również do przygotowywania koktajli, lodów i innych deserów. Mogą być ciekawym elementem sałatki owocowej.

W Polsce świeże owoce gravioli są jednak wciąż rzadko spotkane w sklepach. Możemy jednak kupić je w postaci soku, pulpy (rozcieńcza się ją z wodą, mlekiem albo jogurtem) czy sprasowanych kostek, które stanowią smaczną przekąskę lub dodatek do śniadaniowej owsianki. Graviola dostępna jest także w formie sproszkowanej, świetnie sprawdzającej się w rozmaitych deserach, sokach czy musli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości