Gotowanie na parze jest dziecinnie proste. Parowar zrobi wszystko za ciebie
Parowar to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz cały obiad na parze. Jego obsługa jest szalenie prosta, więc jeśli chcesz być fit, zobacz, jaki model warto kupić i na co zwracać uwagę przy jego wyborze.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Parowar to urządzenie o niezbyt skomplikowanej konstrukcji, które składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę oraz z dziurkowanych pojemników, w których umieszcza się produkty. Podstawa wyposażona jest w minutnik, dzięki któremu możemy ustawić czas optymalnego gotowania dla każdego rodzaju produktu. Posiadając parowar, nie musimy smażyć na tłuszczu, piec czy grillować potraw. Będzie to idealny wybór dla każdej osoby, która chce zmienić tryb życia i sposób odżywiania.
Parowar – pojemniki
Podstawową kwestią jest wybór liczby oraz rodzaju pojemników. Najczęściej są to modele z tworzywa sztucznego albo aluminium, które stawia się jeden na drugim. Alternatywą są pojemniki umieszczane poziomo, które w przeciwieństwie do poprzednich nie powodują mieszania się aromatu potraw. W standardzie znajdują się zwykle trzy pojemniki, ale producenci dorzucają także niewielkie miski do gotowania np. ryżu czy jajek. Dobrym wyborem będzie też aromatyzer do ziół, który sprawi, że potrawy nasycą się ich smakiem i zapachem, więc będą smaczniejsze.
Parowar – podstawa
Podstawę ze zbiornikiem na wodę najczęściej wykonuje się z trwałej stali nierdzewnej, ale w sklepach znajdziemy też modele z tworzywa sztucznego. Niektóre wyposażone są w otwór, dzięki któremu możemy uzupełnić wodę w czasie pracy urządzenia, kiedy okaże się, że wcześniej wlaliśmy za mało. Do ustawiania optymalnego czasu pracy oraz temperatury służy albo panel przycisków wraz z wyświetlaczem, albo tradycyjne pokrętło z podziałką, które znajdują się na podstawie urządzenia.
Warto też zwracać uwagę na moc parowaru. Na rynku znajdziemy urządzenia, które pracują z mocą od ok. 250 W do nawet 2000 W. Im więcej mocy ma parowar, tym szybciej zagotuje wodę i szybciej będzie gotowy do pracy.
Parowar – funkcje dodatkowe
Nowoczesne parowary zawierają wiele dodatkowych opcji, które ułatwiają gotowanie. Jedną z nich jest automatyczne programowanie, dzięki któremu nie musimy się martwić o to, na jak długo trzeba ustawić timer, by przygotować wybrane warzywa, ryby czy produkty sypkie. Dobrze jest też wybrać parowar z funkcją szybkiego startu, która sprawia, że w początkowej fazie urządzenie pracuje bardzo intensywnie, co pozwala zagotować wodę zaledwie w kilka sekund.
Parowary mogą mieć również przydatną funkcję utrzymywania ciepła, która zapobiega wystygnięciu potraw. Nie musimy się więc martwić chłodnym mięsem czy warzywami, jeśli zamierzamy poświęcić jeszcze dłuższą chwilę na przygotowanie innych składników obiadu.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.