Gotowanie na parze jest dziecinnie proste. Parowar zrobi wszystko za ciebie

Parowar to urządzenie, dzięki któremu przygotujesz cały obiad na parze. Jego obsługa jest szalenie prosta, więc jeśli chcesz być fit, zobacz, jaki model warto kupić i na co zwracać uwagę przy jego wyborze.

W parowarze przygotujesz obiad dla całej rodziny
Źródło zdjęć: © 123RF
Sylwia Ścibak

Parowar to urządzenie o niezbyt skomplikowanej konstrukcji, które składa się z podstawy ze zbiornikiem na wodę oraz z dziurkowanych pojemników, w których umieszcza się produkty. Podstawa wyposażona jest w minutnik, dzięki któremu możemy ustawić czas optymalnego gotowania dla każdego rodzaju produktu. Posiadając parowar, nie musimy smażyć na tłuszczu, piec czy grillować potraw. Będzie to idealny wybór dla każdej osoby, która chce zmienić tryb życia i sposób odżywiania.

Parowar – pojemniki

Podstawową kwestią jest wybór liczby oraz rodzaju pojemników. Najczęściej są to modele z tworzywa sztucznego albo aluminium, które stawia się jeden na drugim. Alternatywą są pojemniki umieszczane poziomo, które w przeciwieństwie do poprzednich nie powodują mieszania się aromatu potraw. W standardzie znajdują się zwykle trzy pojemniki, ale producenci dorzucają także niewielkie miski do gotowania np. ryżu czy jajek. Dobrym wyborem będzie też aromatyzer do ziół, który sprawi, że potrawy nasycą się ich smakiem i zapachem, więc będą smaczniejsze.

Parowar – podstawa

Podstawę ze zbiornikiem na wodę najczęściej wykonuje się z trwałej stali nierdzewnej, ale w sklepach znajdziemy też modele z tworzywa sztucznego. Niektóre wyposażone są w otwór, dzięki któremu możemy uzupełnić wodę w czasie pracy urządzenia, kiedy okaże się, że wcześniej wlaliśmy za mało. Do ustawiania optymalnego czasu pracy oraz temperatury służy albo panel przycisków wraz z wyświetlaczem, albo tradycyjne pokrętło z podziałką, które znajdują się na podstawie urządzenia.

Warto też zwracać uwagę na moc parowaru. Na rynku znajdziemy urządzenia, które pracują z mocą od ok. 250 W do nawet 2000 W. Im więcej mocy ma parowar, tym szybciej zagotuje wodę i szybciej będzie gotowy do pracy.

Parowar – funkcje dodatkowe

Nowoczesne parowary zawierają wiele dodatkowych opcji, które ułatwiają gotowanie. Jedną z nich jest automatyczne programowanie, dzięki któremu nie musimy się martwić o to, na jak długo trzeba ustawić timer, by przygotować wybrane warzywa, ryby czy produkty sypkie. Dobrze jest też wybrać parowar z funkcją szybkiego startu, która sprawia, że w początkowej fazie urządzenie pracuje bardzo intensywnie, co pozwala zagotować wodę zaledwie w kilka sekund.

Parowary mogą mieć również przydatną funkcję utrzymywania ciepła, która zapobiega wystygnięciu potraw. Nie musimy się więc martwić chłodnym mięsem czy warzywami, jeśli zamierzamy poświęcić jeszcze dłuższą chwilę na przygotowanie innych składników obiadu.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów