Świeże pieczywo każdego ranka – wypiekacz do chleba dla całej rodziny

Jesteś wielbicielem gotowania i starasz się żyć oszczędniej? A może masz specjalne wymagania co do jedzenia? Wypiekacz do chleba będzie idealnym wyborem. Dzięki niemu przygotujesz nie tylko domowy chleb, ale też ciasto na pizzę czy kopytka.

Codziennie możesz mieć świeże i ciepłe pieczywo
Źródło zdjęć: © iStock.com
Sylwia Ścibak

Wypiekacz do chleba – dla kogo?

Wypiekacz do chleba to urządzenie niezwykle przydatne dla każdego wielbiciela gotowania, który chce mieć pewność co do jakości przygotowywanych przez siebie przysmaków. Będzie też bardzo dobrym wyborem dla osób z różnymi alergiami czy nietolerancjami pokarmowymi, które z pełną świadomością unikają niektórych składników. Wypiekacze do chleba są użyteczne nie tylko dla jednoosobowych gospodarstw domowych. Można w nich przygotować wypieki także dla całej rodziny.

Jak działa wypiekacz? Bardzo prosto. Wystarczy umieścić w komorze potrzebne składniki, a resztę wykona za nas urządzenie. Pozwala to nie tylko zaoszczędzić czas, ale i energię. Do wypieczenia chleba potrzebne są określone proporcje poszczególnych półproduktów oraz ściśle określony czas i temperatura. Dzięki automatycznym programom wypiekacz jest w stanie wymieszać ciasto do pożądanej konsystencji, zostawić do wyrośnięcia, po czym upiec w konkretnej temperaturze.

Wypiekacz do chleba – automatyczne programy pieczenia

Jedną z największych zalet tego niewielkiego urządzenia jest możliwość przygotowania różnego rodzaju chleba. Dzięki odpowiednim programom automat wypiecze tradycyjny chleb pszenno-żytni, chleb bezglutenowy, razowy, francuski (biały) czy nawet tostowy. To jednak nie wszystko. Niektóre modele mogą przygotować także ciasto na pizzę, a nawet słodki dżem.

Wypiekacz do chleba – kwestie techniczne

Przy wyborze wypiekacza należy kierować się konkretnymi parametrami, które pozwolą wybrać model dopasowany do własnych potrzeb. Co się liczy?

Obudowa

Jednym z podstawowych parametrów, które świadczą o jakości urządzenia, jest obudowa. Na rynku dostępne są najczęściej modele z plastiku albo z metalu, przy czym te z plastiku są zazwyczaj tańsze i mniej trwałe, ponieważ mogą szybko się połamać. Lepszym wyborem będzie więc aluminium albo stal nierdzewna, która jest dość ciężka, ale za to zapewnia najlepszą trwałość.

Moc

Moc świadczy o tym, jak długo wypiekacz może pracować bez wyłączania w konkretnej temperaturze. W sklepach znajdziemy modele o mocy od ok. 500 W do nawet powyżej 1000 W, niemniej te z najniższą mocą dobrze sprawdzą się przy przygotowaniu niezbyt ciężkiego ciasta, a do chleba np. razowego rekomenduje się sprzęty minimum 750–800 W mocy.

Komory

Kolejną kwestią jest pojemność komory, jej materiał oraz położenie. Im większa ona jest, tym cięższy chleb można upiec. Jeśli urządzenie jest przeznaczone dla jednej osoby lub pary, wtedy warto wybrać model, w którym zmieści się pół kilograma chleba. Dla rodzin przydadzą się sprzęty, które wypieką kilogramowe bochenki i większe. Dobrze jest wybierać komory pokryte nieprzywierającą powłoką, które pozwolą bez problemów wyjąć pieczywo ze środka urządzenia.

Niektóre urządzenia mają pionową, a inne poziomą komorę. Wypiekacze pionowe zajmują mniej miejsca, ale większość z nich zawiera jedno mieszadło, dlatego nadają się do wypiekania małego chleba. Komory poziome zaś zajmują więcej miejsca, ale za to mogą wypiekać większe bochenki.

Liczba mieszadeł

Wypiekacze do chleba mogą mieć dwa mieszadła albo jedno. Jedno dobrze sobie radzi z bochenkami ważącymi mniej niż jeden kilogram. Dwa mieszadła przygotują ciasto na chleb o wadze powyżej kilograma.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie