Gorzkie ogórki. Czy gorzkawy smak oznacza, że są zepsute?

Kupiłeś gorzkie ogórki i zastanawiasz się, czy są zepsute? Skąd bierze się ten gorzki posmak i jak się go pozbyć? Radzimy.

OgórkiOgórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VVERONKA

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorzki smak nie świadczy o zepsuciu. Niektóre ogórki gruntowe są gorzkie, ponieważ zawierają wysokie stężenie kukurbitacynów. Wiele roślin wytwarza te związki chemiczne w celu obrony przed szkodnikami.

Pośród elementów warunkujących stężenie kukurbitacynów w roślinie, można wymienić:

  • Pogoda – trudne warunki atmosferyczne wpływają na rozwój większej liczby mechanizmów obronnych rośliny. Ogórki, które wyrastały w słabo nawodnionej glebie, podczas upałów lub przymrozków, będą bardziej gorzkie niż te, które miały idealne warunki pogodowe.
  • Niedobór składników odżywczych w glebie - niedobór azotu i innych cennych minerałów potrzebnych do prawidłowego wzrostu rośliny, może również wpływać na większą produkcję związków chemicznych odpowiadających za gorzki smak ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Najwięcej kukurbitacynów znajduje się w liściach i łodygach, dlatego ciemniejszy koniec ogórka (ten, którym wyrasta z łodygi) zawsze będzie najbardziej gorzki. Należy obciąć ciemną końcówkę ogórka, a obieranie zacząć od jasnej końcówki. Najlepiej płukać lekko nóż lub obieraczkę po każdym pociągnięciu, aby nie rozprowadzać gorzkiego smaku po całym warzywie.

Wybrane dla Ciebie

Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia