Gorzkie ogórki. Czy gorzkawy smak oznacza, że są zepsute?
Kupiłeś gorzkie ogórki i zastanawiasz się, czy są zepsute? Skąd bierze się ten gorzki posmak i jak się go pozbyć? Radzimy.
Dlaczego ogórki są gorzkie?
Gorzki smak nie świadczy o zepsuciu. Niektóre ogórki gruntowe są gorzkie, ponieważ zawierają wysokie stężenie kukurbitacynów. Wiele roślin wytwarza te związki chemiczne w celu obrony przed szkodnikami.
Pośród elementów warunkujących stężenie kukurbitacynów w roślinie, można wymienić:
- Pogoda – trudne warunki atmosferyczne wpływają na rozwój większej liczby mechanizmów obronnych rośliny. Ogórki, które wyrastały w słabo nawodnionej glebie, podczas upałów lub przymrozków, będą bardziej gorzkie niż te, które miały idealne warunki pogodowe.
- Niedobór składników odżywczych w glebie - niedobór azotu i innych cennych minerałów potrzebnych do prawidłowego wzrostu rośliny, może również wpływać na większą produkcję związków chemicznych odpowiadających za gorzki smak ogórków.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
5 powodów, dla których warto jeść ogórki
Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?
Najwięcej kukurbitacynów znajduje się w liściach i łodygach, dlatego ciemniejszy koniec ogórka (ten, którym wyrasta z łodygi) zawsze będzie najbardziej gorzki. Należy obciąć ciemną końcówkę ogórka, a obieranie zacząć od jasnej końcówki. Najlepiej płukać lekko nóż lub obieraczkę po każdym pociągnięciu, aby nie rozprowadzać gorzkiego smaku po całym warzywie.