Gorzkie ogórki. Czy gorzkawy smak oznacza, że są zepsute?

Kupiłeś gorzkie ogórki i zastanawiasz się, czy są zepsute? Skąd bierze się ten gorzki posmak i jak się go pozbyć? Radzimy.

OgórkiOgórki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | VVERONKA

Dlaczego ogórki są gorzkie?

Gorzki smak nie świadczy o zepsuciu. Niektóre ogórki gruntowe są gorzkie, ponieważ zawierają wysokie stężenie kukurbitacynów. Wiele roślin wytwarza te związki chemiczne w celu obrony przed szkodnikami.

Pośród elementów warunkujących stężenie kukurbitacynów w roślinie, można wymienić:

  • Pogoda – trudne warunki atmosferyczne wpływają na rozwój większej liczby mechanizmów obronnych rośliny. Ogórki, które wyrastały w słabo nawodnionej glebie, podczas upałów lub przymrozków, będą bardziej gorzkie niż te, które miały idealne warunki pogodowe.
  • Niedobór składników odżywczych w glebie - niedobór azotu i innych cennych minerałów potrzebnych do prawidłowego wzrostu rośliny, może również wpływać na większą produkcję związków chemicznych odpowiadających za gorzki smak ogórków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

5 powodów, dla których warto jeść ogórki

Jak obierać ogórki, żeby nie były gorzkie?

Najwięcej kukurbitacynów znajduje się w liściach i łodygach, dlatego ciemniejszy koniec ogórka (ten, którym wyrasta z łodygi) zawsze będzie najbardziej gorzki. Należy obciąć ciemną końcówkę ogórka, a obieranie zacząć od jasnej końcówki. Najlepiej płukać lekko nóż lub obieraczkę po każdym pociągnięciu, aby nie rozprowadzać gorzkiego smaku po całym warzywie.

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane