WAŻNE
TERAZ

Budżet na 2026 r. Sejm zdecydował

6 rad, jak zrobić najlepsze ogórki małosolne

Powoli już możemy kupić lub samodzielnie wyhodowaliśmy ogórki gruntowe. Dla wielu osób ten sezon nie może istnieć bez ogórków małosolnych, które są zdrowe, smaczne, chrupkie i można je naprawdę szybko przygotować. Co trzeba zrobić, aby były perfekcyjne?

Ogórki małosolne Ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wybór ogórków

Aby nasze ogórki małosolne wyszły idealnie, trzeba wybrać odpowiedni składnik podstawowy, czyli właśnie ogórki. Nie mogą być one za duże, by były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku. Postawmy na jasnozielone i twarde ogórki gruntowe, bo tylko wtedy wyjdą naprawdę smaczne. Przed włożeniem ich do słoika warto przez kilka godzin wymoczyć je w zimnej wodzie.

Wybór dodatków

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy podobnych dodatków, jakich wymagają ogórki kiszone. Potrzebne więc nam będą: korzeń chrzanu, czosnek, ziarenka gorczycy, sól, pieprz w ziarnkach, baldachy kopru, liście laurowe, ziele angielskie i liście dowolnych drzewek lub krzewów owocowych: wiśni, porzeczki, czereśni.

Właściwe układanie

Dla najlepszych efektów ogórki powinniśmy układać ciasno w słoiku, beczułce czy nawet w garnku. Najlepiej zrobić to, nachylając naczynie. Wtedy będzie nam najłatwiej ułożyć ogórki jedne na drugich, a między nie wkładać dodatki wymienione wyżej.

Tradycyjna mizeria. Zobacz, jak urozmaicić jej smak

Przygotowanie zalewy

Zalewa do ogórków małosolnych zawiera oczywiście mniej soli niż zalewa potrzebna do kiszenia. Na jeden litr wody potrzeba ok. 1 płaskiej łyżki soli. Wodę z solą należy zagotować i dokładnie wymieszać, by sól rozpuściła się. Odstawiamy ją do przestygnięcia, po czym wlewamy do naczynia tak, by przykrywała wszystkie ogórki. Najlepiej, by miała ok. 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu ogórki będą gotowe w krótszym czasie. Można je zalać również całkiem ostudzoną wodą, ale wtedy ogórki, by odpowiednio smakowały, będą potrzebowały nieco więcej czasu. Naczynie zakręcamy, ale nie dokręcamy całkowicie. Można je również tylko przyłożyć talerzykiem albo nawet przykryć ściereczką.

Okres dojrzewania

Standardowo ogórki zalane ciepłą zalewą potrzebują 2-3 dni, by nadawały się jedzenia. Im dłużej będą stały, tym będą kwaśniejsze. Aby określić, czy ogórki są już gotowe, tak naprawdę wystarczy obserwowanie wody w naczyniu. Gdy stanie się mętna, będzie to oznaczało, że już możemy cieszyć się chrupkością i smakiem ogórków małosolnych.

Przechowywanie

Aby ogórki małosolne nie zamieniły nam się w kiszone, należy przechowywać je w lodówce. Z kolei, jeśli chcemy cieszyć się smakiem małosolnych również zimą, warto ogórki zapasteryzować przez kilka minut, wstawiając zakręcone słoiki do garnka z wrzącą wodą.

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 5 gałązek kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka liści porzeczki lub wiśni,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Ogórki moczymy w wodzie przez ok. 3 godziny. Myjemy je i umieszczamy w dużym – ok. 3-litrowym słoju.
  2. Dodajemy do słoika obrane ząbki czosnku, pokrojony w słupki chrzan i pozostałe przyprawy.
  3. Przygotowujemy zalewę, zagotowując wodą i rozpuszczając w niej sól. Solankę lekko studzimy i zalewamy nią ogórki tak, by były całkowicie nią przykryte.
  4. Słoik lekko przykrywamy i odstawiamy w zacienione miejsce na 3-4 dni. Jeśli zauważymy, że woda zaczyna robić się mętna, ogórki możemy już wyjmować i jeść.

Ogórki małosolne to dla wielu osób kwintesencja lata. Po co kupować gotowce niewiadomego pochodzenia, skoro można zrobić te przetwory samodzielnie?

Wybrane dla Ciebie
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥