WAŻNE
TERAZ

Sabotaż na kolei: prokuratura wydała listy gończe

6 rad, jak zrobić najlepsze ogórki małosolne

Powoli już możemy kupić lub samodzielnie wyhodowaliśmy ogórki gruntowe. Dla wielu osób ten sezon nie może istnieć bez ogórków małosolnych, które są zdrowe, smaczne, chrupkie i można je naprawdę szybko przygotować. Co trzeba zrobić, aby były perfekcyjne?

Ogórki małosolne Ogórki małosolne
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Wybór ogórków

Aby nasze ogórki małosolne wyszły idealnie, trzeba wybrać odpowiedni składnik podstawowy, czyli właśnie ogórki. Nie mogą być one za duże, by były chrupkie i jędrne, a nie stały się puste w środku. Postawmy na jasnozielone i twarde ogórki gruntowe, bo tylko wtedy wyjdą naprawdę smaczne. Przed włożeniem ich do słoika warto przez kilka godzin wymoczyć je w zimnej wodzie.

Wybór dodatków

Do przygotowania ogórków małosolnych potrzebujemy podobnych dodatków, jakich wymagają ogórki kiszone. Potrzebne więc nam będą: korzeń chrzanu, czosnek, ziarenka gorczycy, sól, pieprz w ziarnkach, baldachy kopru, liście laurowe, ziele angielskie i liście dowolnych drzewek lub krzewów owocowych: wiśni, porzeczki, czereśni.

Właściwe układanie

Dla najlepszych efektów ogórki powinniśmy układać ciasno w słoiku, beczułce czy nawet w garnku. Najlepiej zrobić to, nachylając naczynie. Wtedy będzie nam najłatwiej ułożyć ogórki jedne na drugich, a między nie wkładać dodatki wymienione wyżej.

Tradycyjna mizeria. Zobacz, jak urozmaicić jej smak

Przygotowanie zalewy

Zalewa do ogórków małosolnych zawiera oczywiście mniej soli niż zalewa potrzebna do kiszenia. Na jeden litr wody potrzeba ok. 1 płaskiej łyżki soli. Wodę z solą należy zagotować i dokładnie wymieszać, by sól rozpuściła się. Odstawiamy ją do przestygnięcia, po czym wlewamy do naczynia tak, by przykrywała wszystkie ogórki. Najlepiej, by miała ok. 40 stopni Celsjusza. Dzięki temu ogórki będą gotowe w krótszym czasie. Można je zalać również całkiem ostudzoną wodą, ale wtedy ogórki, by odpowiednio smakowały, będą potrzebowały nieco więcej czasu. Naczynie zakręcamy, ale nie dokręcamy całkowicie. Można je również tylko przyłożyć talerzykiem albo nawet przykryć ściereczką.

Okres dojrzewania

Standardowo ogórki zalane ciepłą zalewą potrzebują 2-3 dni, by nadawały się jedzenia. Im dłużej będą stały, tym będą kwaśniejsze. Aby określić, czy ogórki są już gotowe, tak naprawdę wystarczy obserwowanie wody w naczyniu. Gdy stanie się mętna, będzie to oznaczało, że już możemy cieszyć się chrupkością i smakiem ogórków małosolnych.

Przechowywanie

Aby ogórki małosolne nie zamieniły nam się w kiszone, należy przechowywać je w lodówce. Z kolei, jeśli chcemy cieszyć się smakiem małosolnych również zimą, warto ogórki zapasteryzować przez kilka minut, wstawiając zakręcone słoiki do garnka z wrzącą wodą.

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków,
  • 5 gałązek kopru,
  • kilka ząbków czosnku,
  • kawałek korzenia chrzanu,
  • kilka liści porzeczki lub wiśni,
  • 1,5 l wody,
  • 1,5 łyżki soli kamiennej.

Przygotowanie:

  1. Ogórki moczymy w wodzie przez ok. 3 godziny. Myjemy je i umieszczamy w dużym – ok. 3-litrowym słoju.
  2. Dodajemy do słoika obrane ząbki czosnku, pokrojony w słupki chrzan i pozostałe przyprawy.
  3. Przygotowujemy zalewę, zagotowując wodą i rozpuszczając w niej sól. Solankę lekko studzimy i zalewamy nią ogórki tak, by były całkowicie nią przykryte.
  4. Słoik lekko przykrywamy i odstawiamy w zacienione miejsce na 3-4 dni. Jeśli zauważymy, że woda zaczyna robić się mętna, ogórki możemy już wyjmować i jeść.

Ogórki małosolne to dla wielu osób kwintesencja lata. Po co kupować gotowce niewiadomego pochodzenia, skoro można zrobić te przetwory samodzielnie?

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇