Trwa ładowanie...

Gołąbki z pysznym, wilgotnym farszem. Dodaj ten składnik

Pyszne kapuściane zawiniątka skrywające w sobie mięsno-ryżowy farsz, polane aromatycznym sosem pomidorowym — gołąbki to potrawa, które smakuje chyba wszystkim. Co, jeśli powiemy wam, że to smaczne danie może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do farszu ten jeden składnik, a będzie on wilgotny i pełen smaku.

GołąbkiGołąbkiŹródło: Inne
d4eihbx
d4eihbx

Jest wiele sposobów na przygotowanie gołąbków. Niektórzy lubią je gotować, inni zapiekać, różnią się też sposoby przygotowania sosu. Każdy z nas ma pewnie swoją, ulubioną wersję tej tradycyjnej receptury. Czasem warto jednak być elastycznym i wykazać się odrobiną otwartości, w ten sposób możemy bowiem poznać ciekawe triki i metody, które poprawiają smak naszych ulubionych potraw.

Godnym uwagi patentem na soczysty farsz jest dodanie do niego bulionu. Bulion nie tylko dodaje farszowi wilgotności, zabezpieczając gołąbki przed wysychaniem, ale także poprawia jego walory smakowe. Bulion możemy dodać też do wody, w której gotują się gołąbki. Dzięki temu jego smakiem przesiąknie też kapusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • 200 g surowego ryżu białego
  • 500 g mięsa mielonego
  • liście z ½ główki kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • sól, pieprz

d4eihbx

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Przekładamy ją do miski.
  2. Dodajemy też mięso i ugotowany ryż. Dodajemy 100 ml bulionu, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  3. Do dużego garnka wkładamy główkę kapusty i zalewamy ją wodą. Gotujemy na średnim ogniu, aż do miękkości wierzchnich liści.
  4. Następnie ściągamy wierzchnie liście i powtarzamy czynność, aż do uzyskania odpowiedniej liczby liści. Kiedy liście trochę przestygną, wycinamy z nich nożykiem twarde części.
  5. Na każdy liść nakładamy trochę farszu i zawijamy. Garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki.
  6. Całość zalewamy pozostałym bulionem i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 minut.
  7. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4eihbx
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4eihbx
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj