Gołąbki z pysznym, wilgotnym farszem. Dodaj ten składnik
Pyszne kapuściane zawiniątka skrywające w sobie mięsno-ryżowy farsz, polane aromatycznym sosem pomidorowym — gołąbki to potrawa, które smakuje chyba wszystkim. Co, jeśli powiemy wam, że to smaczne danie może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do farszu ten jeden składnik, a będzie on wilgotny i pełen smaku.
Jest wiele sposobów na przygotowanie gołąbków. Niektórzy lubią je gotować, inni zapiekać, różnią się też sposoby przygotowania sosu. Każdy z nas ma pewnie swoją, ulubioną wersję tej tradycyjnej receptury. Czasem warto jednak być elastycznym i wykazać się odrobiną otwartości, w ten sposób możemy bowiem poznać ciekawe triki i metody, które poprawiają smak naszych ulubionych potraw.
Godnym uwagi patentem na soczysty farsz jest dodanie do niego bulionu. Bulion nie tylko dodaje farszowi wilgotności, zabezpieczając gołąbki przed wysychaniem, ale także poprawia jego walory smakowe. Bulion możemy dodać też do wody, w której gotują się gołąbki. Dzięki temu jego smakiem przesiąknie też kapusta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Smacznego: przepis na roślinne burgery
Przepis na gołąbki
Składniki:
- 200 g surowego ryżu białego
- 500 g mięsa mielonego
- liście z ½ główki kapusty
- 1 duża cebula
- 1 szklanka bulionu
- olej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
- Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Przekładamy ją do miski.
- Dodajemy też mięso i ugotowany ryż. Dodajemy 100 ml bulionu, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
- Do dużego garnka wkładamy główkę kapusty i zalewamy ją wodą. Gotujemy na średnim ogniu, aż do miękkości wierzchnich liści.
- Następnie ściągamy wierzchnie liście i powtarzamy czynność, aż do uzyskania odpowiedniej liczby liści. Kiedy liście trochę przestygną, wycinamy z nich nożykiem twarde części.
- Na każdy liść nakładamy trochę farszu i zawijamy. Garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki.
- Całość zalewamy pozostałym bulionem i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 minut.
- Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.