Gołąbki z pysznym, wilgotnym farszem. Dodaj ten składnik

Pyszne kapuściane zawiniątka skrywające w sobie mięsno-ryżowy farsz, polane aromatycznym sosem pomidorowym — gołąbki to potrawa, które smakuje chyba wszystkim. Co, jeśli powiemy wam, że to smaczne danie może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do farszu ten jeden składnik, a będzie on wilgotny i pełen smaku.

GołąbkiGołąbki
Źródło zdjęć: © Inne

Jest wiele sposobów na przygotowanie gołąbków. Niektórzy lubią je gotować, inni zapiekać, różnią się też sposoby przygotowania sosu. Każdy z nas ma pewnie swoją, ulubioną wersję tej tradycyjnej receptury. Czasem warto jednak być elastycznym i wykazać się odrobiną otwartości, w ten sposób możemy bowiem poznać ciekawe triki i metody, które poprawiają smak naszych ulubionych potraw.

Godnym uwagi patentem na soczysty farsz jest dodanie do niego bulionu. Bulion nie tylko dodaje farszowi wilgotności, zabezpieczając gołąbki przed wysychaniem, ale także poprawia jego walory smakowe. Bulion możemy dodać też do wody, w której gotują się gołąbki. Dzięki temu jego smakiem przesiąknie też kapusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • 200 g surowego ryżu białego
  • 500 g mięsa mielonego
  • liście z ½ główki kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Przekładamy ją do miski.
  2. Dodajemy też mięso i ugotowany ryż. Dodajemy 100 ml bulionu, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  3. Do dużego garnka wkładamy główkę kapusty i zalewamy ją wodą. Gotujemy na średnim ogniu, aż do miękkości wierzchnich liści.
  4. Następnie ściągamy wierzchnie liście i powtarzamy czynność, aż do uzyskania odpowiedniej liczby liści. Kiedy liście trochę przestygną, wycinamy z nich nożykiem twarde części.
  5. Na każdy liść nakładamy trochę farszu i zawijamy. Garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki.
  6. Całość zalewamy pozostałym bulionem i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 minut.
  7. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟