WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Gołąbki z pysznym, wilgotnym farszem. Dodaj ten składnik

Pyszne kapuściane zawiniątka skrywające w sobie mięsno-ryżowy farsz, polane aromatycznym sosem pomidorowym — gołąbki to potrawa, które smakuje chyba wszystkim. Co, jeśli powiemy wam, że to smaczne danie może smakować jeszcze lepiej? Wystarczy dodać do farszu ten jeden składnik, a będzie on wilgotny i pełen smaku.

GołąbkiGołąbki
Źródło zdjęć: © Inne
15

Jest wiele sposobów na przygotowanie gołąbków. Niektórzy lubią je gotować, inni zapiekać, różnią się też sposoby przygotowania sosu. Każdy z nas ma pewnie swoją, ulubioną wersję tej tradycyjnej receptury. Czasem warto jednak być elastycznym i wykazać się odrobiną otwartości, w ten sposób możemy bowiem poznać ciekawe triki i metody, które poprawiają smak naszych ulubionych potraw.

Godnym uwagi patentem na soczysty farsz jest dodanie do niego bulionu. Bulion nie tylko dodaje farszowi wilgotności, zabezpieczając gołąbki przed wysychaniem, ale także poprawia jego walory smakowe. Bulion możemy dodać też do wody, w której gotują się gołąbki. Dzięki temu jego smakiem przesiąknie też kapusta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Smacznego: przepis na roślinne burgery

Przepis na gołąbki

Składniki:

  • 200 g surowego ryżu białego
  • 500 g mięsa mielonego
  • liście z ½ główki kapusty
  • 1 duża cebula
  • 1 szklanka bulionu
  • olej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na oleju, aż się zeszkli. Przekładamy ją do miski.
  2. Dodajemy też mięso i ugotowany ryż. Dodajemy 100 ml bulionu, solimy, pieprzymy i dokładnie mieszamy.
  3. Do dużego garnka wkładamy główkę kapusty i zalewamy ją wodą. Gotujemy na średnim ogniu, aż do miękkości wierzchnich liści.
  4. Następnie ściągamy wierzchnie liście i powtarzamy czynność, aż do uzyskania odpowiedniej liczby liści. Kiedy liście trochę przestygną, wycinamy z nich nożykiem twarde części.
  5. Na każdy liść nakładamy trochę farszu i zawijamy. Garnek wykładamy kilkoma liśćmi kapusty i układamy na nich gołąbki.
  6. Całość zalewamy pozostałym bulionem i w razie potrzeby uzupełniamy wodą. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 90 minut.
  7. Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym.
Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne