Gnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskich
Gnocchi to ziemniaczane kluseczki, które zawierają mnóstwo przyjaznego sercu potasu. Stanowią świetną bazę dla pysznych roślinnych posiłków. Poniżej znajduje się przepis na moje ulubione danie z gnocchi! Zadziwi cię, jak łatwo się je przyrządza, i od razu zakochasz się w jego bogatym smaku i konsystencji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2 |
Rodzaj diety: |
- "Mięso" z orzechów włoskich
- ¼ szklanki nieprażonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- ½ łyżeczki aminosu kokosowego
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
- szczypta mielonej wędzonej papryki
- czosnek suszony
- świeżo zmielony pieprz
- 1½ szklanki sklepowych gnocchi (wybierz te niezawierające jajek)
- 2 łyżki oliwy
- 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
- 1 szklanka świeżego szpinaku
- Zagotuj wodę w dużym garnku.
- Umieść w blenderze orzechy, ocet, aminos kokosowy, kumin, ziarna kolendry i mieloną paprykę wędzoną. Zmiksuj pulsacyjnie kilka razy, aż orzechy zamienią się w wiórki, ale uważaj, żeby nie przesadzić i nie zrobić z nich pasty. Odstaw na bok.
- Wrzuć gnocchi do gotującej wody i gotuj, aż wypłyną na górę. Odcedź i odstaw na bok.
- W średniej wielkości rondlu podgrzej oliwę. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, mieszając, aż zbrązowieją. Skręć palnik do średniego ognia, dodaj gnocchi i większość "mięsa" z orzechów włoskich (zostawiając nieco do dekoracji) i podsmażaj, delikatnie mieszając, przez kilka dodatkowych minut.
- Dorzuć szpinak i mieszaj, aż zwiotczeje.
- Podawaj gnocchi przyozdobione resztą "mięsa" z orzechów włoskich.
Przepis pochodzi z książki Marco Borgesa "Greenprint. Jak dzięki zielonej diecie zmienić siebie i świat na lepsze"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze