Gnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskich

Gnocchi to ziemniaczane kluseczki, które zawierają mnóstwo przyjaznego sercu potasu. Stanowią świetną bazę dla pysznych roślinnych posiłków. Poniżej znajduje się przepis na moje ulubione danie z gnocchi! Zadziwi cię, jak łatwo się je przyrządza, i od razu zakochasz się w jego bogatym smaku i konsystencji.

Gnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskichGnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskich
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • "Mięso" z orzechów włoskich
  • ¼ szklanki nieprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki aminosu kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • szczypta mielonej wędzonej papryki
  • czosnek suszony
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1½ szklanki sklepowych gnocchi (wybierz te niezawierające jajek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 szklanka świeżego szpinaku

Przepis

  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Umieść w blenderze orzechy, ocet, aminos kokosowy, kumin, ziarna kolendry i mieloną paprykę wędzoną. Zmiksuj pulsacyjnie kilka razy, aż orzechy zamienią się w wiórki, ale uważaj, żeby nie przesadzić i nie zrobić z nich pasty. Odstaw na bok.
  • Wrzuć gnocchi do gotującej wody i gotuj, aż wypłyną na górę. Odcedź i odstaw na bok.
  • W średniej wielkości rondlu podgrzej oliwę. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, mieszając, aż zbrązowieją. Skręć palnik do średniego ognia, dodaj gnocchi i większość "mięsa" z orzechów włoskich (zostawiając nieco do dekoracji) i podsmażaj, delikatnie mieszając, przez kilka dodatkowych minut.
  • Dorzuć szpinak i mieszaj, aż zwiotczeje.
  • Podawaj gnocchi przyozdobione resztą "mięsa" z orzechów włoskich.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru