Gnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskich

Gnocchi to ziemniaczane kluseczki, które zawierają mnóstwo przyjaznego sercu potasu. Stanowią świetną bazę dla pysznych roślinnych posiłków. Poniżej znajduje się przepis na moje ulubione danie z gnocchi! Zadziwi cię, jak łatwo się je przyrządza, i od razu zakochasz się w jego bogatym smaku i konsystencji.

Gnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskichGnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskich
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • "Mięso" z orzechów włoskich
  • ¼ szklanki nieprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki aminosu kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • szczypta mielonej wędzonej papryki
  • czosnek suszony
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1½ szklanki sklepowych gnocchi (wybierz te niezawierające jajek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 szklanka świeżego szpinaku

Przepis

  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Umieść w blenderze orzechy, ocet, aminos kokosowy, kumin, ziarna kolendry i mieloną paprykę wędzoną. Zmiksuj pulsacyjnie kilka razy, aż orzechy zamienią się w wiórki, ale uważaj, żeby nie przesadzić i nie zrobić z nich pasty. Odstaw na bok.
  • Wrzuć gnocchi do gotującej wody i gotuj, aż wypłyną na górę. Odcedź i odstaw na bok.
  • W średniej wielkości rondlu podgrzej oliwę. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, mieszając, aż zbrązowieją. Skręć palnik do średniego ognia, dodaj gnocchi i większość "mięsa" z orzechów włoskich (zostawiając nieco do dekoracji) i podsmażaj, delikatnie mieszając, przez kilka dodatkowych minut.
  • Dorzuć szpinak i mieszaj, aż zwiotczeje.
  • Podawaj gnocchi przyozdobione resztą "mięsa" z orzechów włoskich.
Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze