Gnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskich

Gnocchi to ziemniaczane kluseczki, które zawierają mnóstwo przyjaznego sercu potasu. Stanowią świetną bazę dla pysznych roślinnych posiłków. Poniżej znajduje się przepis na moje ulubione danie z gnocchi! Zadziwi cię, jak łatwo się je przyrządza, i od razu zakochasz się w jego bogatym smaku i konsystencji.

Gnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskichGnocchi ze szpinakiem i grzybami orazem "mięsem" z orzechów włoskich
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • "Mięso" z orzechów włoskich
  • ¼ szklanki nieprażonych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • ½ łyżeczki aminosu kokosowego
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • szczypta mielonej wędzonej papryki
  • czosnek suszony
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1½ szklanki sklepowych gnocchi (wybierz te niezawierające jajek)
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 szklanka pokrojonych w plasterki pieczarek
  • 1 szklanka świeżego szpinaku

Przepis

  • Zagotuj wodę w dużym garnku.
  • Umieść w blenderze orzechy, ocet, aminos kokosowy, kumin, ziarna kolendry i mieloną paprykę wędzoną. Zmiksuj pulsacyjnie kilka razy, aż orzechy zamienią się w wiórki, ale uważaj, żeby nie przesadzić i nie zrobić z nich pasty. Odstaw na bok.
  • Wrzuć gnocchi do gotującej wody i gotuj, aż wypłyną na górę. Odcedź i odstaw na bok.
  • W średniej wielkości rondlu podgrzej oliwę. Dodaj pieczarki i smaż przez kilka minut, mieszając, aż zbrązowieją. Skręć palnik do średniego ognia, dodaj gnocchi i większość "mięsa" z orzechów włoskich (zostawiając nieco do dekoracji) i podsmażaj, delikatnie mieszając, przez kilka dodatkowych minut.
  • Dorzuć szpinak i mieszaj, aż zwiotczeje.
  • Podawaj gnocchi przyozdobione resztą "mięsa" z orzechów włoskich.

Wybrane dla Ciebie

Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
Tropikalny owoc z nutką melona, agrestu, poziomki i kiwi. Biegnij do marketu i kup o połowę taniej
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
"Zły cholesterol" nie ma przy nim szans. Wystarczy łyżeczka dziennie
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb
Nie odrzucaj w sklepie takich bananów. Większość Polaków unika, a dla jelit to prawdziwy skarb