Bogaty rosół
Chyba nikt z nas nie wyobraża sobie niedzielnego obiadu bez rosołu. Jednak ugotowanie esencjonalnego wywaru z mięsa i warzyw to wcale nie jest taka prosta sprawa. Powinien być klarowny, złocisty i zrównoważony w smaku. Zobaczcie nasz przepis na rosół na bogato.
- Czas przygotowania: Ponad 120 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wigilia
- Kategoria przepisów: Zupy
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kura lub kurczak
- 1 korpus z kaczki
- 1 skrzydło gęsi
- 700 g mięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń)
- 3 listki laurowe
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 400 g włoszczyzny
- 3 suszone grzyby
- sól do smaku
Przepis
Osuszamy i myjemy mięso oraz odcinamy kuper z kurczaka. Korpusy kaczek także odcinamy od kuprów i usuwamy tłuszcz (można go przetopić i używać jak smalcu). Myjemy i obieramy całą włoszczyznę. Przekrojoną na pół cebulę opalamy. Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy zimną wodą (aby przykryła mięso), dodajemy przyprawy oraz włoszczyznę. Wszystko gotujemy na małym ogniu aż do miękkości mięsa. Przecedzamy rosół i schładzamy go (aby usunąć cały tłuszcz). Życzymy smacznego!
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl