Galgant – właściwości zdrowotne, pochodzenie, wygląd
Galgant, roślina przypominająca imbir, to nie tylko skuteczny w różnych schorzeniach środek leczniczy, lecz również doskonała przyprawa, którą można stosować w naszej kuchni i diecie. Z powodzeniem nada potrawom wyrazisty, aromatyczny smak i dodatkowo zadba o nasze zdrowie. Galgant charakteryzuje się ostrym smakiem, który może przypominać imbir, jednak jest on bardziej gorzkawy („ekskluzywny imbir”).
Galgant - pochodzenie
Galgant pochodzi z rodzin imbirowatych. Gatunek ten wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, tam rośnie dziko w Malezji. Plantacje można spotkać również m.in. w Chinach czy Cejlonie.
Galgant – wygląd
Ten „ekskluzywny imbir” jest okazałą rośliną – może mierzyć nawet 2,5 m. Charakteryzuje się białym kwiatostanem. Owoce galgantu stanowią okrągłe torebki wypełnione drobnymi nasionami. Część nadziemna wyrasta z bulwiastego kłącza.
Galgant - zastosowanie– aromatycznie i leczniczo
Masywne kłącze jest źródłem ostrej przyprawy o gorzkawym smaku, przypominającym imbir. A to za sprawą posiadanych olejków eterycznych, alpinonu i galganolu. Jako przyprawy można stosować również nasiona galgantu, natomiast zwykle używa się wysuszonych kłączy drobno zmielonych. Galgant dostępny jest jako: korzeń zmielony, siekany, pastylki, kosteczki pigwowe.
Galgant to jedna z głównych przypraw wykorzystywanych w kuchni wietnamskiej, tajskiej i indonezyjskiej. Można stosować go do dań z wołowiny, kartoflanki, zupy fasolowej i grochowej, ryb czy różnego rodzaju tłustych sosów. Jeśli chcemy wzbogacić smak naszej pieczeni lub leczo, to powinniśmy sięgnąć po galgant, który urozmaici potrawę swoją aromatycznością, ostrością i gorzkością. Warto dodać, że pełni funkcje konserwujące przy tworzeniu kompotów czy dżemów (3-7% galgantu). Co ciekawe, galgant doskonale łączy się z innymi ostrymi przyprawami, typu curry, tajska bazylia, imbir czy trawa cytrynowa.
Galgant – nalewka
Z galgantu z łatwością można przyrządzić napar – łyżkę przyprawy należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 20-30 minut.
Galgant w formie nalewki leczy niestrawność i bóle żołądka. Może także pobudzać apetyt i ułatwiać trawienie. Aby sporządzić taką nalewkę należy zalać alkoholem - 500 ml (40-60%) ok 100 g suchej przyprawy, macerować 10 dni i przefiltrować.
Galgant – właściwości zdrowotne
Galgant może pomóc w zbijaniu wysokiej gorączki, działa kojąco w bólach kręgosłupa. Ponadto, wspomaga leczenie chorób serca, osłabienia serca oraz związanych z nim zawrotów głowy. Niektórzy zażywają galgant w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność – piją sok z malin z dodatkiem cytryn i właśnie galgantu. Rozkurczowe działanie galgantu wspomaga leczenie dolegliwości związanych z bólem głowy, wysokim ciśnieniem, stresem czy wzdęciami. Roślina jest stosowana w medycynie Hildegardy także w następujących przypadkach: bóle menstruacyjne, zaburzenia krążenia, stany słabości, stres, napady dusznicy bolesnej.