Fondue – co to jest i jak zrobić samemu?

Fondue robi w ostatnim czasie furorę na wszelkich kameralnych lub mniej kameralnych spotkaniach towarzyskich. To nie tylko potrawa, ale również styl jedzenia oraz możliwość zacieśnienia kontaktów międzyludzkich. Świetnie sprawdzi się również w czasie romantycznej kolacji we dwoje. Czym jednak tak naprawdę jest fondue i jak zrobić je samodzielnie?

FondueFondue
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest fondue i skąd pochodzi?

Fondue jest daniem kuchni szwajcarskiej, które powstało w XVII wieku z potrzeby ludzi ubogich. Z czasem jednak weszło na salony i stało się wykwintnym przysmakiem. Twórcami pierwszego fondue byli szwajcarscy górale, którzy z oszczędności wymyślili sposób na to, by nie marnować zeschniętego i stwardniałego sera. Aby zaspokoić swój głód i sprawić, by wspomniany ser nadawał się do jedzenia, rozpuszczali go w winie w garnku nad ogniskiem, a w potrawie maczali chleb. Danie było proste, pożywne i rozgrzewające.

Aktualnie fondue powstaje ze startego lub drobno pokrojonego sera podpuszczkowego, który jest rozpuszczany w specjalnym naczyniu zwanym caquelon. Naczynie to umieszczane jest na podstawce z płomieniem, który ma za zadanie utrzymać odpowiednią konsystencję roztopionego sera. W takim fondue można maczać kawałki chleba umieszczone na długich widelczykach. Można również w ten sposób jeść warzywa i dobre wędliny.

Przepis na fondue

Oryginalne fondue robi się z wysokiej jakości serów, wina i skrobi ziemniaczanej. Można przyprawić je czosnkiem i ulubionymi ziołami. Jedni mieszają skrobię z winem i dopiero potem dodają ser, inni rozpuszczają ser w winie, a potem dodają mąkę. Można wypróbować sposób, który będzie dla nas bardziej odpowiedni. Ważne, by ser nie rozwarstwił się, a całość miała gładką konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Składniki na serowe fondue dla 2 osób:

  • 100 g sera gruyer lub appenzeller,
  • 100 g sera emmentaler,
  • 120 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka wiśniówki,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania fondue, wyjmujemy z lodówki ser. Ścieramy go na tarce o grubych oczkach.
  2. W winie rozprowadzamy skrobię ziemniaczaną. Mieszankę zagotowujemy w rondelku albo w misce ustawionej w kąpieli wodnej. Zmniejszamy ogień i partiami dodajemy ser, delikatnie mieszając zawartość naczynia. Pilnujemy, by mieszanki nie przegrzać i aby się nie przypaliła.
  3. Fondue doprawiamy do smaku. Następnie przekładamy do nasmarowanego czosnkiem specjalnego naczynia, które jest od spodu podgrzewane.
  4. Podajemy z pieczywem, wędliną, ugotowanymi ziemniaczkami, z warzywami.
  5. Jeśli widzimy, że fondue robi się za gęste, warto dolać do niego nieco wina. Jeśli zaczyna się rozwarstwiać, można je uratować dodatkową kroplą soku z cytryny.

Inne rodzaje fondue

Poza serowym fondue istnieje również odmiana czekoladowa i mięsna z wołowiny.

Czekoladowe fondue cieszy się dużym zainteresowaniem szczególnie u dzieci. W ostatnim czasie furorę robią fontanny czekoladowe, które można spotkać m.in. na weselach. W fondue czekoladowym macza się różnego rodzaju owoce, kawałki ciasta lub pianki. W jaki sposób je przygotować?

Fondue
Fondue © Adobe Stock | Mjucha

Wystarczy do garnka wlać 200 ml śmietanki kremówki, dorzucić do niej 100 g mlecznej czekolady i 150 g czekolady gorzkiej. Podgrzewamy do momentu aż czekolada rozpuści się i dokładnie połączy ze śmietanką. Po uzyskaniu jednolitej masy, przelewamy ją do specjalnego zestawu do fondue czekoladowego, by zachowała lejącą konsystencję. Podajemy z kawałkami domowego ciasta, herbatnikami, z owocami. Takie czekoladowe fondue szczególnie dobrze sprawdzi się w czasie romantycznego wieczoru – zarówno czekolada, jak i owoce to fantastyczne afrodyzjaki.

Aby przygotować mięsne fondue, potrzebna jest dobrej jakości chuda wołowina pokrojona w niewielką kosteczkę oraz olej. Dodatkowo możemy przygotować kilka rodzajów sosów lub dipów, np. majonezowy, czosnkowy, musztardowy, jogurtowy. Pokrojoną wołowinę wkładamy do marynaty złożonej z oliwy, pieprzu i cebuli. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W garnku do fondue rozgrzewamy olej. Naczynie z gorącym tłuszczem oraz podgrzewaczem ustawiamy na stole. Każdy może sam smażyć sobie kawałki wołowiny i maczać w dowolnie wybranym sosie.

Fondue jest bardzo ciekawym pomysłem na imprezową przekąskę. Pozwala na wspólne spędzenie czasu, rozmowę, zaangażowanie wszystkich zgromadzonych w przygotowywanie potrawy. Fondue rozbudza pozytywne emocje i zbliża ludzi. To rytuał sam w sobie, który robi wrażenie i zostawia niezapomniane wspomnienia u uczestników takiego spotkania.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory