Fondue – co to jest i jak zrobić samemu?

Fondue robi w ostatnim czasie furorę na wszelkich kameralnych lub mniej kameralnych spotkaniach towarzyskich. To nie tylko potrawa, ale również styl jedzenia oraz możliwość zacieśnienia kontaktów międzyludzkich. Świetnie sprawdzi się również w czasie romantycznej kolacji we dwoje. Czym jednak tak naprawdę jest fondue i jak zrobić je samodzielnie?

FondueFondue
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Czym jest fondue i skąd pochodzi?

Fondue jest daniem kuchni szwajcarskiej, które powstało w XVII wieku z potrzeby ludzi ubogich. Z czasem jednak weszło na salony i stało się wykwintnym przysmakiem. Twórcami pierwszego fondue byli szwajcarscy górale, którzy z oszczędności wymyślili sposób na to, by nie marnować zeschniętego i stwardniałego sera. Aby zaspokoić swój głód i sprawić, by wspomniany ser nadawał się do jedzenia, rozpuszczali go w winie w garnku nad ogniskiem, a w potrawie maczali chleb. Danie było proste, pożywne i rozgrzewające.

Aktualnie fondue powstaje ze startego lub drobno pokrojonego sera podpuszczkowego, który jest rozpuszczany w specjalnym naczyniu zwanym caquelon. Naczynie to umieszczane jest na podstawce z płomieniem, który ma za zadanie utrzymać odpowiednią konsystencję roztopionego sera. W takim fondue można maczać kawałki chleba umieszczone na długich widelczykach. Można również w ten sposób jeść warzywa i dobre wędliny.

Przepis na fondue

Oryginalne fondue robi się z wysokiej jakości serów, wina i skrobi ziemniaczanej. Można przyprawić je czosnkiem i ulubionymi ziołami. Jedni mieszają skrobię z winem i dopiero potem dodają ser, inni rozpuszczają ser w winie, a potem dodają mąkę. Można wypróbować sposób, który będzie dla nas bardziej odpowiedni. Ważne, by ser nie rozwarstwił się, a całość miała gładką konsystencję.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak wykorzystywać resztki jedzenia

Składniki na serowe fondue dla 2 osób:

  • 100 g sera gruyer lub appenzeller,
  • 100 g sera emmentaler,
  • 120 ml białego wytrawnego wina,
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kilka kropli soku z cytryny,
  • starta gałka muszkatołowa,
  • 1 łyżka wiśniówki,
  • ząbek czosnku.

Przygotowanie:

  1. Na pół godziny przed rozpoczęciem przygotowywania fondue, wyjmujemy z lodówki ser. Ścieramy go na tarce o grubych oczkach.
  2. W winie rozprowadzamy skrobię ziemniaczaną. Mieszankę zagotowujemy w rondelku albo w misce ustawionej w kąpieli wodnej. Zmniejszamy ogień i partiami dodajemy ser, delikatnie mieszając zawartość naczynia. Pilnujemy, by mieszanki nie przegrzać i aby się nie przypaliła.
  3. Fondue doprawiamy do smaku. Następnie przekładamy do nasmarowanego czosnkiem specjalnego naczynia, które jest od spodu podgrzewane.
  4. Podajemy z pieczywem, wędliną, ugotowanymi ziemniaczkami, z warzywami.
  5. Jeśli widzimy, że fondue robi się za gęste, warto dolać do niego nieco wina. Jeśli zaczyna się rozwarstwiać, można je uratować dodatkową kroplą soku z cytryny.

Inne rodzaje fondue

Poza serowym fondue istnieje również odmiana czekoladowa i mięsna z wołowiny.

Czekoladowe fondue cieszy się dużym zainteresowaniem szczególnie u dzieci. W ostatnim czasie furorę robią fontanny czekoladowe, które można spotkać m.in. na weselach. W fondue czekoladowym macza się różnego rodzaju owoce, kawałki ciasta lub pianki. W jaki sposób je przygotować?

Fondue
Fondue © Adobe Stock | Mjucha

Wystarczy do garnka wlać 200 ml śmietanki kremówki, dorzucić do niej 100 g mlecznej czekolady i 150 g czekolady gorzkiej. Podgrzewamy do momentu aż czekolada rozpuści się i dokładnie połączy ze śmietanką. Po uzyskaniu jednolitej masy, przelewamy ją do specjalnego zestawu do fondue czekoladowego, by zachowała lejącą konsystencję. Podajemy z kawałkami domowego ciasta, herbatnikami, z owocami. Takie czekoladowe fondue szczególnie dobrze sprawdzi się w czasie romantycznego wieczoru – zarówno czekolada, jak i owoce to fantastyczne afrodyzjaki.

Aby przygotować mięsne fondue, potrzebna jest dobrej jakości chuda wołowina pokrojona w niewielką kosteczkę oraz olej. Dodatkowo możemy przygotować kilka rodzajów sosów lub dipów, np. majonezowy, czosnkowy, musztardowy, jogurtowy. Pokrojoną wołowinę wkładamy do marynaty złożonej z oliwy, pieprzu i cebuli. Odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W garnku do fondue rozgrzewamy olej. Naczynie z gorącym tłuszczem oraz podgrzewaczem ustawiamy na stole. Każdy może sam smażyć sobie kawałki wołowiny i maczać w dowolnie wybranym sosie.

Fondue jest bardzo ciekawym pomysłem na imprezową przekąskę. Pozwala na wspólne spędzenie czasu, rozmowę, zaangażowanie wszystkich zgromadzonych w przygotowywanie potrawy. Fondue rozbudza pozytywne emocje i zbliża ludzi. To rytuał sam w sobie, który robi wrażenie i zostawia niezapomniane wspomnienia u uczestników takiego spotkania.

Wybrane dla Ciebie
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Nie pij tej kawy od razu po posiłku. Możesz mieć spore problemy zdrowotne
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Wcale nie kurczak, kaczka czy szponder. Ewa Wachowicz gotuje rosół na innym mięsie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Wyglądają jak buraki, a smakują jak zwykłe ziemniaki. Dziś jest dobry moment, by kupić je na zapas
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi