Folia aluminiowa. Czy jesteś pewien, że używasz jej właściwie?

Choć niemal każdy z nas używa folii aluminiowej w kuchni, to rzadko się zastanawiamy nad tym, czy robimy to poprawnie. Mało tego: wielu z nas nawet nie zauważyło dotychczas, że folia aluminiowa jest z jednej strony błyszcząca, a z drugiej – matowa.

Mięso owinięte w folię aluminiowąFolia aluminiowa. Jak używać?
Źródło zdjęć: © 123RF
37

Folia aluminiowa – błyszcząca strona

Błyszcząca strona folii aluminiowej służy do utrzymywania ciepła. Jest to bardzo istotne zwłaszcza w dwóch sytuacjach: gdy wykorzystujemy folię aluminiową do przygotowania dania z piekarnika lub gdy zawijamy nią danie po to, by nie ostygło.

Dlatego też podczas pieczenia mięsa czy warzyw należy nakryć danie błyszczącą stroną folii aluminiowej do środka.

Co zyskujemy? Potrawa szybciej się piecze, bo ciepło kumuluje się wewnątrz potrawy, a mięso jest soczyste, gdyż para wodna zatrzymuje się na folii.

By danie nie ostygło – także nakryj je szczelnie błyszczącą stroną folii aluminiowej do wewnątrz. Danie dłużej pozostanie ciepłe, a dodatkowo nie będzie wysychać.

Sekrety folii aluminiowej [Pixel]

Folia aluminiowa – matowa strona

Matowa strona folii aluminiowej służy do odbijania ciepła – dzięki niej produkty zawinięte w folię dłużej zachowują świeżość.

Jeśli więc chcesz schować do lodówki wędlinę, mięso, ser czy obiad, owiń jedzenie tak, by matowa strona folii aluminiowej była od wewnątrz.

Co zyskujemy? Zawinięte produkty nie obeschną, nie będą się tak szybko psuły, dłużej zachowają swój smak i aromat.

Jest to szczególnie istotne, gdy zabieramy jedzenie na wynos – np. kanapki do szkoły czy pracy warto zawijać matową stroną folii aluminiowej do wewnątrz, dzięki czemu nawet późnym popołudniem będą smakowały tak samo dobrze, jak chwilę po przygotowaniu.

Ryba zawinięta w folię aluminiową
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie