Folia aluminiowa. Czy jesteś pewien, że używasz jej właściwie?
Choć niemal każdy z nas używa folii aluminiowej w kuchni, to rzadko się zastanawiamy nad tym, czy robimy to poprawnie. Mało tego: wielu z nas nawet nie zauważyło dotychczas, że folia aluminiowa jest z jednej strony błyszcząca, a z drugiej – matowa.
Folia aluminiowa – błyszcząca strona
Błyszcząca strona folii aluminiowej służy do utrzymywania ciepła. Jest to bardzo istotne zwłaszcza w dwóch sytuacjach: gdy wykorzystujemy folię aluminiową do przygotowania dania z piekarnika lub gdy zawijamy nią danie po to, by nie ostygło.
Dlatego też podczas pieczenia mięsa czy warzyw należy nakryć danie błyszczącą stroną folii aluminiowej do środka.
Co zyskujemy? Potrawa szybciej się piecze, bo ciepło kumuluje się wewnątrz potrawy, a mięso jest soczyste, gdyż para wodna zatrzymuje się na folii.
By danie nie ostygło – także nakryj je szczelnie błyszczącą stroną folii aluminiowej do wewnątrz. Danie dłużej pozostanie ciepłe, a dodatkowo nie będzie wysychać.
Sekrety folii aluminiowej [Pixel]
Folia aluminiowa – matowa strona
Matowa strona folii aluminiowej służy do odbijania ciepła – dzięki niej produkty zawinięte w folię dłużej zachowują świeżość.
Jeśli więc chcesz schować do lodówki wędlinę, mięso, ser czy obiad, owiń jedzenie tak, by matowa strona folii aluminiowej była od wewnątrz.
Co zyskujemy? Zawinięte produkty nie obeschną, nie będą się tak szybko psuły, dłużej zachowają swój smak i aromat.
Jest to szczególnie istotne, gdy zabieramy jedzenie na wynos – np. kanapki do szkoły czy pracy warto zawijać matową stroną folii aluminiowej do wewnątrz, dzięki czemu nawet późnym popołudniem będą smakowały tak samo dobrze, jak chwilę po przygotowaniu.
Zobacz także: