Folia aluminiowa. Czy jesteś pewien, że używasz jej właściwie?

Choć niemal każdy z nas używa folii aluminiowej w kuchni, to rzadko się zastanawiamy nad tym, czy robimy to poprawnie. Mało tego: wielu z nas nawet nie zauważyło dotychczas, że folia aluminiowa jest z jednej strony błyszcząca, a z drugiej – matowa.

Mięso owinięte w folię aluminiowąFolia aluminiowa. Jak używać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Folia aluminiowa – błyszcząca strona

Błyszcząca strona folii aluminiowej służy do utrzymywania ciepła. Jest to bardzo istotne zwłaszcza w dwóch sytuacjach: gdy wykorzystujemy folię aluminiową do przygotowania dania z piekarnika lub gdy zawijamy nią danie po to, by nie ostygło.

Dlatego też podczas pieczenia mięsa czy warzyw należy nakryć danie błyszczącą stroną folii aluminiowej do środka.

Co zyskujemy? Potrawa szybciej się piecze, bo ciepło kumuluje się wewnątrz potrawy, a mięso jest soczyste, gdyż para wodna zatrzymuje się na folii.

By danie nie ostygło – także nakryj je szczelnie błyszczącą stroną folii aluminiowej do wewnątrz. Danie dłużej pozostanie ciepłe, a dodatkowo nie będzie wysychać.

Sekrety folii aluminiowej [Pixel]

Folia aluminiowa – matowa strona

Matowa strona folii aluminiowej służy do odbijania ciepła – dzięki niej produkty zawinięte w folię dłużej zachowują świeżość.

Jeśli więc chcesz schować do lodówki wędlinę, mięso, ser czy obiad, owiń jedzenie tak, by matowa strona folii aluminiowej była od wewnątrz.

Co zyskujemy? Zawinięte produkty nie obeschną, nie będą się tak szybko psuły, dłużej zachowają swój smak i aromat.

Jest to szczególnie istotne, gdy zabieramy jedzenie na wynos – np. kanapki do szkoły czy pracy warto zawijać matową stroną folii aluminiowej do wewnątrz, dzięki czemu nawet późnym popołudniem będą smakowały tak samo dobrze, jak chwilę po przygotowaniu.

Ryba zawinięta w folię aluminiową
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki