Folia aluminiowa. Czy jesteś pewien, że używasz jej właściwie?

Choć niemal każdy z nas używa folii aluminiowej w kuchni, to rzadko się zastanawiamy nad tym, czy robimy to poprawnie. Mało tego: wielu z nas nawet nie zauważyło dotychczas, że folia aluminiowa jest z jednej strony błyszcząca, a z drugiej – matowa.

Mięso owinięte w folię aluminiowąFolia aluminiowa. Jak używać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Folia aluminiowa – błyszcząca strona

Błyszcząca strona folii aluminiowej służy do utrzymywania ciepła. Jest to bardzo istotne zwłaszcza w dwóch sytuacjach: gdy wykorzystujemy folię aluminiową do przygotowania dania z piekarnika lub gdy zawijamy nią danie po to, by nie ostygło.

Dlatego też podczas pieczenia mięsa czy warzyw należy nakryć danie błyszczącą stroną folii aluminiowej do środka.

Co zyskujemy? Potrawa szybciej się piecze, bo ciepło kumuluje się wewnątrz potrawy, a mięso jest soczyste, gdyż para wodna zatrzymuje się na folii.

By danie nie ostygło – także nakryj je szczelnie błyszczącą stroną folii aluminiowej do wewnątrz. Danie dłużej pozostanie ciepłe, a dodatkowo nie będzie wysychać.

Sekrety folii aluminiowej [Pixel]

Folia aluminiowa – matowa strona

Matowa strona folii aluminiowej służy do odbijania ciepła – dzięki niej produkty zawinięte w folię dłużej zachowują świeżość.

Jeśli więc chcesz schować do lodówki wędlinę, mięso, ser czy obiad, owiń jedzenie tak, by matowa strona folii aluminiowej była od wewnątrz.

Co zyskujemy? Zawinięte produkty nie obeschną, nie będą się tak szybko psuły, dłużej zachowają swój smak i aromat.

Jest to szczególnie istotne, gdy zabieramy jedzenie na wynos – np. kanapki do szkoły czy pracy warto zawijać matową stroną folii aluminiowej do wewnątrz, dzięki czemu nawet późnym popołudniem będą smakowały tak samo dobrze, jak chwilę po przygotowaniu.

Ryba zawinięta w folię aluminiową
© 123RF

Zobacz także:

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥