Jambalaya. Smakowita propozycja na jesienny szybki obiad
Jambalaya to jednogarnkowe kreolskie danie, popularne w Stanach Zjednoczonych. W sam raz na jesienny obiad. Mamy tu mięciutkie kawałki mięsa, aromatyczną kiełbasę, ryż i warzywa. Swój sprawdzony przepis na tę potrawę zdradził Marcin Wrona.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 15 mililitrów oleju roślinnego
- ½ kilograma piersi z kurczaka pokrojonej w centymetrową kostkę
- ½ kilograma wędzonej kiełbasy pokrojonej w grube, półcentymetrowe plastry
- 1 średnia, drobno posiekana cebula
- 1 średnia zielona papryka pokrojona w niewielką kostkę
- 1 liść laurowy
- 1 łodyga selera naciowego pokrojona w dość cienkie plastry
- 15 g przyprawy cajun, czyli cała jedna torebka
- 2 łyżeczki suszonej pietruszki
- 50 dekagramów ryżu długoziarnistego
- 750 mililitrów bulionu z kurczaka (rozrobionego, a nie skoncentrowanego!)
- Do gara wlewamy olej i rozgrzewamy go. Następnie lądują w nim kurczak i kiełbasa. Podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak nie będzie surowy, a kiełbasa zacznie puszczać tłuszcz.
- Po tych kilku minutach mięso wyjmujemy z garnka, nadmiar tłuszczu (ale nie cały) wylewamy i miejsce kurczaka i kiełbasy zajmują cebula, papryka i seler. Na średnim ogniu podsmażamy je tak długo, aż cebula się zeszkli.
- Wtedy do warzyw z powrotem dodajemy mięso i dosypujemy przyprawę cajun, wrzucamy liść laurowy i wsypujemy suszoną natkę pietruszki.
- Gdy dokładnie wymieszaliśmy warzywa z przyprawami i gdy wszystko jest ładnie rozprowadzone, wlewamy bulion z kurczaka i wsypujemy ryż.
- Na małym ogniu (bardzo małym ogniu!) dusimy całość pod przykryciem pół godziny lub tak długo, żeby ryż stał się miękki. Mieszamy co kilka minut. Jest to ważne, zwłaszcza gdy nie mamy żeliwnego garnka. Bulion w całości powinien zostać "wypity" przez ryż.
Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Marcina Wrony "Wroną po Stanach"
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze