Trwa ładowanie...
dk65ai2
27-11-2020 12:16

Jambalaya. Smakowita propozycja na jesienny szybki obiad

Przepis

Jambalaya to jednogarnkowe kreolskie danie, popularne w Stanach Zjednoczonych. W sam raz na jesienny obiad. Mamy tu mięciutkie kawałki mięsa, aromatyczną kiełbasę, ryż i warzywa. Swój sprawdzony przepis na tę potrawę zdradził Marcin Wrona.

dk65ai2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 15 mililitrów oleju roślinnego
  • ½ kilograma piersi z kurczaka pokrojonej w centymetrową kostkę
  • ½ kilograma wędzonej kiełbasy pokrojonej w grube, półcentymetrowe plastry
  • 1 średnia, drobno posiekana cebula
  • 1 średnia zielona papryka pokrojona w niewielką kostkę
  • 1 liść laurowy
  • 1 łodyga selera naciowego pokrojona w dość cienkie plastry
  • 15 g przyprawy cajun, czyli cała jedna torebka
  • 2 łyżeczki suszonej pietruszki
  • 50 dekagramów ryżu długoziarnistego
  • 750 mililitrów bulionu z kurczaka (rozrobionego, a nie skoncentrowanego!)
Przepis
  • Do gara wlewamy olej i rozgrzewamy go. Następnie lądują w nim kurczak i kiełbasa. Podsmażamy przez kilka minut, aż kurczak nie będzie surowy, a kiełbasa zacznie puszczać tłuszcz.
  • Po tych kilku minutach mięso wyjmujemy z garnka, nadmiar tłuszczu (ale nie cały) wylewamy i miejsce kurczaka i kiełbasy zajmują cebula, papryka i seler. Na średnim ogniu podsmażamy je tak długo, aż cebula się zeszkli.
  • Wtedy do warzyw z powrotem dodajemy mięso i dosypujemy przyprawę cajun, wrzucamy liść laurowy i wsypujemy suszoną natkę pietruszki.
  • Gdy dokładnie wymieszaliśmy warzywa z przyprawami i gdy wszystko jest ładnie rozprowadzone, wlewamy bulion z kurczaka i wsypujemy ryż.
  • Na małym ogniu (bardzo małym ogniu!) dusimy całość pod przykryciem pół godziny lub tak długo, żeby ryż stał się miękki. Mieszamy co kilka minut. Jest to ważne, zwłaszcza gdy nie mamy żeliwnego garnka. Bulion w całości powinien zostać "wypity" przez ryż.

Więcej smakowitych inspiracji znajdziecie w książce Marcina Wrony "Wroną po Stanach"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Jambalaya. Smakowita propozycja na jesienny szybki obiad
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
dk65ai2
Więcej tematów
dk65ai2

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj