Finał I edycji akcji "KUKBUK Poleca"

W piątek, 19 maja, w restauracji Mielżyński przy ulicy Czerskiej w Warszawie odbyła się uroczysta gala wieńcząca I edycję akcji "KUKBUK Poleca". Celem programu jest dotarcie i wyróżnienie inicjatyw kulinarnych oraz rzemieślniczych, dla których najważniejsza jest jakość. Z ponad 450 nadesłanych do redakcji KUKBUK-a produktów od prawie 100 lokalnych producentów oraz rzemieślników, jury (w składzie: Daria Pawlewska, Basia Starecka, Grzegorz Łapanowski, Robert Trzópek, Marek Cecuła oraz Przemysław Sendzielski) wyłoniło 15 najlepszych producentów, którym wręczyło statuetki. Certyfikat "KUKBUK Poleca" przyznawany będzie cyklicznie na okres jednego roku.

Finał I edycji akcji "KUKBUK Poleca"
Źródło zdjęć: © fot. Michał Gierliński

Wśród zwycięzców znaleźli się następujący producenci: Pstrąg Ojcowski, Kwaśne Drzewo Sauerbaum, Fabryka 111, Winnica Płochockich, Nalewki Staropolskie, Kwaśne Jabłko, Wańczykówka, Olejowy Raj, Miód od Kulmy, I LOVE NATURE, Papierniczeni, Plantule, Sqrdot Design, Kozia Zagroda Cichostów oraz Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder. Produkty oceniane były m.in. pod kątem smaku, zapachu, składu, opakowania, wyglądu i jakości w pięciu kategoriach: produkty nieprzetworzone, produkty przetworzone, napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe, rzemiosło.

Opisy wyróżnionych marek przybliżone zostaną w specjalnej zakładce na www.kukbuk.com.pl. Dodatkowo każdemu z nagrodzonych producentów zostanie poświęcony odrębny artykuł na stronie internetowej szerzej opisujący jego historię oraz zakres działalności. Odznaki KUKBUK Poleca przyznane zostały na rok, co oznacza że można będzie się nimi legitymować do połowy 2018 roku.

Obraz
© fot. Michał Gierliński

- Skala akcji przerosła nasze oczekiwania. Do redakcji dotarło mnóstwo fantastycznych produktów. Ogromnie nas to cieszy, dając nadzieję, że jakościowe produkty polskie znajdują coraz większe zainteresowanie. Praca ludzkich rąk to dla nas wartość bezcenna, a jej owoce – naturalne produkty z prostym składem i wiadomym pochodzeniu oraz oryginalne przedmioty rzemieślnicze codziennego użytku są alternatywą dla zalewającej nas masowej bylejakości. Znak "KUKBUK Poleca" jest symbolem uczciwości wytwórców, wyrazem zaangażowania i troski o dobro konsumenta. Chcemy, aby usłyszała o nich cała Polska – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.

- Dla mnie jako kucharza dobry produkt to podstawa, od niego wszystko się zaczyna. Cały czas poszukuję takich, które mnie zachwycą, dlatego tak chętnie zgodziłem się wziąć udział w akcji "KUKBUK Poleca". Poziom tego konkursu bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i utwierdził w przekonaniu, że mamy w Polsce ogromny potencjał i naprawdę wiele znakomitych jakościowo produktów – dodaje Grzegorz Łapanowski, kucharz i juror w programie "Top Chef".

Partnerami akcji "KUKBUK Poleca" są: Kuchnia+, RDC, wp.pl, Food Service, Rano Zebrano, Slow Market, Slow Weekend.
Więcej informacji oraz regulamin na: www.kukbuk.com.pl

Obraz
© fot. Michał Gierliński
Źródło artykułu: Informacja prasowa

Wybrane dla Ciebie

Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lipiec to idealny moment na ten zabieg. Zapewni obfite zbiory malin
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Lubisz cebulę dymkę? Oto jak wpływa na twój organizm, gdy ją jesz
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Nasi dziadkowie pili w PRL-u, a my zapomnieliśmy. Oczyszcza organizm i pomaga obniżyć cholesterol
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Czy polski jaśmin można wykorzystać w kuchni? Wiele osób się zastanawia
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dziś zapomniane warzywo, kiedyś królowało na polskich stołach. Pomaga obniżyć ciśnienie
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Dosyp do porannej kawy. Naukowcy zapewniają, że może opóźniać alzheimera
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Wielu myśli, że jest zdrowsza od pizzy. Ale czy na pewno?
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Znany dietetyk ubolewa. Polacy jedzą go zbyt mało, a ma zbawienny wpływ na jelita i hamuje cukrzycę
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Taką wodę piję w lecie. Cudownie oczyszcza organizm i poprawia samopoczucie
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Coraz chętniej te niepozorne listki dorzucamy do dań. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
Wielu Polaków pije takie herbaty nawet codziennie. Badania wykazały, że zawierają szkodliwe substancje
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg
To mało znana ryba. Wspiera zdrowe serce i pomoże chronić mózg