Finał I edycji akcji "KUKBUK Poleca"

W piątek, 19 maja, w restauracji Mielżyński przy ulicy Czerskiej w Warszawie odbyła się uroczysta gala wieńcząca I edycję akcji "KUKBUK Poleca". Celem programu jest dotarcie i wyróżnienie inicjatyw kulinarnych oraz rzemieślniczych, dla których najważniejsza jest jakość. Z ponad 450 nadesłanych do redakcji KUKBUK-a produktów od prawie 100 lokalnych producentów oraz rzemieślników, jury (w składzie: Daria Pawlewska, Basia Starecka, Grzegorz Łapanowski, Robert Trzópek, Marek Cecuła oraz Przemysław Sendzielski) wyłoniło 15 najlepszych producentów, którym wręczyło statuetki. Certyfikat "KUKBUK Poleca" przyznawany będzie cyklicznie na okres jednego roku.

Obraz
Źródło zdjęć: © fot. Michał Gierliński

Wśród zwycięzców znaleźli się następujący producenci: Pstrąg Ojcowski, Kwaśne Drzewo Sauerbaum, Fabryka 111, Winnica Płochockich, Nalewki Staropolskie, Kwaśne Jabłko, Wańczykówka, Olejowy Raj, Miód od Kulmy, I LOVE NATURE, Papierniczeni, Plantule, Sqrdot Design, Kozia Zagroda Cichostów oraz Gospodarstwo Rolne Michał Sznajder. Produkty oceniane były m.in. pod kątem smaku, zapachu, składu, opakowania, wyglądu i jakości w pięciu kategoriach: produkty nieprzetworzone, produkty przetworzone, napoje alkoholowe, napoje bezalkoholowe, rzemiosło.

Opisy wyróżnionych marek przybliżone zostaną w specjalnej zakładce na www.kukbuk.com.pl. Dodatkowo każdemu z nagrodzonych producentów zostanie poświęcony odrębny artykuł na stronie internetowej szerzej opisujący jego historię oraz zakres działalności. Odznaki KUKBUK Poleca przyznane zostały na rok, co oznacza że można będzie się nimi legitymować do połowy 2018 roku.

Obraz
© fot. Michał Gierliński

- Skala akcji przerosła nasze oczekiwania. Do redakcji dotarło mnóstwo fantastycznych produktów. Ogromnie nas to cieszy, dając nadzieję, że jakościowe produkty polskie znajdują coraz większe zainteresowanie. Praca ludzkich rąk to dla nas wartość bezcenna, a jej owoce – naturalne produkty z prostym składem i wiadomym pochodzeniu oraz oryginalne przedmioty rzemieślnicze codziennego użytku są alternatywą dla zalewającej nas masowej bylejakości. Znak "KUKBUK Poleca" jest symbolem uczciwości wytwórców, wyrazem zaangażowania i troski o dobro konsumenta. Chcemy, aby usłyszała o nich cała Polska – mówi Daria Pawlewska, redaktorka naczelna i wydawczyni magazynu kulturalno-kulinarnego KUKBUK.

- Dla mnie jako kucharza dobry produkt to podstawa, od niego wszystko się zaczyna. Cały czas poszukuję takich, które mnie zachwycą, dlatego tak chętnie zgodziłem się wziąć udział w akcji "KUKBUK Poleca". Poziom tego konkursu bardzo pozytywnie mnie zaskoczył i utwierdził w przekonaniu, że mamy w Polsce ogromny potencjał i naprawdę wiele znakomitych jakościowo produktów – dodaje Grzegorz Łapanowski, kucharz i juror w programie "Top Chef".

Partnerami akcji "KUKBUK Poleca" są: Kuchnia+, RDC, wp.pl, Food Service, Rano Zebrano, Slow Market, Slow Weekend.
Więcej informacji oraz regulamin na: www.kukbuk.com.pl

Obraz
© fot. Michał Gierliński
Źródło artykułu: Informacja prasowa
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟