Trwa ładowanie...
dxa7e0s
oprac. Katarzyna Gileta
27-08-2021 11:26

Filet z pstrąga zapiekany z makaronem

Przepis

Prosta i szybka zapiekanka makaronowa. Doskonale sprawdzi się na jesienny obiad lub kolację. Zamiast kurczaka, szynki czy kiełbasy, proponujemy użyć filetów pstrąga. Efekt będzie przepyszny!

dxa7e0s
0.5
(2 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock
Składniki
  • 30 dkg ulubionego makaronu
  • filet z pstrąga
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sok z cytryny
  • mąka
  • bułka tarta
  • sól i pieprz

Sos:

  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Przepis
  • Rybę podzielić na porcje, skropić sokiem z cytryny, przyprawić, odstawić na 30 minut.
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła i oliwę, porcje pstrąga obtoczyć w mące, szubko obsmażyć nie rumieniąc, odłożyć.
  • Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, gorący wymieszać z masłem.
  • Przygotować sos. Z masła i mąki przyrządzić białą zasmażkę, dodać koncentrat pomidorowy i przyprawy, rozprowadzić zimną śmietaną.
  • Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, wysypać tartą bułką. Rozłożyć na dnie makaron, na nim ułożyć porcje ryby, polać przygotowanym sosem.
  • Zapiekać w gorącym piekarniku do momentu, aż przygotowany sos zacznie wrzeć.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Filet z pstrąga zapiekany z makaronem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

2
Share
dxa7e0s

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dxa7e0s
dxa7e0s
dxa7e0s
dxa7e0s
Więcej tematów
dxa7e0s