Filet z kurczaka – jak sprawdzić, czy jest świeży? Ważna wskazówka
Mięso z kurczaka szczególnie jest przez nas lubiane – tanie, delikatne, łatwe w przygotowaniu, pasuje do niemal wszystkiego. Ma jednak jeden mankament: należy także do najszybciej psujących się gatunków mięs. Jak sprawdzić, czy filet z kurczaka jest świeży?
Filet z kurczaka – jak sprawdzić, czy jest świeży
Jeszcze zanim kawałek mięsa zacznie wydzielać wyjątkowo nieprzyjemną woń, która zdecydowanie dyskwalifikuje je do spożycia, o czym domyśli się nawet dziecko, wewnątrz tkanki już zachodzą niewidoczne procesy gnilne.
Jeżeli nie zachowamy ostrożności, możemy paść ofiarą zatrucia pokarmowego. Jak tego uniknąć?
Wystarczy spojrzeć na kolor mięsa – świeży filet jest delikatnie różowy, a taki, który zaczął się psuć, przybiera lekko szarawą barwę. To bardzo charakterystyczny szczegół, warto zwrócić na niego uwagę!
Jak wybrać kurczaka? Radzi szef kuchni
Filet z kurczaka – na co zwrócić uwagę przy zakupie
Poza kolorem jest szereg cech, charakterystycznych dla psującego się mięsa drobiowego. Warto znać je wszystkie, by nie mieć żadnych wątpliwości co do przygotowanego przez nas posiłku. Jest to szczególnie istotne, gdy gotujemy dla bliskich nam osób, w tym – małych dzieci.
- Zapach. Mocno nadpsute mięso będzie miało tak wyraźny bukiet, że dosłownie zwala z nóg. Zanim to się jednak stanie zapach psującego się kurczaka będzie lekko kwaskowaty – to również dyskwalifikuje mięso.
- Konsystencja. Świeże mięso z kurczaka powinno być jędrne i sprężyste, a po uciśnięciu palcem tkanki natychmiast powinny odzyskać kształt. Sflaczałe, przelewające się przez ręce mięso to wyraźna oznaka braku świeżości.
- Kolor. Wiadomo, że pojawienie się lekko szarego odcienia jest dla drobiowego mięsa oznaką psucia, ale alarmujący może być też wyjątkowo blady odcień lub kolor żółtawy. Takiego mięsa także lepiej nie podawać na obiad.
Filet z kurczaka – jak przechowywać
Mięso drobiowe ma bardzo krótką datę przydatności do spożycia. Jeśli kupujemy mięso na tacce, opakowane w folię, to po powrocie do domu niezwłocznie trzeba przełożyć mięso do pojemnika – oczywiście ze szczelną pokrywką. W takiej postaci można przechowywać filet drobiowy w lodówce maksymalnie 2 dni.
Jeśli chcemy wykorzystać mięso później, to po przyjściu do domu i oczyszczeniu mięsa, należy przełożyć je w odpowiednie, przystosowane do tego celu, opakowanie (torebkę, pojemnik) i schować do zamrażalnika. Należy pamiętać o umieszczeniu daty w widocznym miejscu – chodzi o datę zakupu i zarazem zamrożenia mięsa. Filet z kurczaka może przebywać w zamrażarce nawet 12 miesięcy!
Po ugotowaniu kurczak może spędzić nawet 4 dni w lodówce, a w zamrażalniku – do 3 miesięcy. Takie mięso będzie jednak traciło walory smakowe z upływem każdego kolejnego dnia. Lepszym pomysłem jest spożycie drobiu na świeżo.
Zobacz także: