Jak często myć piekarnik?
Kuchnia jest pomieszczeniem, w którym należy bezwzględnie dbać o czystość, a systematyczne mycie piekarnika powinno być naszym nawykiem. Jak często to robić i w jaki sposób? Czy piekarnik można czyścić domowymi sposobami?
Regularnie mycie piekarnika to czynność konieczna, jeśli zależy nam na zdrowiu oraz zachowaniu aromatu i smaku przyrządzanych w nim potraw. Niestety, piekarnik brudzi się bardzo łatwo, czy zawsze jednak pamiętamy o jego wyczyszczeniu?
Jak często?
Piekarnik najlepiej czyścić po każdym użyciu. To dobry nawyk, który powinien wejść w krew. Piekarnik myjemy zarówno wewnątrz, jak i na zewnątrz (drzwiczki oraz kurki). Jeśli o tym zapomnimy, warto przyjąć, że będziemy czyścić go np. raz w tygodniu, wybranego dnia (np. w każdą sobotę). Dokładne wymycie piekarnika jest niezbędne, jeśli nie był przez nas od dawna używany, a właśnie szykuje się pieczenie!
Do sprzątania warto założyć gumowe rękawiczki. Odpowiednia do czyszczenia piekarnika będzie szmatka albo gąbka – na pewno nie druciana szczotka, która mogłaby porysować delikatną powierzchnię. Jeśli brud zasechł i trudno się go pozbyć, pomocna może okazać się nieużywana szczoteczka do zębów.
Proste sposoby, by wyczyścić piekarnik
Czym myć piekarnik?
W sprzedaży dostępne są preparaty przeznaczone specjalnie do czyszczenia piekarników i grilla, np. w formie aerozolu, żelu czy pianki, które w łatwy sposób usuwają wszelkie plamy, osady, przypalenia, tłuszcz, nie rysując przy tym powierzchni. Są to jednak substancje silnie działające, dlatego warto poszukać preparatu ekologicznego, który będzie łagodniejszy dla środowiska.
Piekarnik można z powodzeniem wyczyścić domowymi sposobami. Starą – i bardzo skuteczną – praktyką jest wstawienie do gorącego wnętrza naczynia z wodą (np. szklanej miseczki). Ten prosty trik z użyciem pary wodnej sprawi, że pozostały w piecu brud rozpuści się i będzie można go łatwo usunąć. Natomiast gdy piekarnik jest wystudzony, najpierw go rozgrzewamy (do ok. 160 stopni), następnie na ok. 10 minut wkładamy do niego żaroodporne naczynie bądź szklaną miseczkę z wodą. Po tym czasie czekamy aż piekarnik wystygnie i dopiero przystępujemy do czyszczenia.
Zaschnięty brud przed czyszczeniem można również przetrzeć wilgotną/mokrą szmatką – szybciej się go pozbędziemy. Jeśli piekarnik jest jeszcze ciepły, a w piecu znajdują się przypalone resztki, na gąbkę lub szmatkę nabieramy niewielką ilość soli kuchennej i czyścimy nią zabrudzenie. Po tej czynności wystarczy wytrzeć piekarnik do sucha (najlepiej papierowym ręcznikiem).
Innym znanym od dawna sposobem na odświeżenie piekarnika i przywrócenie mu blasku jest użycie octu. Miseczka z octem wstawiona do ciepłego pieca na ok. 10 minut zlikwiduje wszelkie uporczywe zapachy. Można też przygotować domową mieszankę wody i octu (pół na pół) – takim roztworem czyścimy piekarnik, po czym wycieramy do sucha. Do wody i octu można dodać odrobinę płynu do mycia naczyń dla uzyskania przyjemniejszego zapachu.
Niezawodna do czyszczenia jest soda. Bierzemy po łyżce sody, octu oraz wody, mieszamy i tak przygotowaną pastą przecieramy wnętrze piekarnika, a zwłaszcza najbardziej zabrudzone miejsca (jeśli brud jest wyjątkowo oporny na czyszczenie, mieszankę sody, octu i wody zostawiamy co najmniej na pół godziny). Następnie czyścimy wnętrze mokrą szmatką i wycieramy do sucha.
Papkę do czyszczenia piekarnika można też zrobić z samej sody – należy wziąć jej kilka łyżeczek i stopniowo dolewać wodę, do uzyskania konsystencji pasty, którą czyścimy cały piekarnik (na zaschniętych zabrudzeniach papkę należy zostawić dłużej). Wyczyścić mokrą szmatką, wytrzeć do sucha. Pastą z sody oczyszczonej i wody można wymyć także szybę piekarnika.
Ruchome części, czyli blaszkę, ruszt i foremki, najlepiej czyścić ciepłą wodą z dodatkiem detergentu (płynu do mycia naczyń). Pamiętajmy, by ruchome części dobrze wypłukać i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Jeśli brud zasechł, wszystko trzeba najpierw namoczyć w ciepłej wodzie z płynem i dopiero umyć.
Dobry nawyk
Na koniec warto wspomnieć o prostej zasadzie, która pozwoli utrzymać piekarnik w dobrym stanie i czystości przez długi czas. Otóż blaszkę zawsze wykładajmy papierem do pieczenia albo silikonową matą – nawet jeśli posiłek robimy w żaroodpornym naczyniu, formie czy brytfance. Dzięki temu unikniemy konieczności żmudnego czyszczenia blaszki w przypadku niepowodzeń kulinarnych (np. gdy potrawa bądź ciasto wykipią).
Niektóre piekarniki wyposażone są w funkcję autoczyszczenia – warto zwrócić na nią uwagę, jeśli planujemy wymianę sprzętu na nowy.
Zobacz też: