Faworki czy ciastka liońskie? Czym się różnią i jak je przygotować?

Faworki to przysmak kojarzący nam się z Tłustym Czwartkiem. Nazywane inaczej chrustami czy chruścikami tradycyjne ciasteczka, są zwinięte w kształt kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Są pyszne i pachnące, ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Czego się jednak nie robi, by sprawić sobie przyjemność?

Bugnesbugnes, cuisson, préparation, cuisine, préparer, cuisiner, bugFaworki smażymy w gorącym tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Do przygotowania faworków potrzebujemy pół kilograma dobrej jakości mąki pszennej, szklankę kwaśnej śmietany, sześć żółtek, szczyptę soli, łyżkę spirytusu i cukier puder.

Na początek przesiewamy mąkę. Dzięki temu ciasteczka będą bardziej kruche. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i spirytus. Wszystko bardzo dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się lepiło, dodajemy mąki. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło i stało się bardziej miękkie.

Po tym czasie kulę ciasta układamy na blacie lub stolnicy, lekko podsypujemy mąką i przy użyciu wałka rozbijamy ją na płasko. Zwijamy delikatnie w kolejną kulę, jeszcze raz rozbijamy, dzięki czemu wtłaczamy do ciasta powietrze. Czynność możemy powtarzać wielokrotnie. Na koniec ciasto składamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Idealne faworki. Tadeusz Muller o sekrecie z przepisu Magdy Gessler

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i, przy pomocy noża albo radełka, wykrawamy prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 na 3 centymetry. Każdy taki pasek nacinamy lekko w środku i zawijamy w kształt kokardki. Odkładamy na posypaną mąką deskę.

Jak smażyć faworki?

Faworki smażymy w gorącym tłuszczu. Najlepsza jest frytura, ale olej rzepakowy czy kokosowy lub smalec również się nadają. Temperatura nie może być wyższa niż 180 stopni C, ani niższa niż 170 stopni. Idealna to 175 stopni C. Gorące faworki oprószamy cukrem pudrem.

Nasze faworki są bardzo smaczne, jeśli jednak smak się nam znudzi, możemy przygotować pochodzące z Francji ciasteczka liońskie, bardzo do faworków podobne. Przygotowuje się je również bardzo podobnie. Do ciasta jednak zamiast spirytusu dodajemy rum i startą skórkę z cytryny. Dzięki temu faworki będą miały intensywny aromat i bardziej jaskrawy kolor.

Wybrane dla Ciebie
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Nie możesz zasnąć? Zobacz, czy nie jesz tych produktów po 19
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Pij ten sok codziennie. Twoja cera się poprawi, a twarz zacznie promienieć
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Wzmacnia serce i kości, pomaga wygładzić zmarszczki
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
To zapomniany napój z PRL-u. Działa jak balsam na jelita i reguluje cukier
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Ta herbata świetnie wspiera wątrobę. Możesz ją pić o każdej porze dnia
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
Od pewnego czasu zastąpiłam pszenicę innym produktem. Ma więcej białka i magnezu
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
W Polsce mało popularny owoc. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wystarczy pół szklanki dziennie. Zapobiega miażdżycy i przeciwdziała osteoporozie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami