Faworki czy ciastka liońskie? Czym się różnią i jak je przygotować?

Faworki to przysmak kojarzący nam się z Tłustym Czwartkiem. Nazywane inaczej chrustami czy chruścikami tradycyjne ciasteczka, są zwinięte w kształt kokardki, smażone na głębokim tłuszczu i posypane cukrem pudrem. Są pyszne i pachnące, ale ich przygotowanie jest dość czasochłonne. Czego się jednak nie robi, by sprawić sobie przyjemność?

Bugnesbugnes, cuisson, préparation, cuisine, préparer, cuisiner, bugFaworki smażymy w gorącym tłuszczu
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magda Bukowska

Do przygotowania faworków potrzebujemy pół kilograma dobrej jakości mąki pszennej, szklankę kwaśnej śmietany, sześć żółtek, szczyptę soli, łyżkę spirytusu i cukier puder.

Na początek przesiewamy mąkę. Dzięki temu ciasteczka będą bardziej kruche. Dodajemy żółtka, szczyptę soli, śmietanę i spirytus. Wszystko bardzo dobrze wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie. Jeśli będzie się lepiło, dodajemy mąki. Gotowe ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło i stało się bardziej miękkie.

Po tym czasie kulę ciasta układamy na blacie lub stolnicy, lekko podsypujemy mąką i przy użyciu wałka rozbijamy ją na płasko. Zwijamy delikatnie w kolejną kulę, jeszcze raz rozbijamy, dzięki czemu wtłaczamy do ciasta powietrze. Czynność możemy powtarzać wielokrotnie. Na koniec ciasto składamy, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na pół godziny.

Idealne faworki. Tadeusz Muller o sekrecie z przepisu Magdy Gessler

Schłodzone ciasto wałkujemy cienko i, przy pomocy noża albo radełka, wykrawamy prostokąty o wymiarach mniej więcej 10 na 3 centymetry. Każdy taki pasek nacinamy lekko w środku i zawijamy w kształt kokardki. Odkładamy na posypaną mąką deskę.

Jak smażyć faworki?

Faworki smażymy w gorącym tłuszczu. Najlepsza jest frytura, ale olej rzepakowy czy kokosowy lub smalec również się nadają. Temperatura nie może być wyższa niż 180 stopni C, ani niższa niż 170 stopni. Idealna to 175 stopni C. Gorące faworki oprószamy cukrem pudrem.

Nasze faworki są bardzo smaczne, jeśli jednak smak się nam znudzi, możemy przygotować pochodzące z Francji ciasteczka liońskie, bardzo do faworków podobne. Przygotowuje się je również bardzo podobnie. Do ciasta jednak zamiast spirytusu dodajemy rum i startą skórkę z cytryny. Dzięki temu faworki będą miały intensywny aromat i bardziej jaskrawy kolor.

Wybrane dla Ciebie
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy wodę w czajniku można gotować drugi raz? Wyjaśnijmy to raz na zawsze