Fan zadał pytanie Robertowi Makłowiczowi. Odpowiedź nie wszystkim się spodoba

Robert Makłowicz od roku prowadzi kanał na YouTube. Znany miłośnik kuchni i podróżnik ma ponad 409 tysięcy subskrybentów. Ostatnio przygotował dla swoich fanów niespodziankę. Przebywający obecnie w Chorwacji Makłowicz poprowadził transmisję na żywo, w której odpowiadał na pytania przesłane przez internautów. Odpowiedź na jedno z pytań nie wszystkim może się spodobać.

Rober Makłowicz w ChorwacjiRober Makłowicz w Chorwacji
Źródło zdjęć: © YouTube

Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać Roberta Makłowicza. To ikona kuchni, krytyk kulinarny, pisarz i podróżnik. Wzdłuż i wszerz przemierzył Polskę i Europę w poszukiwaniu nowych smaków. W opowieści o lokalnych specjałach wplata wątki historyczne i kulturalne. Nic dziwnego, że programy z jego udziałem oraz filmy na YouTube cieszą się ogromną popularnością.

Robert Makłowicz radzi, jak serwować wódkę

Podczas ostatniego "Q&A" (questions and answers) nadawanego prosto z chorwackiego domu Makłowicza padło pytanie o... wódkę. Pan Piotr zapytał: "Czy lubi pan wódkę w dużej ilości? Czy zdarzały się urwane filmy?".

- Ja nie wiem, co to znaczy duża ilość wódki – stwierdził Makłowicz. - Dzisiaj, to nie lubię wódki bardzo, no bo proszę zobaczyć, jaka jest temperatura. No jak ja bym miał teraz pić wódkę? Chyba bym zwariował. Piję wodę – dodał, unosząc szklankę. Zaznaczył jednak, że pochodzi z miejsca na świecie, gdzie są określone nawyki i przyzwyczajenia.

- Wódka jest ważnym elementem naszej kultury – powiedział Robert Makłowicz. - Co jest dla mnie ważne? Aby wódka nie była zmrożona. Dlatego że jak się ją zmrozi, to w ogóle nie czuć smaku, a wódka powinna mieć również swój smak. Trzeba ją mocno schłodzić, ale nie mrozić – podkreślił krytyk kulinarny.

Trzeba przyznać rację Robertowi Makłowiczowi. Przechowywanie wódki w zamrażarce jest dużym błędem. Zbyt mocno schłodzony trunek może stać się palący i ostry w smaku. Tak więc picie zarówno ciepłej, jak i mocno zmrożonej wódki nie jest najlepszym pomysłem. Optymalna temperatura serwowania tego trunku wynosi ok. 0-4 stopnie C.

Na drugą część pytania: "Czy zdarzały się urwane filmy?", Robert Makłowicz odpowiedział krótko "No rejczel".

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę