Fan zadał pytanie Robertowi Makłowiczowi. Odpowiedź nie wszystkim się spodoba

Robert Makłowicz od roku prowadzi kanał na YouTube. Znany miłośnik kuchni i podróżnik ma ponad 409 tysięcy subskrybentów. Ostatnio przygotował dla swoich fanów niespodziankę. Przebywający obecnie w Chorwacji Makłowicz poprowadził transmisję na żywo, w której odpowiadał na pytania przesłane przez internautów. Odpowiedź na jedno z pytań nie wszystkim może się spodobać.

Rober Makłowicz w ChorwacjiRober Makłowicz w Chorwacji
Źródło zdjęć: © YouTube

Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać Roberta Makłowicza. To ikona kuchni, krytyk kulinarny, pisarz i podróżnik. Wzdłuż i wszerz przemierzył Polskę i Europę w poszukiwaniu nowych smaków. W opowieści o lokalnych specjałach wplata wątki historyczne i kulturalne. Nic dziwnego, że programy z jego udziałem oraz filmy na YouTube cieszą się ogromną popularnością.

Robert Makłowicz radzi, jak serwować wódkę

Podczas ostatniego "Q&A" (questions and answers) nadawanego prosto z chorwackiego domu Makłowicza padło pytanie o... wódkę. Pan Piotr zapytał: "Czy lubi pan wódkę w dużej ilości? Czy zdarzały się urwane filmy?".

- Ja nie wiem, co to znaczy duża ilość wódki – stwierdził Makłowicz. - Dzisiaj, to nie lubię wódki bardzo, no bo proszę zobaczyć, jaka jest temperatura. No jak ja bym miał teraz pić wódkę? Chyba bym zwariował. Piję wodę – dodał, unosząc szklankę. Zaznaczył jednak, że pochodzi z miejsca na świecie, gdzie są określone nawyki i przyzwyczajenia.

- Wódka jest ważnym elementem naszej kultury – powiedział Robert Makłowicz. - Co jest dla mnie ważne? Aby wódka nie była zmrożona. Dlatego że jak się ją zmrozi, to w ogóle nie czuć smaku, a wódka powinna mieć również swój smak. Trzeba ją mocno schłodzić, ale nie mrozić – podkreślił krytyk kulinarny.

Trzeba przyznać rację Robertowi Makłowiczowi. Przechowywanie wódki w zamrażarce jest dużym błędem. Zbyt mocno schłodzony trunek może stać się palący i ostry w smaku. Tak więc picie zarówno ciepłej, jak i mocno zmrożonej wódki nie jest najlepszym pomysłem. Optymalna temperatura serwowania tego trunku wynosi ok. 0-4 stopnie C.

Na drugą część pytania: "Czy zdarzały się urwane filmy?", Robert Makłowicz odpowiedział krótko "No rejczel".

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯