Fan zadał pytanie Robertowi Makłowiczowi. Odpowiedź nie wszystkim się spodoba

Robert Makłowicz od roku prowadzi kanał na YouTube. Znany miłośnik kuchni i podróżnik ma ponad 409 tysięcy subskrybentów. Ostatnio przygotował dla swoich fanów niespodziankę. Przebywający obecnie w Chorwacji Makłowicz poprowadził transmisję na żywo, w której odpowiadał na pytania przesłane przez internautów. Odpowiedź na jedno z pytań nie wszystkim może się spodobać.

Rober Makłowicz w ChorwacjiRober Makłowicz w Chorwacji
Źródło zdjęć: © YouTube

Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać Roberta Makłowicza. To ikona kuchni, krytyk kulinarny, pisarz i podróżnik. Wzdłuż i wszerz przemierzył Polskę i Europę w poszukiwaniu nowych smaków. W opowieści o lokalnych specjałach wplata wątki historyczne i kulturalne. Nic dziwnego, że programy z jego udziałem oraz filmy na YouTube cieszą się ogromną popularnością.

Robert Makłowicz radzi, jak serwować wódkę

Podczas ostatniego "Q&A" (questions and answers) nadawanego prosto z chorwackiego domu Makłowicza padło pytanie o... wódkę. Pan Piotr zapytał: "Czy lubi pan wódkę w dużej ilości? Czy zdarzały się urwane filmy?".

- Ja nie wiem, co to znaczy duża ilość wódki – stwierdził Makłowicz. - Dzisiaj, to nie lubię wódki bardzo, no bo proszę zobaczyć, jaka jest temperatura. No jak ja bym miał teraz pić wódkę? Chyba bym zwariował. Piję wodę – dodał, unosząc szklankę. Zaznaczył jednak, że pochodzi z miejsca na świecie, gdzie są określone nawyki i przyzwyczajenia.

- Wódka jest ważnym elementem naszej kultury – powiedział Robert Makłowicz. - Co jest dla mnie ważne? Aby wódka nie była zmrożona. Dlatego że jak się ją zmrozi, to w ogóle nie czuć smaku, a wódka powinna mieć również swój smak. Trzeba ją mocno schłodzić, ale nie mrozić – podkreślił krytyk kulinarny.

Trzeba przyznać rację Robertowi Makłowiczowi. Przechowywanie wódki w zamrażarce jest dużym błędem. Zbyt mocno schłodzony trunek może stać się palący i ostry w smaku. Tak więc picie zarówno ciepłej, jak i mocno zmrożonej wódki nie jest najlepszym pomysłem. Optymalna temperatura serwowania tego trunku wynosi ok. 0-4 stopnie C.

Na drugą część pytania: "Czy zdarzały się urwane filmy?", Robert Makłowicz odpowiedział krótko "No rejczel".

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Wybrane dla Ciebie
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Polskie mamy wciąż podają dzieciom, a w Danii już dawno zakazano. Rujnuje jelita
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć