Fan zadał pytanie Robertowi Makłowiczowi. Odpowiedź nie wszystkim się spodoba

Robert Makłowicz od roku prowadzi kanał na YouTube. Znany miłośnik kuchni i podróżnik ma ponad 409 tysięcy subskrybentów. Ostatnio przygotował dla swoich fanów niespodziankę. Przebywający obecnie w Chorwacji Makłowicz poprowadził transmisję na żywo, w której odpowiadał na pytania przesłane przez internautów. Odpowiedź na jedno z pytań nie wszystkim może się spodobać.

Rober Makłowicz w ChorwacjiRober Makłowicz w Chorwacji
Źródło zdjęć: © YouTube

Chyba nikomu nie trzeba przedstawiać Roberta Makłowicza. To ikona kuchni, krytyk kulinarny, pisarz i podróżnik. Wzdłuż i wszerz przemierzył Polskę i Europę w poszukiwaniu nowych smaków. W opowieści o lokalnych specjałach wplata wątki historyczne i kulturalne. Nic dziwnego, że programy z jego udziałem oraz filmy na YouTube cieszą się ogromną popularnością.

Robert Makłowicz radzi, jak serwować wódkę

Podczas ostatniego "Q&A" (questions and answers) nadawanego prosto z chorwackiego domu Makłowicza padło pytanie o... wódkę. Pan Piotr zapytał: "Czy lubi pan wódkę w dużej ilości? Czy zdarzały się urwane filmy?".

- Ja nie wiem, co to znaczy duża ilość wódki – stwierdził Makłowicz. - Dzisiaj, to nie lubię wódki bardzo, no bo proszę zobaczyć, jaka jest temperatura. No jak ja bym miał teraz pić wódkę? Chyba bym zwariował. Piję wodę – dodał, unosząc szklankę. Zaznaczył jednak, że pochodzi z miejsca na świecie, gdzie są określone nawyki i przyzwyczajenia.

- Wódka jest ważnym elementem naszej kultury – powiedział Robert Makłowicz. - Co jest dla mnie ważne? Aby wódka nie była zmrożona. Dlatego że jak się ją zmrozi, to w ogóle nie czuć smaku, a wódka powinna mieć również swój smak. Trzeba ją mocno schłodzić, ale nie mrozić – podkreślił krytyk kulinarny.

Trzeba przyznać rację Robertowi Makłowiczowi. Przechowywanie wódki w zamrażarce jest dużym błędem. Zbyt mocno schłodzony trunek może stać się palący i ostry w smaku. Tak więc picie zarówno ciepłej, jak i mocno zmrożonej wódki nie jest najlepszym pomysłem. Optymalna temperatura serwowania tego trunku wynosi ok. 0-4 stopnie C.

Na drugą część pytania: "Czy zdarzały się urwane filmy?", Robert Makłowicz odpowiedział krótko "No rejczel".

Nie tylko cytrynowa. Oto pomysły na orzeźwiające lemoniady

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości