Trwa ładowanie...

Fale Dunaju. Warstwowe pyszności do kawy

Fale Dunaju to przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Wiśnie, masa budyniowa i ciemny spód to pyszne połączenie. Fale Dunaju będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

d4fk4p8
d4fk4p8

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 350 g drylowanych wiśni z syropu,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 150 g roztopionego masła.

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią.

Polewa:

Przygotowanie: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, które ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Łączymy wszystko z ubitą wcześniej pianą. Połowę ciasta wrzucamy do natłuszczonej i oprószoną kaszką maną formy. Resztę ciasta łączymy z kakao i odrobiną mleka i nakładamy na pierwszą warstwę. Na wierzchu układamy wiśnie, zachowując 1,5 cm odstępu. Wkładamy do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na 35 minut. Budyń i cukier z wanilią rozprowadzamy w szklance mleka. Podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy budyń, podgrzewając i mieszając aż krem nam zgęstnieje, następnie studzimy. Ostudzony krem kładziemy na ciasto i odstawiamy na godzinkę. Na koniec kładziemy roztopioną czekoladę z łyżką masła. Czekamy, aż czekolada zastygnie i możemy serwować. Zamiast śliwek można użyć innych owoców np. jabłek.

d4fk4p8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4fk4p8
Więcej tematów