Fale Dunaju. Warstwowe pyszności do kawy

Fale Dunaju to przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Wiśnie, masa budyniowa i ciemny spód to pyszne połączenie. Fale Dunaju będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 350 g drylowanych wiśni z syropu,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 150 g roztopionego masła.

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią.

Polewa:

Przygotowanie: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, które ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Łączymy wszystko z ubitą wcześniej pianą. Połowę ciasta wrzucamy do natłuszczonej i oprószoną kaszką maną formy. Resztę ciasta łączymy z kakao i odrobiną mleka i nakładamy na pierwszą warstwę. Na wierzchu układamy wiśnie, zachowując 1,5 cm odstępu. Wkładamy do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na 35 minut. Budyń i cukier z wanilią rozprowadzamy w szklance mleka. Podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy budyń, podgrzewając i mieszając aż krem nam zgęstnieje, następnie studzimy. Ostudzony krem kładziemy na ciasto i odstawiamy na godzinkę. Na koniec kładziemy roztopioną czekoladę z łyżką masła. Czekamy, aż czekolada zastygnie i możemy serwować. Zamiast śliwek można użyć innych owoców np. jabłek.

Źródło artykułu: LifeTube/VideoKuchnia

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów