Fale Dunaju. Warstwowe pyszności do kawy
Fale Dunaju to przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Wiśnie, masa budyniowa i ciemny spód to pyszne połączenie. Fale Dunaju będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.
Krem budyniowy:
- 2 opakowania budyniu śmietankowego,
- 3 szklanki mleka,
- 1 kostka masła,
- 2 łyżeczki cukru z wanilią.
Polewa:
- 1 czekolada deserowa,
- 1 łyżeczka masła.
Przygotowanie: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, które ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Łączymy wszystko z ubitą wcześniej pianą. Połowę ciasta wrzucamy do natłuszczonej i oprószoną kaszką maną formy. Resztę ciasta łączymy z kakao i odrobiną mleka i nakładamy na pierwszą warstwę. Na wierzchu układamy wiśnie, zachowując 1,5 cm odstępu. Wkładamy do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na 35 minut. Budyń i cukier z wanilią rozprowadzamy w szklance mleka. Podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy budyń, podgrzewając i mieszając aż krem nam zgęstnieje, następnie studzimy. Ostudzony krem kładziemy na ciasto i odstawiamy na godzinkę. Na koniec kładziemy roztopioną czekoladę z łyżką masła. Czekamy, aż czekolada zastygnie i możemy serwować. Zamiast śliwek można użyć innych owoców np. jabłek.
W artykule znajdują się linki i boksy z produktami naszych partnerów. Wybierając je, wspierasz nasz rozwój.