Fale Dunaju. Warstwowe pyszności do kawy

Fale Dunaju to przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Wiśnie, masa budyniowa i ciemny spód to pyszne połączenie. Fale Dunaju będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Katarzyna Gileta
9

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 350 g drylowanych wiśni z syropu,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 150 g roztopionego masła.

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią.

Polewa:

Przygotowanie: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, które ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Łączymy wszystko z ubitą wcześniej pianą. Połowę ciasta wrzucamy do natłuszczonej i oprószoną kaszką maną formy. Resztę ciasta łączymy z kakao i odrobiną mleka i nakładamy na pierwszą warstwę. Na wierzchu układamy wiśnie, zachowując 1,5 cm odstępu. Wkładamy do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na 35 minut. Budyń i cukier z wanilią rozprowadzamy w szklance mleka. Podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy budyń, podgrzewając i mieszając aż krem nam zgęstnieje, następnie studzimy. Ostudzony krem kładziemy na ciasto i odstawiamy na godzinkę. Na koniec kładziemy roztopioną czekoladę z łyżką masła. Czekamy, aż czekolada zastygnie i możemy serwować. Zamiast śliwek można użyć innych owoców np. jabłek.

Źródło artykułu: LifeTube/VideoKuchnia

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich