Fale Dunaju. Warstwowe pyszności do kawy

Fale Dunaju to przepyszne i łatwe do zrobienia ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Wiśnie, masa budyniowa i ciemny spód to pyszne połączenie. Fale Dunaju będą idealnym dodatkiem do popołudniowej kawy.

Katarzyna Gileta

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 białka,
  • 130 g cukru pudru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • 350 g drylowanych wiśni z syropu,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią,
  • 150 g roztopionego masła.

Krem budyniowy:

  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 3 szklanki mleka,
  • 1 kostka masła,
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią.

Polewa:

Przygotowanie: do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy ją na sztywną pianę. Do drugiej miski wrzucamy żółtka, które ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mleko, roztopione masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Łączymy wszystko z ubitą wcześniej pianą. Połowę ciasta wrzucamy do natłuszczonej i oprószoną kaszką maną formy. Resztę ciasta łączymy z kakao i odrobiną mleka i nakładamy na pierwszą warstwę. Na wierzchu układamy wiśnie, zachowując 1,5 cm odstępu. Wkładamy do rozgrzanego na 150 stopni piekarnika na 35 minut. Budyń i cukier z wanilią rozprowadzamy w szklance mleka. Podgrzewamy pozostałe mleko i rozpuszczamy w nim masło. Dodajemy budyń, podgrzewając i mieszając aż krem nam zgęstnieje, następnie studzimy. Ostudzony krem kładziemy na ciasto i odstawiamy na godzinkę. Na koniec kładziemy roztopioną czekoladę z łyżką masła. Czekamy, aż czekolada zastygnie i możemy serwować. Zamiast śliwek można użyć innych owoców np. jabłek.

Źródło artykułu: LifeTube/VideoKuchnia
Wybrane dla Ciebie
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej