Podkręcają metabolizm i ułatwiają zasypianie
Wiśnie są skarbnicą witamin, przeciwutleniaczy i minerałów - są nie tylko zdrowe, ale i smaczne. Polskie wiśnie są unikalne - nigdzie na świecie nie znajdziesz tego smaku. Wszystko za sprawą naszego klimatu, który charakteryzuje się dużymi różnicami temperatur pomiędzy nocą a dniem. W ciągu słonecznego dnia wiśnie nabierają słodyczy, natomiast nocą - kwasowości. Skutkuje to tym, że posiadają oryginalny, słodko-kwaśny smak - zupełnie inny niż wiśnie hiszpańskie czy włoskie. Dlatego doceńmy skarb, jaki rośnie w naszych przydomowych sadach i wykorzystajmy go w kuchni.
Zobacz też: *Niezawodne sposoby na muszki owocówki *
Cenne właściwości wiśni
Owoce wiśnie są bogate w przeciwutleniacze . W 100-gramowej porcji owoców znajdziemy ich aż 400 mg. To dzięki nim wiśnie mogą chronić organizm przed procesami starzenia i nowotworami. Dodatkowo wspomagają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Zawarte w nich antocyjany – sprawiają, że naczynia włosowate zwiększają swoją elastyczność. Dodatkowo odtruwają serce i dobroczynnie wpływają na produkcję czerwonych krwinek. Potas wspomaga usuwanie nadmiaru soli z organizmu. Witamina C uszczelnia naczynia krwionośne. Z kolei błonnik obniża poziom złego cholesterolu, a przez to niweluje ryzyko chorób serca. Medycyna naturalna znała wiśnie od tysiącleci i stosowała je pod postacią soku jako lek na gorączkę i bóle mięśni.
Naturalny środek na bezsenność
Badania potwierdziły, że codzienne picie soku z wiśni pomaga walczyć z bezsennością i przyspiesza zasypianie. To dzięki zawartości melatoniny, która w wiśniach odgrywa rolę naturalnego przeciwutleniacza, a w ludzkim organizmie jest hormonem odpowiedzialnym za regulacje snu i czuwania. Dlatego regularne jedzenie wiśni może podnieść wydajność snu oraz uregulować cykl aktywności organizmu.
Wiśnie w kuchni
Wiśnie są bardzo niskokalorycznymi owocami – w 100 g znajduje się tylko 50 kcal, dlatego warto je włączyć do diety odchudzającej. Zawarte w wiśniach pektyny pod wpływem wody pęcznieją i na długi czas wypełniają żołądek i dają poczucie sytości. Ale warto wiedzieć, że wiśnie zawierają sporą ilość kwasów owocowych, które zwiększają ilość wydzielanych enzymów trawiennych i śliny, dlatego zwiększają apetyt. Z wiśni możemy przygotować soki, nalewki, likiery, dżemy, galaretki. Owoce nie tracą swoich właściwości podczas mrożenia oraz podgrzewania. Sprawdzą się jako dodatek do lodów, ciast, omletów, naleśników czy deserów. Kulinarnym klasykiem są także pierogi z wiśniami. Wytrawny sos wiśniowy podkreśli smak pieczonego drobiu oraz dziczyzny.
Szybkie ciasto z wiśniami
Składniki: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka brązowego cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szklanka maślanki, 0,5 szklanki oleju, 2 jajka, 3 łyżki pestek płatków migdałowych, 1,5 szklanki wiśni bez pestek.
Przygotowanie: w jednej misce wymieszaj cukier z mąką i proszkiem do pieczenia, a w drugiej wszystkie mokre składniki. Następnie połącz zawartość obu naczyń. Dodaj wiśnie i delikatnie wymieszaj. Tortownicę o średnicy 24 cm wysmaruj masłem i obsyp tartą bułką. Wyłóż do niej ciasto. Wierzch posyp płatkami migdałowymi. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 35 minut.