Ewa Wachowicz: Pieczeń wieprzowa na Wielkanoc. Jak ją zrobić?

Ze względu na okoliczności, zarówno ja, jak i wielu z was, spędzi tym razem Wielkanoc w niepełnym składzie. Warto jednak przygotować tradycyjne potrawy i świętować wspólnie z naszymi domownikami. U mnie na pewno nie zabraknie pysznej i aromatycznej wieprzowiny. W jaki sposób ją przyrządzić? O tym poniżej.

Ewa Wachowicz radzi, jak przyrządzić mięso
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Wieprzowina jest kaloryczna? Obalamy mity

Zwykło się mówić, że wieprzowina jest niezdrowa oraz kaloryczna. To nieprawda. Wszystko zależy bowiem od rodzaju, pochodzenia mięsa i sposobu obróbki kulinarnej. Pamiętajmy o tym, że nawet najzdrowszy produkt spożywczy, usmażony w głębokim tłuszczu nie będzie ani zdrowy ani fit.

Mówiąc o wieprzowinie – 100 gramów odtłuszczonego schabu (po usunięciu wszystkich przylegających błonek) ma zaledwie 20 kilokalorii więcej, niż ważący tyle samo filet z kurczaka! Kupując wieprzowinę należy zwracać uwagę na: kolor, kształt oraz oczywiście pochodzenie. Jeśli mięso jest zbyt jasne, to oznacza, że nie jest najwyższej jakości albo jest nieświeże. Powinno mieć barwę ciemnoróżową. Niektórych od wieprzowiny odstraszają drobne przerosty tłuszczu - nie bójmy się ich. To właśnie dzięki nim mięso ma odpowiednie nawilżenie, a po ugotowaniu jest kruche i soczyste.

Dodaje energii i wspomaga układ odpornościowy - pod warunkiem, że wybierzemy mięso dobrej jakości
Wieprzowina jest mięsem o dużej wartości energetycznej – dostarcza nam energii na cały dzień. Jest źródłem białka, ale również witamin, takich jak: B6, B12, A, D czy PP. Zawiera też witaminę B1, przewyższając w jej zawartości inne mięsa, a także E, która poprawia wygląd skóry.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Zawiera aminokwasy. Jest doskonałym źródłem żelaza, które jest dobrze wchłaniane przez nasz organizm. Oczywiście najlepiej wybierać partie mięsa, które nie są zbyt tłuste, bo to właśnie one są zdrowe. Pamiętajmy też o tym, żeby kupować mięso ze sprawdzonych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność, że jest ono pozbawione sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. Warto odwiedzać typowe, mięsne sklepy, a najlepiej mieć bezpośredni kontakt z hodowcą.

Niewątpliwą zaletą tego rodzaju mięsa jest też jego stosunkowo niska cena. Możemy znaleźć dobrej jakości mięso w przystępnych cenach. Mimo, że wielu Polaków nie wyobraża sobie typowego niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego w panierce, smażonego na pełnym tłuszczu, ja zachęcam do alternatywnych form przygotowywania wieprzowiny. Możecie na przykład ugotować szynkę, pokroić w kostkę i dodać do sałatki - będzie smacznie, dietetycznie oraz zdrowo.

W moim rodzinnym domu, podczas Wielkanocy (ale oczywiście nie tylko!), zawsze gości pyszna pieczeń, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.

Przepis na pieczeń wieprzową

Niezbędne składniki:

● 1½ kg szynki wieprzowej bez kości
● sól
● 1 łyżka oliwy
● 100 ml białego wytrawnego wina

Obraz
© Archiwum prywatne

Marynata:
● 2 łyżki białego octu winnego
● 2 łyżki oliwy
● 1 łyżka miodu
● 1 łyżeczka sosu sojowego
● 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
● 1 łyżeczka majeranku
● 4 ząbki czosnku

Przygotowanie: mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.
Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz majeranek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by szynka odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.
Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟