Ewa Wachowicz: Pieczeń wieprzowa na Wielkanoc. Jak ją zrobić?

Ze względu na okoliczności, zarówno ja, jak i wielu z was, spędzi tym razem Wielkanoc w niepełnym składzie. Warto jednak przygotować tradycyjne potrawy i świętować wspólnie z naszymi domownikami. U mnie na pewno nie zabraknie pysznej i aromatycznej wieprzowiny. W jaki sposób ją przyrządzić? O tym poniżej.

Ewa Wachowicz radzi, jak przyrządzić mięso
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Wieprzowina jest kaloryczna? Obalamy mity

Zwykło się mówić, że wieprzowina jest niezdrowa oraz kaloryczna. To nieprawda. Wszystko zależy bowiem od rodzaju, pochodzenia mięsa i sposobu obróbki kulinarnej. Pamiętajmy o tym, że nawet najzdrowszy produkt spożywczy, usmażony w głębokim tłuszczu nie będzie ani zdrowy ani fit.

Mówiąc o wieprzowinie – 100 gramów odtłuszczonego schabu (po usunięciu wszystkich przylegających błonek) ma zaledwie 20 kilokalorii więcej, niż ważący tyle samo filet z kurczaka! Kupując wieprzowinę należy zwracać uwagę na: kolor, kształt oraz oczywiście pochodzenie. Jeśli mięso jest zbyt jasne, to oznacza, że nie jest najwyższej jakości albo jest nieświeże. Powinno mieć barwę ciemnoróżową. Niektórych od wieprzowiny odstraszają drobne przerosty tłuszczu - nie bójmy się ich. To właśnie dzięki nim mięso ma odpowiednie nawilżenie, a po ugotowaniu jest kruche i soczyste.

Dodaje energii i wspomaga układ odpornościowy - pod warunkiem, że wybierzemy mięso dobrej jakości
Wieprzowina jest mięsem o dużej wartości energetycznej – dostarcza nam energii na cały dzień. Jest źródłem białka, ale również witamin, takich jak: B6, B12, A, D czy PP. Zawiera też witaminę B1, przewyższając w jej zawartości inne mięsa, a także E, która poprawia wygląd skóry.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Zawiera aminokwasy. Jest doskonałym źródłem żelaza, które jest dobrze wchłaniane przez nasz organizm. Oczywiście najlepiej wybierać partie mięsa, które nie są zbyt tłuste, bo to właśnie one są zdrowe. Pamiętajmy też o tym, żeby kupować mięso ze sprawdzonych źródeł, dzięki temu będziemy mieli pewność, że jest ono pozbawione sztucznych ulepszaczy czy konserwantów. Warto odwiedzać typowe, mięsne sklepy, a najlepiej mieć bezpośredni kontakt z hodowcą.

Niewątpliwą zaletą tego rodzaju mięsa jest też jego stosunkowo niska cena. Możemy znaleźć dobrej jakości mięso w przystępnych cenach. Mimo, że wielu Polaków nie wyobraża sobie typowego niedzielnego obiadu bez kotleta schabowego w panierce, smażonego na pełnym tłuszczu, ja zachęcam do alternatywnych form przygotowywania wieprzowiny. Możecie na przykład ugotować szynkę, pokroić w kostkę i dodać do sałatki - będzie smacznie, dietetycznie oraz zdrowo.

W moim rodzinnym domu, podczas Wielkanocy (ale oczywiście nie tylko!), zawsze gości pyszna pieczeń, którą można jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Poniżej znajdziecie szczegółowy przepis.

Przepis na pieczeń wieprzową

Niezbędne składniki:

● 1½ kg szynki wieprzowej bez kości
● sól
● 1 łyżka oliwy
● 100 ml białego wytrawnego wina

Obraz
© Archiwum prywatne

Marynata:
● 2 łyżki białego octu winnego
● 2 łyżki oliwy
● 1 łyżka miodu
● 1 łyżeczka sosu sojowego
● 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
● 1 łyżeczka majeranku
● 4 ząbki czosnku

Przygotowanie: mięso natrzeć solą. Zasznurować dratwą lub włożyć do specjalnej siatki wędliniarskiej.
Do pojemnika wlać ocet winny, oliwę, miód i sos sojowy. Wsypać pieprz ziołowy oraz majeranek. Przecisnąć czosnek. Wymieszać. Włożyć mięso i starannie pokryć marynatą. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Mięso obsmażyć ze wszystkich stron na mocno rozgrzanym tłuszczu. Podlać winem. Przykryć i wstawić na 1,5 godz. do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C.

Po upieczeniu przełożyć na deskę, by szynka odpoczęła. Następnie rozsznurować i pokroić w plastry.
Powstały podczas pieczenia sos przelać do sosjerki. Można podawać na ciepło lub na zimno – jako wędlinę.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
W Polsce mało popularna. Zdrowa dla serca i nawadnia lepiej niż woda, bo jest pełna elektrolitów
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
Ta kawa stała się hitem internetu. Większość wzdryga się na główny składnik
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇