Trwa ładowanie...
d49q8ve

Ewa Wachowicz: Jak uchronić się przed wirusami i bakteriami?

Nastał czas, kiedy to każdy z nas naprawdę musi zadbać o swoje zdrowie. Powinniśmy zachować wszystkie, niezbędne środki prewencyjne, by uchronić się przed wirusami i bakteriami. Co możemy zrobić oprócz wstrzymania się od wychodzenia z domu? Między innymi postawić na naturalne mikstury oraz określone produkty spożywcze, które wzmocnią nasz organizm i dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Ewa Wachowicz: Jak uchronić się przed wirusami i bakteriami?
Ewa Wachowicz: Jak uchronić się przed wirusami i bakteriami? (Archiwum prywatne)
d49q8ve

Postawcie na możliwie najmniej przetworzone produkty i unikajcie cukru

W tym okresie odpowiednia dieta jest wyjątkowo ważna! Odporność ma bowiem nieodłączny związek z naszymi jelitami. Pamiętajcie o tym, przygotowując swoje codzienne menu.

Wystrzegajcie się cukru - zastąpcie go ksylitolem albo cukrem kokosowym albo całkowicie z niego zrezygnujcie. Naszą odporność obniża też alkohol, więc w okresie wzmożonych zachorowań, powinniśmy zdecydowanie ograniczyć albo w ogóle wyeliminować jego spożywanie. Jeśli lubicie kaszę (najlepsza jest jaglana i gryczana), to zdecydowanie włączcie ją do jadłospisu. Dostarcza nam witamin z grupy B i innych składników odżywczych, jednocześnie zapewniając sytość na długi czas.

d49q8ve

Nie zapominajcie o przyprawach! Nie tylko smakują oraz dodają charakteru przygotowywanym przez was potrawom, ale jednocześnie mają korzystny wpływ na nasz organizm. W pierwszej kolejności proponuję zwrócić uwagę na kurkumę oraz imbir. Herbata z dodatkiem korzenia świeżego imbiru to zawsze dobry pomysł.

Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Do tego... kiszonki - samo zdrowie. Kiszona kapusta, ogórki, a może zakwas buraczany? Zawierają one probiotyki, doskonale wpływające na nasz układ pokarmowy, który w naturalny sposób związany jest z tym odpornościowym. Jeśli więc trzymacie w piwnicy ogórki kiszone, to zdecydowanie dobry moment, by zaserwować je do obiadu.

d49q8ve

Kochani, poniżej znajdziecie przepis na zakwas buraczany.

Niezbędne składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli (kamienna, do kiszonek nie używamy himalajskiej)
  • szczypta cukru
  • kromka razowego chleba (można pominąć)
Archiwum prywatne

Przygotowanie: obrane, pokrojone buraki zalewamy letnią wodą, dodajemy resztę składników i odstawiamy pod przykryciem na 3-6 dni (zależy od temp pomieszczenia i szybkości fermentacji). Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Pijemy po ok 1/3 szkl zakwasu codziennie.

d49q8ve

Nie tylko dieta, ale także aktywność fizyczna wzmacnia odporność

Nasza aktywność fizyczna ma ogromny wpływ na naszą duszę i ciało. Regularny ruch przyczynia się bowiem do tego, że czujemy się lepiej i jesteśmy zdrowsi. Nie musicie wychodzić na zewnątrz ani na siłownię, by ćwiczyć. Możecie trenować w domowym zaciszu, z pomocą internetowych trenerów, których filmiki z łatwością znajdziecie w serwisie YouTube. Może to dobra pora, by zmotywować się do aktywności i namówić do niej swoich domowników? Osobiście to praktykuję i serdecznie polecam!

Mikstury domowej roboty na wzmocnienie. Działają i są proste w przygotowaniu!

Od kiedy pamiętam eksperymentowałam z różnego rodzaju domowymi medykamentami. Nie mam tutaj oczywiście na myśli alchemii, ale proste mikstury, które możemy zrobić w domu, a jakie przyczyniają się do wzmacniania naszej odporności. Na początku podzielę się z wami przepisem na banalny syrop z miodem i cytryną.

d49q8ve

Niezbędne składniki:

  • 1 cytryna
  • kawałek świeżego imbiru
  • 7 łyżek miodu

Przygotowanie: imbir obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Włożyć do słoika – plaster cytryny, kilka plasterków imbiru. Zalać łyżką miodu. Czynności powtarzać, aż do zapełnienia słoika. Zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

Pić po 1 łyżeczce – rano i wieczorem. Można dodawać do herbaty, ale nie powinna być gorąca.
Korzeń imbiru, który działa niczym naturalny antybiotyk, możecie też wykorzystać do przygotowania specjalnego naparu.

Około 1 cm imbiru pokroić, zalać wrzątkiem pół szklanki i parzyć 10 minut. Dodać trochę leniej wody, sok z jednej cytryny, łyżeczkę miodu, kurkumy oraz świeżo mielonego pieprzu. Zostawić na noc i wypić rano dla wzmocnienia organizmu.

d49q8ve

Ci, którzy mają czas i niezbędne składniki, mogą też pokusić się o zrobienie poniższej mikstury.

Niezbędne składniki:

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru
  • ¼ szklanki tartego chrzanu
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: imbir obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Włożyć do słoika – plaster cytryny, kilka plasterków imbiru. Zalać łyżką miodu. Czynności powtarzać, aż do zapełnienia słoika. Zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

Pić po 1 łyżeczce – rano i wieczorem. Można dodawać do herbaty, ale nie powinna być gorąca.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d49q8ve

Podziel się opinią

Share

d49q8ve

d49q8ve