Ewa Wachowicz: Jak uchronić się przed wirusami i bakteriami?

Nastał czas, kiedy to każdy z nas naprawdę musi zadbać o swoje zdrowie. Powinniśmy zachować wszystkie, niezbędne środki prewencyjne, by uchronić się przed wirusami i bakteriami. Co możemy zrobić oprócz wstrzymania się od wychodzenia z domu? Między innymi postawić na naturalne mikstury oraz określone produkty spożywcze, które wzmocnią nasz organizm i dostarczą nam niezbędnych składników odżywczych.

Ewa Wachowicz: Jak uchronić się przed wirusami i bakteriami?
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Postawcie na możliwie najmniej przetworzone produkty i unikajcie cukru

W tym okresie odpowiednia dieta jest wyjątkowo ważna! Odporność ma bowiem nieodłączny związek z naszymi jelitami. Pamiętajcie o tym, przygotowując swoje codzienne menu.

Wystrzegajcie się cukru - zastąpcie go ksylitolem albo cukrem kokosowym albo całkowicie z niego zrezygnujcie. Naszą odporność obniża też alkohol, więc w okresie wzmożonych zachorowań, powinniśmy zdecydowanie ograniczyć albo w ogóle wyeliminować jego spożywanie. Jeśli lubicie kaszę (najlepsza jest jaglana i gryczana), to zdecydowanie włączcie ją do jadłospisu. Dostarcza nam witamin z grupy B i innych składników odżywczych, jednocześnie zapewniając sytość na długi czas.

Nie zapominajcie o przyprawach! Nie tylko smakują oraz dodają charakteru przygotowywanym przez was potrawom, ale jednocześnie mają korzystny wpływ na nasz organizm. W pierwszej kolejności proponuję zwrócić uwagę na kurkumę oraz imbir. Herbata z dodatkiem korzenia świeżego imbiru to zawsze dobry pomysł.

Zobacz też: Kiedy ziemniaki są niebezpieczne dla zdrowia?

Do tego... kiszonki - samo zdrowie. Kiszona kapusta, ogórki, a może zakwas buraczany? Zawierają one probiotyki, doskonale wpływające na nasz układ pokarmowy, który w naturalny sposób związany jest z tym odpornościowym. Jeśli więc trzymacie w piwnicy ogórki kiszone, to zdecydowanie dobry moment, by zaserwować je do obiadu.

Kochani, poniżej znajdziecie przepis na zakwas buraczany.

Niezbędne składniki:

  • 1 kg czerwonych buraków
  • 3 l wody
  • 1 łyżeczka kminku
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 główka czosnku
  • 3 łyżeczki soli (kamienna, do kiszonek nie używamy himalajskiej)
  • szczypta cukru
  • kromka razowego chleba (można pominąć)
Obraz
© Archiwum prywatne

Przygotowanie: obrane, pokrojone buraki zalewamy letnią wodą, dodajemy resztę składników i odstawiamy pod przykryciem na 3-6 dni (zależy od temp pomieszczenia i szybkości fermentacji). Po tym czasie zlewamy do butelek i przechowujemy w lodówce. Pijemy po ok 1/3 szkl zakwasu codziennie.

Nie tylko dieta, ale także aktywność fizyczna wzmacnia odporność

Nasza aktywność fizyczna ma ogromny wpływ na naszą duszę i ciało. Regularny ruch przyczynia się bowiem do tego, że czujemy się lepiej i jesteśmy zdrowsi. Nie musicie wychodzić na zewnątrz ani na siłownię, by ćwiczyć. Możecie trenować w domowym zaciszu, z pomocą internetowych trenerów, których filmiki z łatwością znajdziecie w serwisie YouTube. Może to dobra pora, by zmotywować się do aktywności i namówić do niej swoich domowników? Osobiście to praktykuję i serdecznie polecam!

Mikstury domowej roboty na wzmocnienie. Działają i są proste w przygotowaniu!

Od kiedy pamiętam eksperymentowałam z różnego rodzaju domowymi medykamentami. Nie mam tutaj oczywiście na myśli alchemii, ale proste mikstury, które możemy zrobić w domu, a jakie przyczyniają się do wzmacniania naszej odporności. Na początku podzielę się z wami przepisem na banalny syrop z miodem i cytryną.

Niezbędne składniki:

  • 1 cytryna
  • kawałek świeżego imbiru
  • 7 łyżek miodu

Przygotowanie: imbir obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Włożyć do słoika – plaster cytryny, kilka plasterków imbiru. Zalać łyżką miodu. Czynności powtarzać, aż do zapełnienia słoika. Zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

Pić po 1 łyżeczce – rano i wieczorem. Można dodawać do herbaty, ale nie powinna być gorąca.
Korzeń imbiru, który działa niczym naturalny antybiotyk, możecie też wykorzystać do przygotowania specjalnego naparu.

Około 1 cm imbiru pokroić, zalać wrzątkiem pół szklanki i parzyć 10 minut. Dodać trochę leniej wody, sok z jednej cytryny, łyżeczkę miodu, kurkumy oraz świeżo mielonego pieprzu. Zostawić na noc i wypić rano dla wzmocnienia organizmu.

Ci, którzy mają czas i niezbędne składniki, mogą też pokusić się o zrobienie poniższej mikstury.

Niezbędne składniki:

  • 700 ml organicznego octu jabłkowego
  • ¼ szklanki posiekanego czosnku
  • ¼ szklanki posiekanej cebuli
  • ¼ szklanki posiekanego imbiru
  • ¼ szklanki tartego chrzanu
  • 2 papryczki chili
  • 2 łyżeczki kurkumy

Przygotowanie: imbir obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Cytrynę wyszorować i pokroić w plastry. Włożyć do słoika – plaster cytryny, kilka plasterków imbiru. Zalać łyżką miodu. Czynności powtarzać, aż do zapełnienia słoika. Zamknąć i wstawić do lodówki na 48 godzin.

Pić po 1 łyżeczce – rano i wieczorem. Można dodawać do herbaty, ale nie powinna być gorąca.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają