Ekskluzywny imbir. Co to jest galgant i jak wykorzystać go w kuchni?

Galgant (alpina lekarska) to popularny składnik mieszanek przypraw w kuchni azjatyckiej. W Kuchni polskiej jest mało znany, jednak warto się nim zainteresować. Galgant zapachem i smakiem przypomina nieco imbir, jednak jest znacznie ostrzejszy i bardziej intensywny. Przyprawa nie tylko podkręci smak wielu dań, ale także pomoże uchronić się przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami oraz chorobami.

Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd?Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mirko Sobotta

Galgant - pochodzenie

Galgant pochodzi z rodzin imbirowatych. Gatunek ten wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, tam rośnie dziko w Malezji. Plantacje można spotkać również m.in. w Chinach czy Cejlonie.

Galgant - wygląd

Ten "ekskluzywny imbir" jest okazałą rośliną – może mierzyć nawet 2,5 m. Charakteryzuje się białym kwiatostanem. Owoce galgantu stanowią okrągłe torebki wypełnione drobnymi nasionami. Część nadziemna wyrasta z bulwiastego kłącza.

Galgant – właściwości zdrowotne

Galgant może pomóc w zbijaniu wysokiej gorączki, działa kojąco w bólach kręgosłupa. Ponadto, wspomaga leczenie chorób serca, osłabienia serca oraz związanych z nim zawrotów głowy. Niektórzy zażywają galgant w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność – piją sok z malin z dodatkiem cytryn i właśnie galgantu. Rozkurczowe działanie galgantu wspomaga leczenie dolegliwości związanych z bólem głowy, wysokim ciśnieniem, stresem czy wzdęciami. Roślina jest stosowana w medycynie Hildegardy także w następujących przypadkach: bóle menstruacyjne, zaburzenia krążenia, stany słabości, stres, napady dusznicy bolesnej.

Proste ciasteczka owsiane. Idealne na drugie śniadanie

Galgant, roślina przypominająca imbir, to nie tylko skuteczny w różnych schorzeniach środek leczniczy, lecz również doskonała przyprawa, którą można stosować w naszej kuchni i diecie. Z powodzeniem nada potrawom wyrazisty, aromatyczny smak i dodatkowo zadba o nasze zdrowie.

Galgant - zastosowanie

Masywne kłącze jest źródłem ostrej przyprawy o gorzkawym smaku, przypominającym imbir. A to za sprawą posiadanych olejków eterycznych, alpinonu i galganolu. Jako przyprawy można stosować również nasiona galgantu, natomiast zwykle używa się wysuszonych kłączy drobno zmielonych. Galgant dostępny jest jako: korzeń zmielony, siekany, pastylki, kosteczki pigwowe.

Galgant to jedna z głównych przypraw wykorzystywanych w kuchni wietnamskiej, tajskiej i indonezyjskiej. Można stosować go do dań z wołowiny, kartoflanki, zupy fasolowej i grochowej, ryb czy różnego rodzaju tłustych sosów. Jeśli chcemy wzbogacić smak naszej pieczeni lub leczo, to powinniśmy sięgnąć po galgant. Warto dodać, że pełni funkcje konserwujące przy tworzeniu kompotów czy dżemów (3-7 proc. galgantu). Co ciekawe, galgant doskonale łączy się z innymi ostrymi przyprawami, typu curry, tajska bazylia, imbir czy trawa cytrynowa.

Galgant - nalewka

Z galgantu z łatwością można przyrządzić napar – łyżkę przyprawy należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 20-30 minut.

Galgant w formie nalewki leczy niestrawność i bóle żołądka. Może także pobudzać apetyt i ułatwiać trawienie. Aby sporządzić taką nalewkę, należy zalać 100 g suchej przyprawy wysokoprocentowym alkoholem (500 ml). Następnie macerować 10 dni i przefiltrować.

Wybrane dla Ciebie
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯