Ekskluzywny imbir. Co to jest galgant i jak wykorzystać go w kuchni?

Galgant (alpina lekarska) to popularny składnik mieszanek przypraw w kuchni azjatyckiej. W Kuchni polskiej jest mało znany, jednak warto się nim zainteresować. Galgant zapachem i smakiem przypomina nieco imbir, jednak jest znacznie ostrzejszy i bardziej intensywny. Przyprawa nie tylko podkręci smak wielu dań, ale także pomoże uchronić się przed wieloma nieprzyjemnymi dolegliwościami oraz chorobami.

Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd?Galgant – jakie ma właściwości zdrowotne, pochodzenie i wygląd?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Mirko Sobotta

Galgant - pochodzenie

Galgant pochodzi z rodzin imbirowatych. Gatunek ten wywodzi się z Azji Południowo-Wschodniej, tam rośnie dziko w Malezji. Plantacje można spotkać również m.in. w Chinach czy Cejlonie.

Galgant - wygląd

Ten "ekskluzywny imbir" jest okazałą rośliną – może mierzyć nawet 2,5 m. Charakteryzuje się białym kwiatostanem. Owoce galgantu stanowią okrągłe torebki wypełnione drobnymi nasionami. Część nadziemna wyrasta z bulwiastego kłącza.

Galgant – właściwości zdrowotne

Galgant może pomóc w zbijaniu wysokiej gorączki, działa kojąco w bólach kręgosłupa. Ponadto, wspomaga leczenie chorób serca, osłabienia serca oraz związanych z nim zawrotów głowy. Niektórzy zażywają galgant w okresie jesienno-zimowym, aby wzmocnić odporność – piją sok z malin z dodatkiem cytryn i właśnie galgantu. Rozkurczowe działanie galgantu wspomaga leczenie dolegliwości związanych z bólem głowy, wysokim ciśnieniem, stresem czy wzdęciami. Roślina jest stosowana w medycynie Hildegardy także w następujących przypadkach: bóle menstruacyjne, zaburzenia krążenia, stany słabości, stres, napady dusznicy bolesnej.

Proste ciasteczka owsiane. Idealne na drugie śniadanie

Galgant, roślina przypominająca imbir, to nie tylko skuteczny w różnych schorzeniach środek leczniczy, lecz również doskonała przyprawa, którą można stosować w naszej kuchni i diecie. Z powodzeniem nada potrawom wyrazisty, aromatyczny smak i dodatkowo zadba o nasze zdrowie.

Galgant - zastosowanie

Masywne kłącze jest źródłem ostrej przyprawy o gorzkawym smaku, przypominającym imbir. A to za sprawą posiadanych olejków eterycznych, alpinonu i galganolu. Jako przyprawy można stosować również nasiona galgantu, natomiast zwykle używa się wysuszonych kłączy drobno zmielonych. Galgant dostępny jest jako: korzeń zmielony, siekany, pastylki, kosteczki pigwowe.

Galgant to jedna z głównych przypraw wykorzystywanych w kuchni wietnamskiej, tajskiej i indonezyjskiej. Można stosować go do dań z wołowiny, kartoflanki, zupy fasolowej i grochowej, ryb czy różnego rodzaju tłustych sosów. Jeśli chcemy wzbogacić smak naszej pieczeni lub leczo, to powinniśmy sięgnąć po galgant. Warto dodać, że pełni funkcje konserwujące przy tworzeniu kompotów czy dżemów (3-7 proc. galgantu). Co ciekawe, galgant doskonale łączy się z innymi ostrymi przyprawami, typu curry, tajska bazylia, imbir czy trawa cytrynowa.

Galgant - nalewka

Z galgantu z łatwością można przyrządzić napar – łyżkę przyprawy należy zalać wrzątkiem i parzyć przez 20-30 minut.

Galgant w formie nalewki leczy niestrawność i bóle żołądka. Może także pobudzać apetyt i ułatwiać trawienie. Aby sporządzić taką nalewkę, należy zalać 100 g suchej przyprawy wysokoprocentowym alkoholem (500 ml). Następnie macerować 10 dni i przefiltrować.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw