Dynia – wartości odżywcze, właściwości i zastosowanie

Dynia to roślina z rodziny dyniowatych, bliska krewna cukinii, kabaczka, arbuza i melona. Jest warzywem bogatym w wartości odżywcze i ma wszechstronne zastosowanie kulinarne – świetnie smakuje zarówno na słono, jak i na słodko.

Dynia pasuje do deserów i dań słonych
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Dynia – wartości odżywcze

Miąższ dyni wyróżnia się bogactwem wartości odżywczych, a przy tym interesującym i unikatowym składem chemicznym. Mimo że zawiera niewielką ilość białka, tłuszczy i węglowodanów, jest szczodrym źródłem soli mineralnych i witamin B1, B2, B6, E, K, a przede wszystkim ogromnych ilości witamin A i C. Poza tym dynie dostarczają organizmowi duże ilości żelaza, wapnia, potasu, magnezu, fosforu, manganu oraz selenu, a także takich substancji jak tiamina, niacyna i ryboflawina.
W pestkach dyni zawarte są pełnowartościowe tłuszcze roślinne, z których 80% stanowią tłuszcze nasycone.

Dynia – właściwości

Dynia w postaci przetworów wykazuje właściwości moczopędne, dzięki czemu pomaga w leczeniu dolegliwości nerek i układu krążenia. Ponadto, występujące w niej substancje oczyszczają organizm i regulują metabolizm. Dynia stymuluje wydzielanie żółci, łagodzi dolegliwości narządów układu pokarmowego, pomaga w zaparciach. Działa pozytywnie również na układ krwionośny: obniża poziom cholesterolu i glukozy, zmniejszając tym samym ryzyko zapadnięcia na cukrzycę.
Przypisuje się jej także pozytywny wpływ na dolegliwości takie jak stwardnienie tętnic czy miażdżyca.
Dynia pomaga także w przypadku niewydolności nerek, wątroby lub serca, a ponadto sprzyja zdrowemu odchudzaniu.
Zawarte w dyni beta-karoten oraz prowitamina A wpływają korzystnie na jakość widzenia, a także przeciwdziałają krzywiźnie i innym schorzeniom układu kostnego. Przeciwutleniacze usuwają wolne rodniki obniżając ryzyko zachorowania na nowotwory, a witamina E reguluje proces nawadniania skóry.
Substancje odżywcze zawarte w pestkach dyni mają szczególny wpływ na zdrowie mężczyzn, ponieważ przeciwdziałają zapaleniom prostaty, a także wpływają korzystnie na pracę jąder. Poza tym, jedzenie pestek dyni sprzyja utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci tak u mężczyzn, jak i u kobiet. Przyjmuje się również, że pestki dyni działają przeciwpasożytniczo, pomagają w walce z owsikami, tasiemcami i robaczycą.

Dynia – zastosowanie

Dawniej w kulturze indiańskiej z dyni wyrabiano różnego rodzaju naczynia oraz rzeźby, widząc w jej kształcie i konsystencji świetny budulec. Dziś ten rodzaj zastosowania jest nadal aktualny, ponieważ wydrążona dynia stała się symbolem amerykańskiego święta Halloween, co ma swoje podłoże w wierzeniach, że warzywo posiada moc sprowadzania duchów zmarłych.
Dynia ma niezliczone zastosowania w przemyśle spożywczym i przetwórczym. Wyrabiane są z niej dżemy, powidła, a także przeciery i soki dla niemowląt.
Ponadto, istnieje wiele przepisów na pierogi, placki i zupy z dyni. Świetnie sprawdzi się także w sałatkach, tartach, babeczkach i zapiekankach, a dzięki swojej intensywnie pomarańczowej barwie dynia zastąpi żółtka jaj w ciastach drożdżowych.
Warzywo jest także jednym z podstawowych elementów diet odchudzających, ponieważ mimo uczucia sytości jakie wywołuje dynia jest lekkostrawna i niskokaloryczna.
Dynia znalazła również zastosowanie w kosmetyce. Ekstrakty i olejki z pestek dyni są bazą dla kremów odżywiających oraz nawilżających.

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu