Dwa drewniane patyki - wyzwanie przy stole

Widelec i nóż? Łyżka? Jakie są najpopularniejsze sztućce na świecie? Pałeczki! Używa ich około 2,5 miliarda ludzi. Dwa drewniane patyki służące jako narzędzie do jedzenia, dotarły na Zachód razem z azjatyckimi potrawami. Gdy Ameryka i Europa pokochały wschodnie smaki, musiały też nauczyć się prawidłowo jeść tamtejsze dania.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Trudny egzamin

Korzystanie z pałeczek jest sztuką i rządzi się swoimi prawami. Europejczyk czy Amerykanin zanim zabierze się za ryż po chińsku czy sushi, powinien poznać ten swoisty regulamin. Nie można zapominać, że we wschodniej kulturze za największy nietakt uważa się nabijanie jedzenia na pałeczki. Mają one służyć podtrzymywaniu jedzenia, a nie robieniu z nich dzidy. Gdy ich nie używamy, należy je trzymać na specjalnej podstawce. W żadnym wypadku nie można wbijać ich w miskę pełną ryżu.

Pałeczki służą do chwytania potrawy, ale też i wyjmowania z ust tych składników posiłku, które mogłyby nam zaszkodzić, np. kości. Lepiej unikać dotykania jedzenia rękoma, ponieważ jest to uznawane za mało eleganckie.

Jak ważne jest odpowiednie posługiwanie się pałeczkami w Japonii, świadczyć mogą testy, które przechodzą kandydatki do ekskluzywnych szkół dla dziewcząt. Aby się tam dostać, trzeba zdać m.in. egzamin z posługiwania się tymi sztucami. W ciągu dziesięciu minut kandydatki do szkoły muszą przekładać pałeczkami z naczynia do naczynia różne przedmioty. Są wśród nich kulki, koraliki, kości do gry oraz trzy rodzaje ziaren. Władze szkoły wyjaśniają, że celem testu jest sprawdzenie manier i zwyczajów kandydatek.

Nie zapominajmy, że jedzenie pałeczkami ma swój ogromny sens z punktu widzenia filozofii żywienia. Zmusza do wolniejszego jedzenia, a co za tym idzie, dokładnego przeżuwania każdego kęsa. Jak więc się nimi posługiwać? Oto prosta ściąga. Koniec jednej pałeczki wkładamy pomiędzy kciuk a palec wskazujący, a przytrzymujemy ją palcem serdecznym i środkowym. Drugą pałeczkę trzymamy równolegle kciukiem i placem wskazującym, z tym, że palec wskazujący pełni rolę prowadzącego. Górna pałeczka jest pałeczką ruchomą i powinna się swobodnie poruszać. Teraz pozostaje już tylko chwytanie kolejnych przysmaków azjatyckiej kuchni i zjadanie ich ze smakiem.

Siorbanie i bekanie

W Azji do rytuałów należy nie tylko jedzenie, ale też to co się dzieje po posiłku. W Chinach powinno się ułożyć pałeczki na stole obok talerza lub na specjalnej podpórce. Nie wolno pozostawiać ich ułożonych równolegle na talerzu czy miseczce, ponieważ według wierzeń może to przynieść nieszczęście. Poza tym, to co w zachodniej kulturze wydaje się nie do przyjęcia, tutaj jest wyrazem uznania. O czym mowa? O siorbaniu, mlaskaniu i bekaniu, które przy chińskim stole jest powszechnie przyjęte i postrzegane jako dowód uznania dla kucharza.

Inaczej zachowują się Tajowie. Poza tym radzą sobie bez pałeczek. Jedzą głównie łyżką wspomaganą widelcem. Potrawy nabiera się widelcem na łyżkę i dopiero z niej się je. Jedzenie samym widelcem uważa się w Tajlandii za prostackie i traktuje jak faux pas.

Ręka zamiast widelca

Odmiennie wygląda etykieta stołu w Indiach – tam zdecydowana większość mieszkańców spożywa posiłek ręką. Jada się prawą ręką, ponieważ lewa uznawana jest za nieczystą i służy do zupełnie innych czynności. Dla osoby, która pierwszy raz spożywa posiłek w ten sposób, zwykle jest to duże wyzwanie.

ml/mmch

Polecamy również:

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯