Dwa drewniane patyki - wyzwanie przy stole
Widelec i nóż? Łyżka? Jakie są najpopularniejsze sztućce na świecie? Pałeczki! Używa ich około 2,5 miliarda ludzi. Dwa drewniane patyki służące jako narzędzie do jedzenia, dotarły na Zachód razem z azjatyckimi potrawami. Gdy Ameryka i Europa pokochały wschodnie smaki, musiały też nauczyć się prawidłowo jeść tamtejsze dania.
Trudny egzamin
Korzystanie z pałeczek jest sztuką i rządzi się swoimi prawami. Europejczyk czy Amerykanin zanim zabierze się za ryż po chińsku czy sushi, powinien poznać ten swoisty regulamin. Nie można zapominać, że we wschodniej kulturze za największy nietakt uważa się nabijanie jedzenia na pałeczki. Mają one służyć podtrzymywaniu jedzenia, a nie robieniu z nich dzidy. Gdy ich nie używamy, należy je trzymać na specjalnej podstawce. W żadnym wypadku nie można wbijać ich w miskę pełną ryżu.
Pałeczki służą do chwytania potrawy, ale też i wyjmowania z ust tych składników posiłku, które mogłyby nam zaszkodzić, np. kości. Lepiej unikać dotykania jedzenia rękoma, ponieważ jest to uznawane za mało eleganckie.
Jak ważne jest odpowiednie posługiwanie się pałeczkami w Japonii, świadczyć mogą testy, które przechodzą kandydatki do ekskluzywnych szkół dla dziewcząt. Aby się tam dostać, trzeba zdać m.in. egzamin z posługiwania się tymi sztucami. W ciągu dziesięciu minut kandydatki do szkoły muszą przekładać pałeczkami z naczynia do naczynia różne przedmioty. Są wśród nich kulki, koraliki, kości do gry oraz trzy rodzaje ziaren. Władze szkoły wyjaśniają, że celem testu jest sprawdzenie manier i zwyczajów kandydatek.
Nie zapominajmy, że jedzenie pałeczkami ma swój ogromny sens z punktu widzenia filozofii żywienia. Zmusza do wolniejszego jedzenia, a co za tym idzie, dokładnego przeżuwania każdego kęsa. Jak więc się nimi posługiwać? Oto prosta ściąga. Koniec jednej pałeczki wkładamy pomiędzy kciuk a palec wskazujący, a przytrzymujemy ją palcem serdecznym i środkowym. Drugą pałeczkę trzymamy równolegle kciukiem i placem wskazującym, z tym, że palec wskazujący pełni rolę prowadzącego. Górna pałeczka jest pałeczką ruchomą i powinna się swobodnie poruszać. Teraz pozostaje już tylko chwytanie kolejnych przysmaków azjatyckiej kuchni i zjadanie ich ze smakiem.
Siorbanie i bekanie
W Azji do rytuałów należy nie tylko jedzenie, ale też to co się dzieje po posiłku. W Chinach powinno się ułożyć pałeczki na stole obok talerza lub na specjalnej podpórce. Nie wolno pozostawiać ich ułożonych równolegle na talerzu czy miseczce, ponieważ według wierzeń może to przynieść nieszczęście. Poza tym, to co w zachodniej kulturze wydaje się nie do przyjęcia, tutaj jest wyrazem uznania. O czym mowa? O siorbaniu, mlaskaniu i bekaniu, które przy chińskim stole jest powszechnie przyjęte i postrzegane jako dowód uznania dla kucharza.
Inaczej zachowują się Tajowie. Poza tym radzą sobie bez pałeczek. Jedzą głównie łyżką wspomaganą widelcem. Potrawy nabiera się widelcem na łyżkę i dopiero z niej się je. Jedzenie samym widelcem uważa się w Tajlandii za prostackie i traktuje jak faux pas.
Ręka zamiast widelca
Odmiennie wygląda etykieta stołu w Indiach – tam zdecydowana większość mieszkańców spożywa posiłek ręką. Jada się prawą ręką, ponieważ lewa uznawana jest za nieczystą i służy do zupełnie innych czynności. Dla osoby, która pierwszy raz spożywa posiłek w ten sposób, zwykle jest to duże wyzwanie.
ml/mmch