Duszona w białym winie pierś indyka
Pierś z indyka duszona w białym winie z warzywami i kremową śmietanką to przepyszna propozycja na świąteczny obiad lub inne rodzinne uroczystości. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi. Tak przygotowany indyk to prawdziwa poezja smaku. Mięso jest miękkie i aromatyczny, a sos aksamitny i delikatny.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 300 g piersi z indyka
- 1 marchew
- 0,5 selera
- biała część pora
- 300 ml rosołu
- 100 ml białego wina
- 100 ml śmietany 36 proc.
- ziarna jałowca
- lubczyk
- 250 g ziemniaków
- 70 g cebuli
- kilka ząbków czosnku
- 1 łyżka pasty truflowej
- chili
- 150 g zielonego groszku
- przyprawa do mięsa duszonego
- sól morska
- pieprz kolorowy w młynku
- ocet winny z białego wina
- solidna garść rukoli
- Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie.
- Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
- Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36 proc. i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek.
- Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni.
- Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki, delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy.
- Na patelni przesmażamy czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku. Ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru.
- Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu, aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rukoli.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze