Duszona w białym winie pierś indyka
- Produkty potrzebne do wykonania:
- - pierś z indyka 300g
- - marchew 150 g
- - seler 150 g
- - por 150 g
- - rosół ? 300 ml
- - białe wino 100 ml
- - śmietana 36% 100 ml
- - jałowiec ziarna Kamis
- - lubczyk Kamis
- - ziemniaki ? 250 g
- - cebula 70 g
- - czosnek kilka ząbków
- - pasta truflowa 1 łyżka od herbaty
- - chili
- - zielony groszek ? 150 g
- - przyprawa do mięsa duszonego Kamis
- - sól morska Kamis
- - pieprz kolorowy w młynku Kamis
- - ocet winny z białego wina Kamis
- - rucola Fit&Easy ? solidna garść
- - papier do smażenia Saga
Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36% i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni. Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki- żulinki ,delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy. Na patelni przesmażamy
czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku ?ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru. Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rucoli.
O autorze - Warsztaty Kulinarne
Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.
Przepis poleca Warsztaty Kulinarne
Podziel się opinią
Komentarze