Trwa ładowanie...
d2bxjfy

Duszona w białym winie pierś indyka

Przepis
d2bxjfy
4.0
(2 głosy)
Oceń:
Zdjęcie
Składniki
  • Produkty potrzebne do wykonania:
  • - pierś z indyka 300g
  • - marchew 150 g
  • - seler 150 g
  • - por 150 g
  • - rosół ? 300 ml
  • - białe wino 100 ml
  • - śmietana 36% 100 ml
  • - jałowiec ziarna Kamis
  • - lubczyk Kamis
  • - ziemniaki ? 250 g
  • - cebula 70 g
  • - czosnek kilka ząbków
  • - pasta truflowa 1 łyżka od herbaty
  • - chili
  • - zielony groszek ? 150 g
  • - przyprawa do mięsa duszonego Kamis
  • - sól morska Kamis
  • - pieprz kolorowy w młynku Kamis
  • - ocet winny z białego wina Kamis
  • - rucola Fit&Easy ? solidna garść
  • - papier do smażenia Saga
Przepis

Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie. Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić. Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36% i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni. Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki- żulinki ,delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy. Na patelni przesmażamy
czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku ?ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru. Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rucoli.


O autorze - Warsztaty Kulinarne

Przepis pochodzi z Warsztatów Kulinarnych organizowanych pod patronatem Polskiej Akademii Kulinarnej.

Przepis poleca Warsztaty Kulinarne

Podziel się opinią

Share
d2bxjfy
d2bxjfy
d2bxjfy
Więcej tematów
d2bxjfy