Duszona w białym winie pierś indyka

Pierś z indyka duszona w białym winie z warzywami i kremową śmietanką to przepyszna propozycja na świąteczny obiad lub inne rodzinne uroczystości. Przepis nie jest skomplikowany, więc każdy sobie z nim poradzi. Tak przygotowany indyk to prawdziwa poezja smaku. Mięso jest miękkie i aromatyczny, a sos aksamitny i delikatny.

Duszona w białym winie pierś indykaDuszona w białym winie pierś indyka
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 300 g piersi z indyka
  • 1 marchew
  • 0,5 selera
  • biała część pora
  • 300 ml rosołu
  • 100 ml białego wina
  • 100 ml śmietany 36 proc.
  • ziarna jałowca
  • lubczyk
  • 250 g ziemniaków
  • 70 g cebuli
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 łyżka pasty truflowej
  • chili
  • 150 g zielonego groszku
  • przyprawa do mięsa duszonego
  • sól morska
  • pieprz kolorowy w młynku
  • ocet winny z białego wina
  • solidna garść rukoli

Przepis

  • Umytą pierś indyka marynujemy. Przyrządzenie marynaty: przesmażamy starte marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę, czosnek oraz pora na odrobinie masła, dodajemy jałowiec w ziarnach i lubczyk, zalewamy białym winem, octem winnym i rosołem warzywnym, przyprawiamy oraz gotujemy aż warzywa będą miękkie.
  • Mięso zalewany lekko przestudzoną marynatą, następnie w niej dusimy. Gdy mięso zaczyna być miękkie przestajemy dusić.
  • Tak otrzymane mięso delikatnie przesmażamy na sklarowanym maśle następnie dolewamy troszkę białego wina, dodajemy lubczyk i redukujemy. Dodajemy śmietanę 36 proc. i dalej dusimy, na koniec doprawiamy i dodajemy zielony groszek.
  • Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i odparowujemy, następnie dodajemy masło, śmietanę i doprawiamy do smaku, mieszając i przecieramy, aby pozbyć się grudek, następnie dodajemy pastę truflową i delikatnie zasmażamy na patelni.
  • Ścieramy marchewkę na tzw. mandolinie, ewentualnie kroimy na cienkie paseczki, delikatnie parzymy we wrzątku oraz hartujemy.
  • Na patelni przesmażamy czosnek i chili, następnie wrzucamy marchewkę, doprawiamy do smaku. Ważne aby była ona delikatnie pikantna, dodajemy natkę dla koloru.
  • Danie układamy piętrowo w głębokim naczyniu, aby dno wypełnił sos powstały z duszenia indyka, dekorujemy sałatką z listków rukoli.

Wybrane dla Ciebie

Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jak suszyć orzechy? Dzięki tej metodzie długo poleżą i nie spleśnieją
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie