Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 200 g bakłażana
- 100 g cebuli
- 300 g ziemniaków
- 200 g zielonej soczewicy
- 250 g pomidorów pelatti
- 100 g pokrojonej w półplastry marchwi
- 100 g selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
- 100 g sera feta
- 20 g posiekanej natki pietruszki
- 3 posiekane ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- ostra papryka
- słodka papryka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kolendra
- kmin rzymski
Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.
Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i podsmaż na niej bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki, czosnek. Następnie przypraw ostrą i słodką papryką. Smaż chwilę. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać składniki, aby się nie przypaliły.
Dodaj soczewicę i pomidory pelatti. Zalej składniki 500 ml wody. Przypraw liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim.
Gotuj przez 40 minut często mieszając, aby nie przypalić soczewicy. Dopraw gulasz kminem rzymskim i solą. Soczewicę podawaj z natką kolendry i pietruszki i posyp ją pokruszonym serem feta.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze