Trwa ładowanie...
d2nsp1c

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta

Przepis
5.0
(7 głosów)
Oceń:
d2nsp1c
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Składniki
  • 200 g bakłażana
  • 100 g cebuli
  • 300 g ziemniaków
  • 200 g zielonej soczewicy
  • 250 g pomidorów pelatti
  • 100 g pokrojonej w półplastry marchwi
  • 100 g selera naciowego pokrojonego w małe kawałki
  • 100 g sera feta
  • 20 g posiekanej natki pietruszki
  • 3 posiekane ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • ostra papryka
  • słodka papryka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kolendra
  • kmin rzymski
Przepis

Przepłucz soczewicę pod bieżącą wodą.

Do dużego garnka wlej oliwę z oliwek. Rozgrzej ją i podsmaż na niej bakłażany, cebulę, marchew, selera, ziemniaki, czosnek. Następnie przypraw ostrą i słodką papryką. Smaż chwilę. Pamiętaj, żeby co jakiś czas mieszać składniki, aby się nie przypaliły.

Dodaj soczewicę i pomidory pelatti. Zalej składniki 500 ml wody. Przypraw liśćmi laurowymi, pieprzem, zielem angielskim.

Gotuj przez 40 minut często mieszając, aby nie przypalić soczewicy. Dopraw gulasz kminem rzymskim i solą. Soczewicę podawaj z natką kolendry i pietruszki i posyp ją pokruszonym serem feta.

Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr

Duszona soczewica z bakłażanem i serem feta
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nsp1c
d2nsp1c
d2nsp1c
d2nsp1c
Więcej tematów
d2nsp1c