Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread with vegetables

Obraz

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży (użyłam Babuni)
  • łyżeczka cukru
  • około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli
    • Składniki na farsz:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka

Przepis

Drożdżowe bułeczki z warzywami doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy, a nawet jako dodatek na na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig.
Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie wystarczą ci na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.

Przepis

Jak zrobić farsz?

Przepis

- Posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz.
- Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź.

Przepis

Jak zrobić bułeczki?

Przepis

- Do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
- Dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
- Posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt.
- Każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz.
- Zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki.
- Układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.
- Pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia.
- Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru