Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread with vegetables
- Składniki na ciasto:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży (użyłam Babuni)
- łyżeczka cukru
- około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 żółtko
- łyżeczka soli
- Składniki na farsz:
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mała cebula
- duża garść świeżego szpinaku
- 1-2 ząbki czosnku
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka
Drożdżowe bułeczki z warzywami doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy, a nawet jako dodatek na na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig.
Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie wystarczą ci na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.
Jak zrobić farsz?
- Posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz.
- Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź.
Jak zrobić bułeczki?
- Do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
- Dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
- Posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt.
- Każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz.
- Zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki.
- Układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.
- Pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia.
- Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.
Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday
Podziel się opinią
Komentarze