Trwa ładowanie...
d1644l1
29-06-2014 21:24

Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread with vegetables

Przepis
4.9
(17 głosów)
Oceń:
d1644l1
Składniki
  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży (użyłam Babuni)
  • łyżeczka cukru
  • około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli
    • Składniki na farsz:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka
Przepis

Drożdżowe bułeczki z warzywami doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy, a nawet jako dodatek na na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig.
Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie wystarczą ci na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.

Jak zrobić farsz?

- Posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz.
- Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź.

Jak zrobić bułeczki?

- Do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
- Dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
- Posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt.
- Każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz.
- Zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki.
- Układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.
- Pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia.
- Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.

Przepis dodał użytkownik mystylemyeveryday

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1644l1
d1644l1
d1644l1
Więcej tematów
d1644l1

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj