Drożdżowe bułeczki z warzywami - Yeast bread with vegetables

Obraz

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży (użyłam Babuni)
  • łyżeczka cukru
  • około 1 i 1/3 szklanki mleka (zależy od wilgotności mąki)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 żółtko
  • łyżeczka soli
    • Składniki na farsz:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 mała cebula
  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
    • Dodatkowo: 1 opakowanie serka mascarpone, 100 g bardzo cienko pokrojonego sera żółtego, żółtko do posmarowania bułeczek i 2 - 3 łyżki mleka

Przepis

Drożdżowe bułeczki z warzywami doskonale nadają się na piknik, jako śniadanie do pracy, a nawet jako dodatek na na szwedzki stół. Z wyrabianiem ciasta nie mam problemów, bo wkładam wszystko do robota i bułeczki powstają w mig.
Nie bój się węglowodanów. Dwie małe bułeczki spokojnie wystarczą ci na śniadanie, do tego pomidorki koktajlowe lub zielony ogórek i koniecznie jabłko:) Choć w sezonie truskawkowym, który jeszcze trwa zamieniłabym je na truskawki.

Przepis

Jak zrobić farsz?

Przepis

- Posiekaj w kostkę paprykę, cebulę i czosnek i zeszklij na oliwie, dodaj sól i pieprz.
- Na koniec dodaj szpinak, wymieszaj i przestudź.

Przepis

Jak zrobić bułeczki?

Przepis

- Do mleka dodaj cukier i drożdże, wymieszaj.
- Dodawaj do mąki wymieszanej z solą drożdże z mlekiem i wyrabiaj ciasto.
- Dodaj pozostałe składniki i wyrabiaj aż ciasto będzie gładkie i elastyczne i będzie odchodziło" od miski.
- Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 20 min.
- Posyp stolnicę mąką, podziel ciasto na 3 - 4 części, rozwałkuj w prostokąt.
- Każdy prostokąt ciasta posmaruj do połowy serkiem, połóż wzdłuż żółty ser i ułóż na nim farsz.
- Zroluj ciasto i potnij nożem na 2 cm krążki.
- Układaj krążki - bułeczki na wysypanej mąką blaszce, posmaruj rozmąconym żółtkiem z dodatkiem 2 łyżek mleka.
- Pozostaw na 15 - 20 min. do wyrośnięcia.
- Włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 15 - 18 min.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀