Dorsz z warzywami po węgiersku
Soczyste kawałki dorsza w złocistej panierce zanurzone w sosie pomidorowo-paprykowym mogą stać się gwiazdą rodzinnego obiadu. Tak przygotowana ryba nie tylko świetnie się prezentuje, ale przede wszystkim zachwyca smakiem. Przekonajcie się sami.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Inna kuchnia
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Dorsza solimy i panierujemy w jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju.
- W rondelku na oleju szklimy posiekaną cebulę, dodajemy paprykę czerwoną, pokrojoną w kostkę. Smażymy razem przez ok. 3-5 min. Dodajemy łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej i 1/2 pieprzu ziołowego oraz sól do smaku. Mieszamy.
- Dodajemy obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory oraz 4 łyżki wody. Wyciskamy ząbek czosnku i dusimy razem kilka minut.
- Zalewamy naszym farszem warzywnym rybę. Odstawimy do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl