- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g orzechów laskowych
- 300 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 90 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka miodu
Przepis
Orzechy laskowe przyrumienić na suchej patelni, mieszając od czasu do czasu. Obrać z brązowych skórek i odłożyć do ostudzenia. Przestudzone zmiksować w malakserze na płynną masę.
Przepis
Mleko wlać do garnuszka z grubym dnem, dodać połamaną czekoladę i miód. Podgrzewać do rozpuszczenia się czekolady, powoli mieszając, aby wszystkie składniki się połączyły.
Przepis
Jeszcze ciepłą masę czekoladowo-mleczną wlać do malaksera i miksować przez 2 minuty razem z wcześniej przygotowanymi orzechami. Całość przełożyć do słoiczka i odstawić do stężenia w temperaturze pokojowej.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl