Trwa ładowanie...
d2mcw74
d2mcw74

Domowy hamburger wołowy z frytkami. Chrupiący i pyszny

Przepis

Domowy zestaw, czyli hamburger z frytkami to świetna alternatywa dla propozycji z popularnych sieciówek. Dobra bułka, sprawdzony kawałek mięsa i ulubione dodatki. Zjedzony od czasu do czasu na obiad lub kolację smakuje wybornie. Sekret dania to przede wszystkim pyszne frytki - poniżej świetny sposób na ten dodatek z bloga "Daylicooking".

3.2
(26 głosów)
Oceń:
d2mcw74
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Domowy hamburger wołowy z frytkami. Chrupiący i pyszny
www.daylicooking.pl
Domowy hamburger wołowy z frytkami. Chrupiący i pyszny
Składniki
  • 4 bułki
  • 500 g wołowiny
  • 1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon
  • gruby, świeżo mielony pieprz do smaku
  • 3-5 łyżek zimnej wody
  • dodatki: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, cebula, etc.
  • musztarda, ketchup

Frytki:

  • ziemniaki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól do smaku
  • ketchup, majonez
Przepis

Mięso posiekać ostrym nożem lub zmielić maszynką do mielenia na średniej grubości sitku. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić mięso. Woda doda mięsu soczystości. Uformować 4 kotlety, wielkością dopasowaną do wielkości bułek. Smażyć z obu stron po około 4 minuty na średnio rozgrzanej patelni, natłuszczonej lekko olejem (lub na grillu, patelni grillowej.) Podczas smażenia każdy kotlet dociskać lekko łopatką.

Bułki przekroić, opiec lekko - na grillu, patelni, w tosterze lub piekarniku. Dolną część posmarować lekko musztardą, położyć sałatę, plastry pomidora, ogórka, piórka cebuli. Na tym ułożyć kotlet i przesmarować go lekko ketchupem. Przykryć drugim kawałkiem bułki.

Ziemniaki obrać, pokroić w dowolnej grubości słupki. Wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą bawełnianą ściereczką. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany wkładać osuszone frytki. Kiedy zaczną się rumienić wyjąć je z tłuszczu, przełożyć do pustego garnka i przykryć. Po około 4-5 minutach, frytki z powrotem włożyć do gorącego tłuszczu i dosmażyć. W taki sposób uzyskacie chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku frytki, które nie będą ani twarde, ani suche. Frytki po wyjęciu i odsączeniu na papierowym ręczniku, lekko posolić. Do frytek podać majonez i ketchup.
Zobacz także: prosty trik na delikatną i soczystą wieprzowinę na obiad

Polecamy wideo: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?

Domowy hamburger wołowy z frytkami. Chrupiący i pyszny
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

15
57
Share
d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74

d2mcw74
d2mcw74
d2mcw74