Domowy hamburger wołowy z frytkami. Chrupiący i pyszny
Domowy zestaw, czyli hamburger z frytkami to świetna alternatywa dla propozycji z popularnych sieciówek. Dobra bułka, sprawdzony kawałek mięsa i ulubione dodatki. Zjedzony od czasu do czasu na obiad lub kolację smakuje wybornie. Sekret dania to przede wszystkim pyszne frytki - poniżej świetny sposób na ten dodatek z bloga "Daylicooking".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
- 4 bułki
- 500 g wołowiny
- 1 lekko czubata łyżka musztardy Dijon
- gruby, świeżo mielony pieprz do smaku
- 3-5 łyżek zimnej wody
- dodatki: sałata, pomidor, ogórek konserwowy, cebula, etc.
- musztarda, ketchup
Frytki:
- ziemniaki
- olej rzepakowy do smażenia
- sól do smaku
- ketchup, majonez
Mięso posiekać ostrym nożem lub zmielić maszynką do mielenia na średniej grubości sitku. Dodać musztardę, pieprz i wodę. Dokładnie wyrobić mięso. Woda doda mięsu soczystości. Uformować 4 kotlety, wielkością dopasowaną do wielkości bułek. Smażyć z obu stron po około 4 minuty na średnio rozgrzanej patelni, natłuszczonej lekko olejem (lub na grillu, patelni grillowej.) Podczas smażenia każdy kotlet dociskać lekko łopatką.
Bułki przekroić, opiec lekko - na grillu, patelni, w tosterze lub piekarniku. Dolną część posmarować lekko musztardą, położyć sałatę, plastry pomidora, ogórka, piórka cebuli. Na tym ułożyć kotlet i przesmarować go lekko ketchupem. Przykryć drugim kawałkiem bułki.
Ziemniaki obrać, pokroić w dowolnej grubości słupki. Wypłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem lub czystą bawełnianą ściereczką. W garnku lub głębokiej patelni rozgrzać olej. Na mocno rozgrzany wkładać osuszone frytki. Kiedy zaczną się rumienić wyjąć je z tłuszczu, przełożyć do pustego garnka i przykryć. Po około 4-5 minutach, frytki z powrotem włożyć do gorącego tłuszczu i dosmażyć. W taki sposób uzyskacie chrupiące z wierzchu, a miękkie w środku frytki, które nie będą ani twarde, ani suche. Frytki po wyjęciu i odsączeniu na papierowym ręczniku, lekko posolić. Do frytek podać majonez i ketchup.
Zobacz także: prosty trik na delikatną i soczystą wieprzowinę na obiad
Polecamy wideo: Kanapki z fast foodów. Dlaczego powinniśmy ich unikać?
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze