Domowe lody orzechowe. O niebo lepsze niż sklepowe

Wydawałoby się, że przygotowanie lodów w domu jest pracochłonne i wymaga wykorzystania specjalnej maszynki. Nic bardziej mylnego. Na deser proponujemy przepyszne kremowe lody z orzechami. Ciekawym akcentem do podkręcenia smaku takich lodów jest dodanie kilku łyżek mocnej, świeżo zaparzonej kawy. Przepis z bloga "Kuchenny kredens".

Domowe lody orzechoweDomowe lody orzechowe
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 200-250 g orzechów włoskich
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 100 ml mleka
  • 130-150 g cukru
  • 4 żółtka
  • opcjonalnie: 2-3 łyżki stołowe mocnej parzonej kawy

Przepis

Orzechy włoskie podpiec lekko w piekarniku lub na suchej patelni. Po ostudzeniu rozdrobnić i zalać gorącą śmietanką z mlekiem. Odstawić na pół godziny a po tym czasie odcisnąć przez serwetę lub drobne sitko. Jeśli nie zależy nam na lodach aksamitnych w konsystencji, można je też całości lub część z nich w lodach zostawić.

Przepis

Cukier utrzeć z żółtkami na puszystą, jasną masę. W tym czasie w rondelku zagotować śmietankę z mlekiem, zdjąć z ognia i energicznie mieszając trzepaczką powoli dodać masę jajeczną. Ciągle mieszając ponownie zagotować na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć. Odstawić do całkowitego wystudzenia i przelać do pojemnika. Wstawić do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny co ok. 30-40 minut zmiksować lub dobrze wymieszać. Pozostawić do całkowitego stężenia.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości