Domowe ciastka gajowego. Zajadał się nimi Harry Potter
Domowe ciastka gajowego, znane także jako rock cakes– ciastka kamyki– wcale nie muszą być twarde jak skała. Dodaje się do nich mniej jajek i cukru niż do zwykłych herbatników i często zawierają suszone owoce. Te kruche smakołyki najlepiej podawać na ciepło z kubkiem świeżo zaparzonej herbaty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
- 1½ szklanki mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki przyprawy do piernika
- 6 łyżek zimnego masła
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- ½ szklanki rodzynek
- Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wyłóż blachę do ciastek pergaminem.
- Przesiej mąkę do średniej miski, dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, wymieszaj. Odstaw na bok.
- Mikserem ucieraj masło z cukrem aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
- Dodaj jajko i zmiksuj całość na jednolitą masę.
- Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i przyprawą do piernika oraz mleko.
- Gdy wszystkie składniki się połączą, wsyp rodzynki.
- Wmieszaj rodzynki do ciasta, ale uważaj, żeby nie mieszać za mocno ani za długo. Ciasto powinno być grudkowate i wydawać się odrobinę za suche.
- Używając dwóch widelców, podziel ciasto na porcje i ponakładaj niekształtne ciastka na blachę wyłożoną pergaminem, zostawiając między nimi mniej więcej 5- centymetrowe odstępy.
- Włóż blachę na górne piętro piekarnika i piecz przez 12–15 minut lub do momentu, aż wystające kawałki zbrązowieją.
- Przełóż ciastka na kratkę do studzenia. Odstaw na 10–20bminut przed podaniem.
Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze