Trwa ładowanie...
d3u4k5l
21-10-2021 10:29

Domowe ciastka gajowego. Zajadał się nimi Harry Potter

Przepis

Domowe ciastka gajowego, znane także jako rock cakes– ciastka kamyki– wcale nie muszą być twarde jak skała. Dodaje się do nich mniej jajek i cukru niż do zwykłych herbatników i często zawierają suszone owoce. Te kruche smakołyki najlepiej podawać na ciepło z kubkiem świeżo zaparzonej herbaty.

d3u4k5l
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Shutterstock
Źródło: Shutterstock, fot: Copyright (c) 2015 MShev/Shutterstock. No use without permission.
Składniki
  • 1½ szklanki mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki przyprawy do piernika
  • 6 łyżek zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
  • ½ szklanki rodzynek
Przepis
  • Rozgrzej piekarnik do 220 st. C i wyłóż blachę do ciastek pergaminem.
  • Przesiej mąkę do średniej miski, dodaj proszek do pieczenia i przyprawę do piernika, wymieszaj. Odstaw na bok.
  • Mikserem ucieraj masło z cukrem aż do uzyskania konsystencji kruszonki.
  • Dodaj jajko i zmiksuj całość na jednolitą masę.
  • Dodaj przesianą mąkę z proszkiem i przyprawą do piernika oraz mleko.
  • Gdy wszystkie składniki się połączą, wsyp rodzynki.
  • Wmieszaj rodzynki do ciasta, ale uważaj, żeby nie mieszać za mocno ani za długo. Ciasto powinno być grudkowate i wydawać się odrobinę za suche.
  • Używając dwóch widelców, podziel ciasto na porcje i ponakładaj niekształtne ciastka na blachę wyłożoną pergaminem, zostawiając między nimi mniej więcej 5- centymetrowe odstępy.
  • Włóż blachę na górne piętro piekarnika i piecz przez 12–15 minut lub do momentu, aż wystające kawałki zbrązowieją.
  • Przełóż ciastka na kratkę do studzenia. Odstaw na 10–20bminut przed podaniem.

Przepis pochodzi z książki Rity Mock Pike "Kuchnia Hogwartu"

  Materiały prasowe
Źródło: Materiały prasowe
Domowe ciastka gajowego. Zajadał się nimi Harry Potter
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
d3u4k5l

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3u4k5l
d3u4k5l
d3u4k5l
d3u4k5l
Więcej tematów
d3u4k5l