Dla każdego coś smacznego
Jeśli jesteśmy fanami prawdziwych, smacznych burgerów, nie musimy ograniczać się do wizyt w restauracjach. Bez problemu przygotujemy to danie w domu, przy okazji mając pewność, że użyte przez nas składniki są zdrowe i nie zawierają konserwantów, polepszaczy smaku i innych szkodliwych substancji.
Burgery zazwyczaj przygotowuje się z wołowiny. Dobrze jest kupić kawałek mięsa w całości i zmielić samodzielnie. Zamiast wołowiny możemy użyć jednak innych gatunków mięsa lub warzyw, jeśli chcemy zjeść coś wegetariańskiego. Oto pięć naszych propozycji na smaczne, nietypowe domowe burgery.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Burger z jalapeno
Ostre papryczki mają tę właściwość, że bardzo przyspieszają przemianę materii. Dlatego dodając je do burgera, nie będziemy czuć się winni, że pozwalamy sobie na bardzo kaloryczną kanapkę. Do zrobienia naszego burgera potrzebujemy: wołowinę, sos Worcestershire, czerwoną cebule, sałatę, kilka marynowanych papryczek jalapeno, majonez, pieprz, sól i bułki gruboziarniste. Wołowinę mielimy niezbyt drobno, dodajemy do niej trochę zimnej wody i wyrabiamy. Nie doprawiamy jej solą. Do majonezu dodajemy łyżeczkę sosu Worcestershire, sól i pieprz, wszystko mieszamy. Uformowane kotlety smażymy na patelni grillowej kilka minut z każdej strony. Bułkę kroimy na pół i podpiekamy. Pieczywo smarujemy sosem, układamy sałatę, cebulę, pokrojone w plasterki papryczki, kotlet, znów papryczki i sos.
Burgery z serem pleśniowym
Wołowina świetnie komponuje się z owocami, a te z kolei znakomicie współgrają z dobrej jakości serem pleśniowym. Wykorzystajmy więc to połączenie smaków. Składniki: mielona wołowina, gruszka, kilka winogron, ostra papryczka chili, kawałek sera pleśniowego, jogurt naturalny, czosnek, koperek, sól, pieprz i bułki. Gruszkę obieramy, kroimy na plasterki, podobnie jak winogrona i ser. Do jogurtu dodajemy posiekane: chili, czosnek i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Kotlety wołowe smażymy, układamy na podgrzanej bułce, na to plasterki owoców, ser i sos. Przykrywamy drugą połówką bułki i podajemy.
Burgery z jarmużem
Jarmuż jest od jakiegoś czasu bardzo popularny. Szczególnie smaczne są zrobione z niego proste chipsy. Aby przygotować naszego burgera, potrzebujemy: mieloną wołowinę, kilka liści jarmużu, kilka pomidorów, szalotkę, czosnek, jogurt naturalny, natkę pietruszki, oliwę, sól i pieprz. Jarmuż kroimy na duże kawałki, skrapiamy oliwą i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C 20 minut. Wyjmujemy odsączamy na papierze kuchennym. Kotlety formujemy, smażymy na grillu. Do jogurtu dodajemy posiekany czosnek, natkę i przyprawy. Na bułce rozsmarowujemy sos, układamy plasterki pomidorów, szalotki, chipsy z jarmużu, kotlet i znów warzywa i sos.
Burger z kaczki
Zamiast wołowiny możemy do zrobienia burgerów użyć mięsa z kaczki. Najlepsza będzie pierś, ale i inne części się nadadzą. Mięso mielimy razem ze skórą, doprawiamy je solą i pieprzem, odstawiamy na kilkanaście minut. Przygotowujemy: ogórki konserwowe, cebulę, boczek wędzony, konfiturę z żurawiny, mielony kolorowy pieprz i bułki. Boczek podpiekamy na chrupko i osączamy na papierze. Z mięsa kaczki formujemy kotlety i smażymy je na małej ilości oleju. Ogórki i cebulę kroimy na plasterki. Bułkę smarujemy żurawiną, układamy warzywa, plasterek boczku, kotlet, znów warzywa i żurawinę.
Burger z soczewicy
Wegetarianie nie muszą rezygnować z burgerów. Mięso doskonale zastąpią warzywa strączkowe, na przykład soczewica. Soczewicę moczymy kilka godzin i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Miksujemy ją, dodajemy posiekaną kolendrę, kmin rzymski, ostrą paprykę, pieprze, jajko i trochę bułki tartej. Masę mieszamy i odstawiamy do lodówki na kilka minut. Formujemy kotlety i pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C. Bułkę podpiekamy, smarujemy musztardą, na to układamy sałatę, pokrojone w plasterki ogórki, kotlet, znów warstwę warzyw i musztardę.