Dodaj musztardę do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy
Mielone kotlety, gotowane młode kotlety z koperkiem i mizeria lub zasmażane buraczki to klasyka polskiej kuchni. W każdym domu mielone przygotowuje się nieco inaczej. Niestety czasem kotlety wychodzą suche i twarde. Wystarczy jednak odrobina musztardy, by całkowicie odmienić smak tradycyjnych mielonych.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju.
- Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, musztardę i starannie wyrabiamy.
- Mięso solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zeszklona cebulę i wyrabiamy raz jeszcze. Odstawiamy na minimum 30 minut.
- Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
- Smażymy na rozgrzanym oleju po około 5-8 minut z każdej strony.
- Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl