Dodaj musztardę do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy

Mielone kotlety, gotowane młode kotlety z koperkiem i mizeria lub zasmażane buraczki to klasyka polskiej kuchni. W każdym domu mielone przygotowuje się nieco inaczej. Niestety czasem kotlety wychodzą suche i twarde. Wystarczy jednak odrobina musztardy, by całkowicie odmienić smak tradycyjnych mielonych.

Dodaj musztardę do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczyDodaj musztardę do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przepis

  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju.
  • Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, musztardę i starannie wyrabiamy.
  • Mięso solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zeszklona cebulę i wyrabiamy raz jeszcze. Odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po około 5-8 minut z każdej strony.
  • Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.
Wybrane dla Ciebie
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Podsmażam na maśle i wbijam jajka. Po takiej jajecznicy mam więcej energii niż elektrownia
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się
Seniorzy powinni jeść jedną dziennie. Pomaga obniżyć cholesterol i opóźnić starzenie się