Trwa ładowanie...
d1zkxdz
13-07-2020 13:00

Dodaj musztardę do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy

Przepis

Mielone kotlety, gotowane młode kotlety z koperkiem i mizeria lub zasmażane buraczki to klasyka polskiej kuchni. W każdym domu mielone przygotowuje się nieco inaczej. Niestety czasem kotlety wychodzą suche i twarde. Wystarczy jednak odrobina musztardy, by całkowicie odmienić smak tradycyjnych mielonych.

d1zkxdz
3.4
(10 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej + bułka do obtoczenia kotletów
  • 4 łyżki mleka
  • cebula
  • 2 łyżki musztardy francuskiej
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
Przepis
  • Cebulę obieramy, kroimy w drobną kosteczkę i szklimy na odrobinie oleju.
  • Bułkę tartą zalewamy mlekiem. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko dodajemy wymieszaną bułkę tartą z mlekiem, musztardę i starannie wyrabiamy.
  • Mięso solimy i pieprzymy do smaku, dodajemy zeszklona cebulę i wyrabiamy raz jeszcze. Odstawiamy na minimum 30 minut.
  • Następnie wilgotnymi rękami formujemy kotlety. Każdy kotlet panierujemy w bułce tartej.
  • Smażymy na rozgrzanym oleju po około 5-8 minut z każdej strony.
  • Podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dodaj musztardę do kotletów mielonych. Efekt cię zaskoczy
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

24
7

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
d1zkxdz
Więcej tematów
d1zkxdz