WAŻNE
TERAZ

Dron spadł koło ich wsi. Mówią, co słychać często w nocy

Dla miłośników frytek i nie tylko. Najlepsze frytkownice

Dostępne na rynku frytkownice to zarówno pojemne urządzenia dla zwolenników beztłuszczowej kuchni, jak i kompaktowe modele o pojemności idealnej dla singla lub pary. Przegląd atrakcyjnych modeli w korzystnych cenach.

Sprężyste i chrupiące frytki można przyrządzić bez tłuszczu w odpowiednim urządzeniu
Źródło zdjęć: © iStock.com

Najlepsza frytkownica – jak wybrać?

Mamy do wyboru setki urządzeń elektrycznych, które służą do przygotowania smażonych i opiekanych potraw. Jednym z najpopularniejszych jest frytkownica. Podstawowe kryterium wyboru to modele tradycyjne, do których wlewamy olej, i beztłuszczowe, czyli zdrowsze. Ważna jest pojemność zbiornika i moc urządzenia, która przekłada się na czas przygotowania potraw. Dla dwóch osób spokojnie wystarczy frytkownica o pojemności do 2 l.

Moc urządzenia określa, jak długo potrawy będą się smażyć — pomoże nam w tym odpowiedni program.

Poza frytkami można w nich przyrządzić także m.in.: warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd. Ogromną popularnością cieszą się też np. frytki z batatów i owoce morza w panierce oraz szeroki wybór rożnego rodzaju przekąsek w tempurze.

Obraz
© unsplash.com

Frytkownica beztłuszczowa – najzdrowszy wybór

Zmniejszenie użycia tłuszczu, który wykorzystujemy do smażenia, nie musi odbywać się kosztem smaku. Taki sprzęt wykorzystuje ciąg wirującego gorącego powietrza, które zapewnia najpierw równomierne przygrzanie potrawy, a następnie jej opieczenie — aż do momentu uzyskania pożądanego efektu zarumienienia.

Większość frytkownic ma praktyczne okienka, które pozwalają kontrolować, jak wygląda nasza potrawa. Jeśli przygotowujemy np. rybę, możemy ją wyjąć, zanim przysmaży się zbyt mocno. Nowoczesne frytkownice mają już w standardzie ergonomiczne uchwyty, filtry przeciwzapachowe w pokrywach, zabezpieczenia przed gorącym olejem i parą. Charakteryzują się też wysoką mocą, co skraca czas przygotowania frytek. Przydatna opcja to możliwość rozmontowania frytkownicy na drobne elementy w celu dokładnego czyszczenia np. w zmywarce.

Obraz
© unsplash.com

Pachnące przekąski w wersji fit – rodzina będzie zachwycona

Niemal każdy kocha frytki. Złociste i smaczne ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą gwarantuje dobra frytkownica. Choć beztłuszczowe urządzenie kupimy nawet poniżej 250 zł, to na uwagę zasługują zaawansowane modele z automatycznym mieszaniem oraz o dużej wydajności. Jeśli uwielbiasz chrupiące smakołyki, ale ogranicza cię dieta, te modele z pewnością cię zadowolą.

Obraz
© unsplash.com

Jak przeliczyć pojemność frytkownicy na kilogramy frytek?

Frytki robimy w domu lub kupujemy mrożone na kilogramy. Z kolei pojemność zbiornika frytkownicy jest mierzona w litrach. Zasada jest prosta: aby przygotować kilogram frytek z paczki lub frytki z kilograma ziemniaków (po obraniu) potrzebujemy frytkownicę o pojemności minimum 1,8 l. Najpopularniejsze modele frytkownic mają pojemność około 2,5 l, co pozwoli przygotować porcję frytek o wadze 1,5 kg. Wystarczy na solidne porcje dla całej rodziny. Dla jednej osoby świetnie sprawdzą się nawet najmniejsze modele:

Dla rodzin o dużych potrzebach przyda się frytkownica profesjonalna, o pojemności powyżej 3 litrów:

frytki ziemniaki
© 123RF

Wybrane dla Ciebie

Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki