Dla miłośników frytek i nie tylko. Najlepsze frytkownice

Dostępne na rynku frytkownice to zarówno pojemne urządzenia dla zwolenników beztłuszczowej kuchni, jak i kompaktowe modele o pojemności idealnej dla singla lub pary. Przegląd atrakcyjnych modeli w korzystnych cenach.

Sprężyste i chrupiące frytki można przyrządzić bez tłuszczu w odpowiednim urządzeniu
Źródło zdjęć: © iStock.com

Najlepsza frytkownica – jak wybrać?

Mamy do wyboru setki urządzeń elektrycznych, które służą do przygotowania smażonych i opiekanych potraw. Jednym z najpopularniejszych jest frytkownica. Podstawowe kryterium wyboru to modele tradycyjne, do których wlewamy olej, i beztłuszczowe, czyli zdrowsze. Ważna jest pojemność zbiornika i moc urządzenia, która przekłada się na czas przygotowania potraw. Dla dwóch osób spokojnie wystarczy frytkownica o pojemności do 2 l.

Moc urządzenia określa, jak długo potrawy będą się smażyć — pomoże nam w tym odpowiedni program.

Poza frytkami można w nich przyrządzić także m.in.: warzywa, potrawy z panierką, mięso, ryby itd. Ogromną popularnością cieszą się też np. frytki z batatów i owoce morza w panierce oraz szeroki wybór rożnego rodzaju przekąsek w tempurze.

Obraz
© unsplash.com

Frytkownica beztłuszczowa – najzdrowszy wybór

Zmniejszenie użycia tłuszczu, który wykorzystujemy do smażenia, nie musi odbywać się kosztem smaku. Taki sprzęt wykorzystuje ciąg wirującego gorącego powietrza, które zapewnia najpierw równomierne przygrzanie potrawy, a następnie jej opieczenie — aż do momentu uzyskania pożądanego efektu zarumienienia.

Większość frytkownic ma praktyczne okienka, które pozwalają kontrolować, jak wygląda nasza potrawa. Jeśli przygotowujemy np. rybę, możemy ją wyjąć, zanim przysmaży się zbyt mocno. Nowoczesne frytkownice mają już w standardzie ergonomiczne uchwyty, filtry przeciwzapachowe w pokrywach, zabezpieczenia przed gorącym olejem i parą. Charakteryzują się też wysoką mocą, co skraca czas przygotowania frytek. Przydatna opcja to możliwość rozmontowania frytkownicy na drobne elementy w celu dokładnego czyszczenia np. w zmywarce.

Obraz
© unsplash.com

Pachnące przekąski w wersji fit – rodzina będzie zachwycona

Niemal każdy kocha frytki. Złociste i smaczne ziemniaki pokrojone w słupki najlepiej smakują przygotowane w wysokiej temperaturze, którą gwarantuje dobra frytkownica. Choć beztłuszczowe urządzenie kupimy nawet poniżej 250 zł, to na uwagę zasługują zaawansowane modele z automatycznym mieszaniem oraz o dużej wydajności. Jeśli uwielbiasz chrupiące smakołyki, ale ogranicza cię dieta, te modele z pewnością cię zadowolą.

Obraz
© unsplash.com

Jak przeliczyć pojemność frytkownicy na kilogramy frytek?

Frytki robimy w domu lub kupujemy mrożone na kilogramy. Z kolei pojemność zbiornika frytkownicy jest mierzona w litrach. Zasada jest prosta: aby przygotować kilogram frytek z paczki lub frytki z kilograma ziemniaków (po obraniu) potrzebujemy frytkownicę o pojemności minimum 1,8 l. Najpopularniejsze modele frytkownic mają pojemność około 2,5 l, co pozwoli przygotować porcję frytek o wadze 1,5 kg. Wystarczy na solidne porcje dla całej rodziny. Dla jednej osoby świetnie sprawdzą się nawet najmniejsze modele:

Dla rodzin o dużych potrzebach przyda się frytkownica profesjonalna, o pojemności powyżej 3 litrów:

frytki ziemniaki
© 123RF

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów