Dietetyczka wymienia 3 produkty, które mają wpływ na nowotwory. Wielu z nas je codziennie, a lepiej z nich zrezygnować

To, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień, ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Może nawet pomóc uchronić się przed najgroźniejszymi chorobami. Dietetyczka mówi wprost, których produktów unikać, bo sprzyjają zachorowaniu na raka.

Codzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowieCodzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | T222222.77777
Dorota Gepert

Dr Paulina Ihnatowicz to dietetyczka z 10-letnim doświadczeniem. Podkreśla, że z powodzeniem odchudza kobiety. Prowadzi też profil w mediach społecznościowych. W jednym z filmików wypowiedziała się na temat produktów pronowotworowych. Niestety, niektóre z nich często jemy nawet codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Ten produkty "karmią" raka

Uważaj nawet na małe dawki

Dietetyczka na początku listy umieściła alkohol. Podkreśla, że jest zwolenniczką, by sięgać po niego sporadycznie i w minimalnych ilościach, bo każda dawka działa pronowotworowo. To jedna z najsilniejszych substancji kancerogennych, która ma wpływ na wiele nowotworów. Spożywany w nadmiarze może doprowadzić do raka przełyku, żołądka, trzustki czy wątroby. Zwiększa też ryzyko nowotworu jelita grubego.

Ogranicz czerwone mięso

Na drugim miejscu dietetyczka wymienia czerwone mięso. Precyzuje, że chodzi jej przede wszystkim o to wysoko przetworzone. Ekspertka spodziewa się tu niezbyt miłych reakcji, bo wiele osób je na co dzień szynkę, kabanosy czy parówki. Kiedy są wędzone, w procesie produkcji powstaje wiele niekorzystnych substancji, chociażby nitrozaminy. W komentarzach pojawiły się pytania, czy trzeba wykreślić czerwone mięso z menu na stałe. Dietetyczka napisała, że nie, ale lepiej przygotowywać je w inny sposób i jako przykład podała gotowanie.

Są w codziennej diecie

Na trzecim miejscu uplasowała się żywność przetworzona. Niestety sięgamy po nią coraz częściej, bo jest łatwo dostępna i ułatwia przygotowywanie posiłków, jednak jej wpływ na zdrowie jest fatalny. Takie produkty przechodzą obróbkę termiczną, zawierają sztuczne substancje, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Składników naturalnych często mają niewiele, za to ich termin ważności jest bardzo długi. Wśród nich są słone przekąski, gotowe dania, napoje.

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika