Dietetyczka wymienia 3 produkty, które mają wpływ na nowotwory. Wielu z nas je codziennie, a lepiej z nich zrezygnować

To, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień, ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Może nawet pomóc uchronić się przed najgroźniejszymi chorobami. Dietetyczka mówi wprost, których produktów unikać, bo sprzyjają zachorowaniu na raka.

Codzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowieCodzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | T222222.77777
Dorota Gepert

Dr Paulina Ihnatowicz to dietetyczka z 10-letnim doświadczeniem. Podkreśla, że z powodzeniem odchudza kobiety. Prowadzi też profil w mediach społecznościowych. W jednym z filmików wypowiedziała się na temat produktów pronowotworowych. Niestety, niektóre z nich często jemy nawet codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Ten produkty "karmią" raka

Uważaj nawet na małe dawki

Dietetyczka na początku listy umieściła alkohol. Podkreśla, że jest zwolenniczką, by sięgać po niego sporadycznie i w minimalnych ilościach, bo każda dawka działa pronowotworowo. To jedna z najsilniejszych substancji kancerogennych, która ma wpływ na wiele nowotworów. Spożywany w nadmiarze może doprowadzić do raka przełyku, żołądka, trzustki czy wątroby. Zwiększa też ryzyko nowotworu jelita grubego.

Ogranicz czerwone mięso

Na drugim miejscu dietetyczka wymienia czerwone mięso. Precyzuje, że chodzi jej przede wszystkim o to wysoko przetworzone. Ekspertka spodziewa się tu niezbyt miłych reakcji, bo wiele osób je na co dzień szynkę, kabanosy czy parówki. Kiedy są wędzone, w procesie produkcji powstaje wiele niekorzystnych substancji, chociażby nitrozaminy. W komentarzach pojawiły się pytania, czy trzeba wykreślić czerwone mięso z menu na stałe. Dietetyczka napisała, że nie, ale lepiej przygotowywać je w inny sposób i jako przykład podała gotowanie.

Są w codziennej diecie

Na trzecim miejscu uplasowała się żywność przetworzona. Niestety sięgamy po nią coraz częściej, bo jest łatwo dostępna i ułatwia przygotowywanie posiłków, jednak jej wpływ na zdrowie jest fatalny. Takie produkty przechodzą obróbkę termiczną, zawierają sztuczne substancje, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Składników naturalnych często mają niewiele, za to ich termin ważności jest bardzo długi. Wśród nich są słone przekąski, gotowe dania, napoje.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja