Dietetyczka wymienia 3 produkty, które mają wpływ na nowotwory. Wielu z nas je codziennie, a lepiej z nich zrezygnować

To, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień, ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Może nawet pomóc uchronić się przed najgroźniejszymi chorobami. Dietetyczka mówi wprost, których produktów unikać, bo sprzyjają zachorowaniu na raka.

Codzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowieCodzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | T222222.77777
Dorota Gepert
2

Dr Paulina Ihnatowicz to dietetyczka z 10-letnim doświadczeniem. Podkreśla, że z powodzeniem odchudza kobiety. Prowadzi też profil w mediach społecznościowych. W jednym z filmików wypowiedziała się na temat produktów pronowotworowych. Niestety, niektóre z nich często jemy nawet codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Ten produkty "karmią" raka

Uważaj nawet na małe dawki

Dietetyczka na początku listy umieściła alkohol. Podkreśla, że jest zwolenniczką, by sięgać po niego sporadycznie i w minimalnych ilościach, bo każda dawka działa pronowotworowo. To jedna z najsilniejszych substancji kancerogennych, która ma wpływ na wiele nowotworów. Spożywany w nadmiarze może doprowadzić do raka przełyku, żołądka, trzustki czy wątroby. Zwiększa też ryzyko nowotworu jelita grubego.

Ogranicz czerwone mięso

Na drugim miejscu dietetyczka wymienia czerwone mięso. Precyzuje, że chodzi jej przede wszystkim o to wysoko przetworzone. Ekspertka spodziewa się tu niezbyt miłych reakcji, bo wiele osób je na co dzień szynkę, kabanosy czy parówki. Kiedy są wędzone, w procesie produkcji powstaje wiele niekorzystnych substancji, chociażby nitrozaminy. W komentarzach pojawiły się pytania, czy trzeba wykreślić czerwone mięso z menu na stałe. Dietetyczka napisała, że nie, ale lepiej przygotowywać je w inny sposób i jako przykład podała gotowanie.

Są w codziennej diecie

Na trzecim miejscu uplasowała się żywność przetworzona. Niestety sięgamy po nią coraz częściej, bo jest łatwo dostępna i ułatwia przygotowywanie posiłków, jednak jej wpływ na zdrowie jest fatalny. Takie produkty przechodzą obróbkę termiczną, zawierają sztuczne substancje, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Składników naturalnych często mają niewiele, za to ich termin ważności jest bardzo długi. Wśród nich są słone przekąski, gotowe dania, napoje.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Kiedyś Polacy jedli na potęgę. Dziś mało kto pamięta, jak smakuje, choć pomaga schudnąć
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tępiona jak chwast. Niewielu wie, że odtruwa organizm i redukuje stany zapalne
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Tylko 1 łyżka o poranku. Jelita się oczyszczą, a brzuch będzie bardziej płaski
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można jeść pestki arbuza? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Piję przed posiłkami sok z tego owocu. Nie straszne mi już skoki cukru
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najzdrowszy owoc. Opóźnia starzenie i sprawia, że mózg pracuje jak komputer
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Najczęstsze błędy przy kiszeniu ogórków. To dlatego są puste w środku i miękkie
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
W sezonie Polacy jedzą na potęgę. Mało kto wie, jak wpływają na organizm
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich