Trwa ładowanie...

Dietetyczka wymienia 3 produkty, które mają wpływ na nowotwory. Wielu z nas je codziennie, a lepiej z nich zrezygnować

To, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień, ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Może nawet pomóc uchronić się przed najgroźniejszymi chorobami. Dietetyczka mówi wprost, których produktów unikać, bo sprzyjają zachorowaniu na raka.

Codzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowieCodzienna dieta ma olbrzymi wpływ na zdrowieŹródło: Adobe Stock, fot: T222222.77777
d3ylovk
d3ylovk

Dr Paulina Ihnatowicz to dietetyczka z 10-letnim doświadczeniem. Podkreśla, że z powodzeniem odchudza kobiety. Prowadzi też profil w mediach społecznościowych. W jednym z filmików wypowiedziała się na temat produktów pronowotworowych. Niestety, niektóre z nich często jemy nawet codziennie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników

Ten produkty "karmią" raka

Uważaj nawet na małe dawki

Dietetyczka na początku listy umieściła alkohol. Podkreśla, że jest zwolenniczką, by sięgać po niego sporadycznie i w minimalnych ilościach, bo każda dawka działa pronowotworowo. To jedna z najsilniejszych substancji kancerogennych, która ma wpływ na wiele nowotworów. Spożywany w nadmiarze może doprowadzić do raka przełyku, żołądka, trzustki czy wątroby. Zwiększa też ryzyko nowotworu jelita grubego.

Ogranicz czerwone mięso

Na drugim miejscu dietetyczka wymienia czerwone mięso. Precyzuje, że chodzi jej przede wszystkim o to wysoko przetworzone. Ekspertka spodziewa się tu niezbyt miłych reakcji, bo wiele osób je na co dzień szynkę, kabanosy czy parówki. Kiedy są wędzone, w procesie produkcji powstaje wiele niekorzystnych substancji, chociażby nitrozaminy. W komentarzach pojawiły się pytania, czy trzeba wykreślić czerwone mięso z menu na stałe. Dietetyczka napisała, że nie, ale lepiej przygotowywać je w inny sposób i jako przykład podała gotowanie.

d3ylovk

Są w codziennej diecie

Na trzecim miejscu uplasowała się żywność przetworzona. Niestety sięgamy po nią coraz częściej, bo jest łatwo dostępna i ułatwia przygotowywanie posiłków, jednak jej wpływ na zdrowie jest fatalny. Takie produkty przechodzą obróbkę termiczną, zawierają sztuczne substancje, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Składników naturalnych często mają niewiele, za to ich termin ważności jest bardzo długi. Wśród nich są słone przekąski, gotowe dania, napoje.

d3ylovk
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ylovk
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj