Dietetyczka wymienia 3 produkty, które mają wpływ na nowotwory. Wielu z nas je codziennie, a lepiej z nich zrezygnować
To, w jaki sposób odżywiamy się na co dzień, ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Może nawet pomóc uchronić się przed najgroźniejszymi chorobami. Dietetyczka mówi wprost, których produktów unikać, bo sprzyjają zachorowaniu na raka.
Dr Paulina Ihnatowicz to dietetyczka z 10-letnim doświadczeniem. Podkreśla, że z powodzeniem odchudza kobiety. Prowadzi też profil w mediach społecznościowych. W jednym z filmików wypowiedziała się na temat produktów pronowotworowych. Niestety, niektóre z nich często jemy nawet codziennie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Sałatka Waldorf to hit światowych restauracji. Przygotujesz ją z prostych składników
Ten produkty "karmią" raka
Uważaj nawet na małe dawki
Dietetyczka na początku listy umieściła alkohol. Podkreśla, że jest zwolenniczką, by sięgać po niego sporadycznie i w minimalnych ilościach, bo każda dawka działa pronowotworowo. To jedna z najsilniejszych substancji kancerogennych, która ma wpływ na wiele nowotworów. Spożywany w nadmiarze może doprowadzić do raka przełyku, żołądka, trzustki czy wątroby. Zwiększa też ryzyko nowotworu jelita grubego.
Trwa ładowanie wpisu: instagram
Ogranicz czerwone mięso
Na drugim miejscu dietetyczka wymienia czerwone mięso. Precyzuje, że chodzi jej przede wszystkim o to wysoko przetworzone. Ekspertka spodziewa się tu niezbyt miłych reakcji, bo wiele osób je na co dzień szynkę, kabanosy czy parówki. Kiedy są wędzone, w procesie produkcji powstaje wiele niekorzystnych substancji, chociażby nitrozaminy. W komentarzach pojawiły się pytania, czy trzeba wykreślić czerwone mięso z menu na stałe. Dietetyczka napisała, że nie, ale lepiej przygotowywać je w inny sposób i jako przykład podała gotowanie.
Są w codziennej diecie
Na trzecim miejscu uplasowała się żywność przetworzona. Niestety sięgamy po nią coraz częściej, bo jest łatwo dostępna i ułatwia przygotowywanie posiłków, jednak jej wpływ na zdrowie jest fatalny. Takie produkty przechodzą obróbkę termiczną, zawierają sztuczne substancje, konserwanty czy wzmacniacze smaku. Składników naturalnych często mają niewiele, za to ich termin ważności jest bardzo długi. Wśród nich są słone przekąski, gotowe dania, napoje.