Dietetyk ostrzega Polaków. Codziennie sięgamy po te produkty, a zwiększają ryzyko raka

Dr Bartek Kulczyński twierdzi, że to, w jaki sposób się odżywiamy, ma olbrzymi wpływ na nasze zdrowie. Odpowiednia dieta może uchronić nas przed wieloma chorobami. Podpowiada, jakich produktów unikać, by zmniejszyć obawę przed nowotworami.

Na liście dietetyka znalazły się także chipsyNa liście dietetyka znalazły się także chipsy
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Dorota Gepert

Bartek Kulczyński jest dietetykiem oraz doktorem technologii żywności i żywienia. Na swoim kanale na YouTube publikuje filmiki, w których opowiada, jak powinna wyglądać zdrowa dieta i co jeść na co dzień, by zachować dobrą kondycję. W jednym z nich poruszył bardzo ważny temat. Wskazał produkty i substancje, które spożywane w nadmiarze, mogą zwiększyć ryzyko zachorowania na raka. Warto je ograniczać w swoim jadłospisie, ale ważny jest tu zdrowy rozsądek. Nie chodzi o to, by z nich rezygnować, ale zwracać uwagę na spożywaną ilość.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Sałatka marokańska pełna smaku! Te kolory zachęcają do spróbowania

Produkty, które zwiększają ryzyko raka

Słodycze, wyroby cukiernicze, napoje słodzone. Wyróżnia je duża zawartość cukru. Chociaż sam cukier nie został zakwalifikowany jako substancja rakotwórcza, to jego nadmiar w organizmie doprowadza do szeregu niekorzystnych reakcji, które przyczyniają się do powstawania komórek nowotworowych. Według badań u osób jedzących na co dzień duże ilości słodyczy ryzyko zachorowania na raka zwiększa się o 37 proc.

Aspartam. To najczęściej stosowana sztuczna substancja słodząca, która wciąż budzi kontrowersje. Wielu naukowców twierdzi, że może mieć działanie rakotwórcze. Jego dzienna dawka uważana za bezpieczną to 40 miligramów na kilogram masy ciała. Spożywany w małych ilościach jest więc bezpieczny dla zdrowia. Jednak dr Bartek Kulczyński radzi, by bardzo uważać na ten słodzik, który jest w składzie wielu napojów.

Frytki i chipsy ziemniaczane. Znalazły się na tej liście ze względu na zawartość akrylamidu, czyli substancji powstającej podczas smażenia, pieczenia i prażenia. Ten związek może zwiększać ryzyko rozwoju nowotworów, zwłaszcza nerek czy piersi.

Napoje o wysokiej temperaturze. Dietetyk ma tu na myśli kawę, herbatę, a także zupy, których temperatura przekracza 65 stopni Celsjusza. Badania wykazały, że spożywanie bardzo gorących płynów może uszkadzać nabłonek przełyku, zwiększając ryzyko raka płaskonabłonkowego nawet dwukrotnie.

Żywność puszkowana. Do produkcji puszek często stosuje się substancję o nazwie bisfenol A. Chroni ona przed korozją, ale nie jest obojętna dla naszego zdrowia. Według badań może przenikać do żywności.

Produkty bogate w sól. Dietetyk nie poleca zwłaszcza tych o niskiej wartości odżywczej, takie jak sosy i zupy w proszku, chipsy, kostki rosołowe czy solone krakersy. Do tej grupy zalicza także niskiej jakości wyroby mięsne: wędliny, kiełbasy, pasztety, a także sosy sojowe i serki topione. Nadmierne spożycie soli może przyczyniać się do rozwoju raka żołądka.

Czerwone mięso. Ekspert ostrzega zwłaszcza przed tym wysokoprzetworzonym i poddanym obróbce termicznej w wysokiej temperaturze. W takim mięsie powstają związki, które mogą mieć wpływ na powstanie raka jelita grubego. Dietetyk podkreśla, że nie trzeba rezygnować z wołowiny, ale lepiej postawić na zróżnicowaną dietę, w której jest miejsce także na drób, a zwłaszcza ryby.

Produkty z oznakami pleśni. Mogą one znacznie zwiększyć ryzyko raka wątroby. Toksyny pleśni mogą kryć się w orzeszkach czy nasionach. Dlatego ekspert zaleca, by kupować je w formie paczkowanej i przechowywać w suchych miejscach.

Napoje alkoholowe. Spożywane w nadmiarze mają wpływ na wystąpienie wielu nowotworów. Ekspert podkreśla, że alkohol i papierosy to szczególnie niebezpieczne połączenie. Zmiany nowotworowe mogą się wtedy nasilać.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja