Dieta dla ucznia. Musi być zdrowa i dodawać energii

Każdy powinien zdrowo się odżywiać, ale uczniów ta zasada dotyczy szczególnie. Przyswajanie dużej ilości wiedzy kosztuje nasz organizm dużo energii, czasami więcej niż wysiłek fizyczny.

Drugie śniadanie powinno być pełnowartościowe i smaczne.
Źródło zdjęć: © 123RF

Ważne, aby energię do nauki pozyskiwać z właściwych produktów. Nie z takich, które dadzą nam jednorazowego ''kopa'' energetycznego, a potem ich działanie nagle gwałtownie spadnie, powodując np. senność. Tak właśnie działają na nas słodycze i wysoka ilość zawartych w nich prostych węglowodanów. Lepsze kalorie zapewni garść orzechów. Są antyutleniaczami, zawierają witaminy, błonnik, zdrowe tłuszcze.

Ważną rolę w diecie ucznia odgrywa drugie śniadanie, które zabiera ze sobą do szkoły. Z tym posiłkiem w tornistrach polskich dzieci wciąż bywa różnie. Często funkcję drugiego śniadania pełni mityczna ''drożdzówka''. Jak przekonuje dietetyczka Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ważne jest, aby to zdrowa opcja była standardem, a słodka przekąska - przyjemnym wyjątkiem.

- Drożdżówka nie jest produktem pierwszego wyboru ze względu na brak wartości odżywczyczych. Od czasu do czasu można na nią sobie pozwolić. Na co dzień polecam dobrze skomponowaną kanapkę, zaczynając oczywiście od dobrego pieczywa. Nie musi to być od razu chleb razowy na zakwasie, ale już pieczywo typu graham będzie zdrowsze od bułki kajzerki. Co do środka? Postawmy może na coś więcej niż nieśmiertelny plasterek sera i szynki - np. pasty warzywne, co nie oznacza tylko hummusu. Wykorzystajmy to, co mamy sezonowego, bo często tego nie doceniamy. Dla młodszych dzieci dobrą opcją jest pokrojenie warzyw osobno: np. papryki w słupki, do tego ogórki, pomidorki koktajlowe. Będzie to dla nich znacznie atrakcyjniejsze niż rozmiękczona przez pomidora bułka - dodaje specjalistka z poradni ''Dietosfera''.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane