Dieta dla ucznia. Musi być zdrowa i dodawać energii

Każdy powinien zdrowo się odżywiać, ale uczniów ta zasada dotyczy szczególnie. Przyswajanie dużej ilości wiedzy kosztuje nasz organizm dużo energii, czasami więcej niż wysiłek fizyczny.

Drugie śniadanie powinno być pełnowartościowe i smaczne.
Źródło zdjęć: © 123RF

Ważne, aby energię do nauki pozyskiwać z właściwych produktów. Nie z takich, które dadzą nam jednorazowego ''kopa'' energetycznego, a potem ich działanie nagle gwałtownie spadnie, powodując np. senność. Tak właśnie działają na nas słodycze i wysoka ilość zawartych w nich prostych węglowodanów. Lepsze kalorie zapewni garść orzechów. Są antyutleniaczami, zawierają witaminy, błonnik, zdrowe tłuszcze.

Ważną rolę w diecie ucznia odgrywa drugie śniadanie, które zabiera ze sobą do szkoły. Z tym posiłkiem w tornistrach polskich dzieci wciąż bywa różnie. Często funkcję drugiego śniadania pełni mityczna ''drożdzówka''. Jak przekonuje dietetyczka Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, ważne jest, aby to zdrowa opcja była standardem, a słodka przekąska - przyjemnym wyjątkiem.

- Drożdżówka nie jest produktem pierwszego wyboru ze względu na brak wartości odżywczyczych. Od czasu do czasu można na nią sobie pozwolić. Na co dzień polecam dobrze skomponowaną kanapkę, zaczynając oczywiście od dobrego pieczywa. Nie musi to być od razu chleb razowy na zakwasie, ale już pieczywo typu graham będzie zdrowsze od bułki kajzerki. Co do środka? Postawmy może na coś więcej niż nieśmiertelny plasterek sera i szynki - np. pasty warzywne, co nie oznacza tylko hummusu. Wykorzystajmy to, co mamy sezonowego, bo często tego nie doceniamy. Dla młodszych dzieci dobrą opcją jest pokrojenie warzyw osobno: np. papryki w słupki, do tego ogórki, pomidorki koktajlowe. Będzie to dla nich znacznie atrakcyjniejsze niż rozmiękczona przez pomidora bułka - dodaje specjalistka z poradni ''Dietosfera''.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika