Czytamy etykiety: co to jest syrop cukru inwertowanego

Jest bazą sztucznego miodu, znajdziemy go również w składzie galaretek, dżemów, nadziewanych czekolad czy niektórych alkoholi. Syrop cukru inwertowanego zapewnia produktom słodycz, nadaje właściwą konsystencję, przedłuża ich trwałość i… fatalnie wpływa na nasze zdrowie.

Syrop cukru inwertowanego ma płynną konsystencję i lekko słomkową barwę
Źródło zdjęć: © 123RF

Słodki jest pierwszym z pięciu smaków, z jakim stykamy się zaraz po narodzinach. Dostarcza go zawarta w mleku matki laktoza, będąca synonimem bezpieczeństwa, ciepła i wyjątkowej więzi. Nic dziwnego, że przez całe życie słodycz automatycznie kojarzymy z przyjemnością i poszukujemy jej w spożywanych pokarmach.

Pożądanego smaku dostarcza zazwyczaj cukier pozyskiwany z buraków cukrowych lub trzciny cukrowej. Jednak w produktach spożywczych coraz częściej pojawiają się także inne słodziki, niekiedy mające sprawiać wrażenie, że są zdrowsze od sacharozy, której negatywny wpływ na zdrowie nie podlega już żadnej dyskusji. Jednym z takich dodatków stał się w ostatnich latach cukier inwertowany.

Jest produktem hydrolizy sacharozy (a ściślej wodnego roztworu cukrowego) i jej rozkładu na cukry proste (glukozę i fruktozę). Proces przyspiesza katalizator, czyli słaby kwas (solny lub mlekowy), ewentualnie enzym inwertazy znajdujący się w drożdżach.

Zobacz też: Mężczyźni potrzebują czterech rzeczy". Joanna Przetakiewicz w szczerej rozmowie z Hanną Lis

Na rynku dostępny jest cukier inwertowany w trzech podstawowych rodzajach: płynnego cukru (wodny roztwór o niewielkiej zawartości cukru inwertowanego, nie przekraczającej 3 proc.), płynny cukier inwertowany (zawartość cukru inwertowanego sięga 50 proc.) oraz syrop cukru inwertowanego – najsilniejszy roztwór, niekiedy częściowo skrystalizowany, o zawartości cukru inwertowanego znacznie przekraczającej 50 proc.

Tego typu produkty raczej nie są przeznaczone do użytku domowego. Znajdziemy je natomiast w składzie licznych artykułów spożywczych. Syropem cukru inwertowanego często dokarmia się również pszczele rodziny, dzięki czemu owady w lepszej formie mogą przetrwać zimę.

Syrop cukru inwertowanego – gdzie go znajdziemy

Syrop cukru inwertowanego ma płynną konsystencję i lekko słomkową barwę. W porównaniu do sacharozy jest słodszy, lepiej rozpuszcza się w wodzie, wolniej krystalizuje i wykazuje niską higroskopijność (zdolność do wchłaniania wilgoci). Dzięki jego dodatkowi produkty nabierają gładszej konsystencji, lepszej tekstury, wolniej wysychają oraz dłużej zachowują świeżość.

Inwertowanego słodzika najczęściej używa się w cukiernictwie, piekarnictwie i przetwórstwie owoców. Znajdziemy go w składzie syropów, galaretek, dżemów, konfitur, powideł, cukierków o miękkim lub płynnym nadzieniu, czekolad nadziewanych, marcepanu, alkoholi (ginu, ciemnych piw, win musujących), a także ciemnego pieczywa.

Cukier inwertowany stanowi bazę sztucznego miodu. Jest wówczas doprawiany sztucznymi aromatami (np. esencją miodową) i barwiony (zazwyczaj karmelem), a na koniec poddawany krystalizacji.

Po syrop cukru inwertowanego chętnie sięgają cukiernicy. Służy m.in. do wyrobu ganache, czyli aksamitnego kremu z czekolady i śmietany, który świetnie sprawdza się zarówno jako nadzienie, jak i polewa ciast czy tortów.

Wpływ cukru inwertowanego na zdrowie

Warto wiedzieć, że nadmierne spożycie syropu cukru inwertowanego dzieła na nasze zdrowie równie niekorzystnie, co nadużywanie sacharozy lub syropu glukozowo-fruktozowego, od którego różni się jedynie proporcjami fruktozy i glukozy (w cukrze inwertowanym stosunek tych związków wynosi 1:1).

Czym to grozi? Sprzyja otłuszczeniu narządów wewnętrznych i prowadzi do nadwagi w jej najbardziej niebezpiecznej odmianie – otyłości trzewnej. Badania wykazały, że cukier inwertowany może przyczyniać się do powstania insulinooporności tkanek i zwiększać ryzyko zachorowania na cukrzycę typu II. Ponadto zakwasza organizm, sprzyja rozwojowi grzybów i drożdżaków, zwiększa ryzyko próchnicy zębów, stanów zapalnych przyzębia czy paradontozy, zakłóca gospodarkę hormonalną i jest czynnikiem powodującym niewydolność układu immunologicznego. Udowodniono jednoznaczny związek między nadmiernym spożyciem cukru a chorobami serca i układu krążenia, a także rozwojem ADHD u dzieci i agresji u młodzieży.

Fruktoza, stanowiąca istotny składnik syropu cukru inwertowanego, jest przetwarzana tylko w wątrobie. W wyniku jej metabolizmu powstają: kwas moczowy (duże stężenie tego związku powoduje dnę moczanową) i trójglicerydy, które przyczyniają się do zachorowania na miażdżycę i inne choroby układu sercowo-naczyniowego.

Cukier inwertowany może prowadzić do zaburzenia naturalnej równowagi mikroflory jelitowej i pracy jelit, czego konsekwencją stają się zaburzenia układu trawiennego.
Produktu powinny unikać osoby cierpiące na wrodzoną nietolerancję fruktozy – chorobę genetyczną, w której występuje niedobór lub całkowity brak enzymu odpowiadającego za metabolizm tego cukru prostego w wątrobie. Spożywanie cukru inwertowanego może wywoływać u nich hipoglikemię, bóle brzucha, wymioty lub infekcje dróg moczowych.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę