Czy wiesz, jak rozpoznać i przyrządzić opieńki?

Opieńki, a dokładniej opieńki miodowe, to popularne jadalne grzyby, które możemy spotkać w lasach w niemal całej Polsce. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że zasiedlają pnie drzew, zarówno żywych, jak i powalonych. Największy wysyp opieńków jest od września do listopada. Opieńki nadają się do gotowania, smażenia oraz marynowania.

OpieńkiOpieńki to smaczne jadalne grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak rozpoznać opieńki?

Opieńki rosną w gromadach. Wyróżnia się trzy rodzaje opieńki: opieńkę miodową, opieńkę ciemną oraz opieńkę bezpierścieniową. Najpopularniejsza jest opieńka miodowa. Jej inne nazwy to opieńka brzozowa, opieniek, podpieniek i pierścianka. Opieńki mogą osiągać wysokość nawet 18 cm. Mają niewielkie kapelusze. Trzon jest najczęściej żółty lub jasnobrązowy.

Opieńka ciemna ma czerwonobrązowy lub cielisty kapelusz. Rośnie jedynie w lasach iglastych. Może osiągać średnicę nawet do 8 cm. Na powierzchni kapelusza znajdują się charakterystyczne łuski. Blaszki są kremoworóżowe i posiadają mięsisty pierścień na trzonie.

Natomiast opieńka bezpierścieniowa posiada rdzawobrązowy lub żółtokarmelowy kapelusz, który może być delikatnie wywinięty do dołu. Ten rodzaj opieniek jest dość rzadki, możemy go spotkać przede wszystkim w lasach bukowych.

Mrożenie grzybów. Jak się do tego zabrać?

Jak długo gotować opieńki?

Nie zaleca się jedzenia surowych opieniek. Grozi to zatruciem i innymi przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Poza tym surowe opieńki mają nieprzyjemny zapach. W kuchni wykorzystuje się zazwyczaj same kapelusze tych grzybów, trzony nie są zbyt smaczne.

Po przyniesieniu opieniek do domu, grzyby należy dokładnie oczyścić, usunąć trzonki, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. następnie odcedzamy grzyby i przepłukujemy zimną wodą. tak przygotowane nadają się do dalszej obróbki.

Jak przyrządzić opieńki?

Opieńki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić czy gotować. Nadają się aromatycznych do zup i sosów. Większe okazy można panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety schabowe. Doskonale sprawdzą się również jako farsz do pierogów czy krokietów, a także jako dodatek do mięs, bigosu, sałatek czy jajecznicy. Opieńki nadają się także do marynowania.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść