Czy wiesz, jak rozpoznać i przyrządzić opieńki?

Opieńki, a dokładniej opieńki miodowe, to popularne jadalne grzyby, które możemy spotkać w lasach w niemal całej Polsce. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że zasiedlają pnie drzew, zarówno żywych, jak i powalonych. Największy wysyp opieńków jest od września do listopada. Opieńki nadają się do gotowania, smażenia oraz marynowania.

OpieńkiOpieńki to smaczne jadalne grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak rozpoznać opieńki?

Opieńki rosną w gromadach. Wyróżnia się trzy rodzaje opieńki: opieńkę miodową, opieńkę ciemną oraz opieńkę bezpierścieniową. Najpopularniejsza jest opieńka miodowa. Jej inne nazwy to opieńka brzozowa, opieniek, podpieniek i pierścianka. Opieńki mogą osiągać wysokość nawet 18 cm. Mają niewielkie kapelusze. Trzon jest najczęściej żółty lub jasnobrązowy.

Opieńka ciemna ma czerwonobrązowy lub cielisty kapelusz. Rośnie jedynie w lasach iglastych. Może osiągać średnicę nawet do 8 cm. Na powierzchni kapelusza znajdują się charakterystyczne łuski. Blaszki są kremoworóżowe i posiadają mięsisty pierścień na trzonie.

Natomiast opieńka bezpierścieniowa posiada rdzawobrązowy lub żółtokarmelowy kapelusz, który może być delikatnie wywinięty do dołu. Ten rodzaj opieniek jest dość rzadki, możemy go spotkać przede wszystkim w lasach bukowych.

Mrożenie grzybów. Jak się do tego zabrać?

Jak długo gotować opieńki?

Nie zaleca się jedzenia surowych opieniek. Grozi to zatruciem i innymi przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Poza tym surowe opieńki mają nieprzyjemny zapach. W kuchni wykorzystuje się zazwyczaj same kapelusze tych grzybów, trzony nie są zbyt smaczne.

Po przyniesieniu opieniek do domu, grzyby należy dokładnie oczyścić, usunąć trzonki, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. następnie odcedzamy grzyby i przepłukujemy zimną wodą. tak przygotowane nadają się do dalszej obróbki.

Jak przyrządzić opieńki?

Opieńki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić czy gotować. Nadają się aromatycznych do zup i sosów. Większe okazy można panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety schabowe. Doskonale sprawdzą się również jako farsz do pierogów czy krokietów, a także jako dodatek do mięs, bigosu, sałatek czy jajecznicy. Opieńki nadają się także do marynowania.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce