Czy wiesz, jak rozpoznać i przyrządzić opieńki?

Opieńki, a dokładniej opieńki miodowe, to popularne jadalne grzyby, które możemy spotkać w lasach w niemal całej Polsce. Swoją nazwę zawdzięczają temu, że zasiedlają pnie drzew, zarówno żywych, jak i powalonych. Największy wysyp opieńków jest od września do listopada. Opieńki nadają się do gotowania, smażenia oraz marynowania.

OpieńkiOpieńki to smaczne jadalne grzyby
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

Jak rozpoznać opieńki?

Opieńki rosną w gromadach. Wyróżnia się trzy rodzaje opieńki: opieńkę miodową, opieńkę ciemną oraz opieńkę bezpierścieniową. Najpopularniejsza jest opieńka miodowa. Jej inne nazwy to opieńka brzozowa, opieniek, podpieniek i pierścianka. Opieńki mogą osiągać wysokość nawet 18 cm. Mają niewielkie kapelusze. Trzon jest najczęściej żółty lub jasnobrązowy.

Opieńka ciemna ma czerwonobrązowy lub cielisty kapelusz. Rośnie jedynie w lasach iglastych. Może osiągać średnicę nawet do 8 cm. Na powierzchni kapelusza znajdują się charakterystyczne łuski. Blaszki są kremoworóżowe i posiadają mięsisty pierścień na trzonie.

Natomiast opieńka bezpierścieniowa posiada rdzawobrązowy lub żółtokarmelowy kapelusz, który może być delikatnie wywinięty do dołu. Ten rodzaj opieniek jest dość rzadki, możemy go spotkać przede wszystkim w lasach bukowych.

Mrożenie grzybów. Jak się do tego zabrać?

Jak długo gotować opieńki?

Nie zaleca się jedzenia surowych opieniek. Grozi to zatruciem i innymi przykrymi dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Poza tym surowe opieńki mają nieprzyjemny zapach. W kuchni wykorzystuje się zazwyczaj same kapelusze tych grzybów, trzony nie są zbyt smaczne.

Po przyniesieniu opieniek do domu, grzyby należy dokładnie oczyścić, usunąć trzonki, w razie potrzeby pokroić na mniejsze kawałki i obgotować w lekko osolonej wodzie przez ok. 5 minut. następnie odcedzamy grzyby i przepłukujemy zimną wodą. tak przygotowane nadają się do dalszej obróbki.

Jak przyrządzić opieńki?

Opieńki mają szerokie zastosowanie w kuchni. Można je smażyć, dusić czy gotować. Nadają się aromatycznych do zup i sosów. Większe okazy można panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety schabowe. Doskonale sprawdzą się również jako farsz do pierogów czy krokietów, a także jako dodatek do mięs, bigosu, sałatek czy jajecznicy. Opieńki nadają się także do marynowania.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Jedni piją codziennie, inni nie mogą na niego patrzeć. A to jeden z najzdrowszych soków świata
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Garstka dziennie wystarczy. Jedne z najzdrowszych orzechów
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Nie tylko kiszona jest zdrowa. Tak kapusta wspiera organizm
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Użyj zamiast gotowych przypraw do ryb. Danie będzie smaczne i pełne witaminy C
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Zazwyczaj kupuję czerwone, ale dziś wybrałem zielone. Skusiła mnie promocja i cenne wartości odżywcze
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Nie kupuj rybnej pasty, lecz zrób ją sam. W takiej wersji jest idealna dla sercowców
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Czy można przedawkować miętę? Wyjaśniamy to raz na zawsze
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Wsyp 2 łyżeczki do owsianki. Ułatwi odchudzanie i odżywi mózg
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Kup, gdy zobaczysz w sklepie. Mogą pomóc uchronić się przed cukrzycą
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Wiele osób nieświadomie popełnia błąd. Popularny produkt zamienia się w truciznę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Dosyp do sałatki. Będziesz mieć serce jak dzwon i mózg jak brzytwę
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej
Znany dietetyk wskazał danie z PRL-u. Zapomniane, a wspiera regenerację chrząstki stawowej